Magazin

Ezek voltak a 2023-as év buszos újdonságai

A 2023-as esztendő végére érve eljött az ideje, hogy visszatekintsünk az év során világszerte bemutatott új busztípusokra – ezek jelentős részének megjelenéséről igyekeztünk mi magunk is a tőlünk telhető legnagyobb alapossággal beszámolni. A lista nyilvánvalóan nem lehet teljes, de összeállítása során törekedtünk rá, hogy átfogó képet adjunk olvasóinknak az év újdonságairól. Az alábbi cikkünkben időrendben (ezen belül az azonos rendezvényen debütált típusok esetén névsor szerint) haladva röviden felidézzük, milyen újdonságok érkeztek 2023 folyamán, a linkekre kattintva pedig az adott típusok részletes ismertetője is elérhető, ha valaki év közben esetleg lemaradt volna róluk.

Ashok Leyland 13.5 CNG Sleeper Coach

Az évet kissé álmosan kezdték az európai gyártók, így az első igazán emlékezetes újdonság Indiából érkezett – a Switch Mobility (korábbi nevén Optare) márkát is birtokló Ashok Leyland egy egészen radikális megjelenésű, 13,5 méter hosszú fekvőhelyes luxus távolsági autóbuszt mutatott be az Új-Delhiben január közepén megrendezett Auto Expo 2023 kiállításon, méghozzá CNG-hajtással. Ki tudja, talán a Tesla Cybertruck ihlette meg az indiai formatervezőket.

Fotó: carandbike.com

Prevost H3-45

A Volvo Group érdekeltségébe tartozó nagy múltú kanadai turistabusz-specialista megújult csúcsmodellje szintén 2023 januárjának közepén mutatkozott be. Az új generációt a floridai Orlandóban megrendezett UMA Motorcoach EXPO 2023 kiállításon láthatta először élőben a nagyközönség, nem sokkal később pedig bemutatkozott a típus alapjaira épített első luxus lakóbusz is.

Setra S 500 MultiClass sorozat

Márciusig kellett várni, hogy a vezető európai buszgyártók is komolyan nekilendüljenek, cserébe a Setra ekkor egy régi adósságot törlesztett a MultiClass sorozat generációváltásával. Az új nemzedék kizárólag alacsony belépésű kivitelben, négyféle hosszváltozatban (S 510 LE, S 515 LE, S 516 LE és a háromtengelyes S 518 LE) kapható – sőt, azóta már első magyarországi tendergyőzelmét is elkönyvelhette.

Van Hool A15 LE E

A számítógépes látványterveken kívül egyelőre nem sok konkrétumot lehet tudni az új Van Hool A-sorozat márciusban váratlanul felbukkant leghosszabb tagjáról, a háromtengelyes, alacsony belépésű A15 LE E akkumulátoros villanybuszról, amelyből a Qbuzz részére szállít majd egy 54 darabos, helyközi jellegű szériát a belga gyártó 2024 utolsó negyedévében.

MCV C127 EV

Az MCV újonnan elindított európai, ezen belül is németországi termékoffenzívájának első típusát, a C127 EV szóló villanybuszt egy szűk körű forgalmazói bemutató után március végén, a berlini ElekBu kiállításon láthatta először a szakma, később pedig a brüsszeli Busworld Europe 2023 seregszemlén is szerepelt (az alábbi képünk már ezen a rendezvényen készült). A típus a hírek szerint később 10,5 méter körüli midiváltozatban is elérhető lesz.

BYD eBus B19

Konspirációs teóriákra is okot adó berlini sárga (flotta)színben mutatkozott be az ElekBu kiállításon a BYD európai kínálatának leghosszabb modellje, a 18,75 méter hosszú eBus B19 csuklós villanybusz, amely valószínűleg az utolsó busztípus lesz, amelyet még a kínai gyártó kifutó arculatával mutattak be.

Volvo Luminus

Az év első (de korántsem utolsó) negatív szenzációját a Volvo Buses márciusi bejelentése hozta, miszerint 2024-től megszüntetik az önálló karosszériagyártást Európában és ezt követően csak az alvázgyártásra koncentrálnak. Ezzel szemben Mexikóban egy új, teljes egészében házon belül fejlesztett városi villanybuszt mutattak be Luminus néven, amelynek alapját a Volvo BZL Electric önjáró alváz adja.

Alexander Dennis Enviro500EV

Bár az Alexander Dennis az Enviro100EV midibusz és az Enviro400EV városi emeletes busz látványterveivel harangozta be elektromos típusainak következő generációját, az új termékcsaládból elsőként mégis az exportorientált háromtengelyes Enviro500EV modell mutatkozott be, különösebb csinnadratta nélkül, lényegében az első hongkongi rendeltetésű példány leszállításának áprilisi bejelentésével.

e-Volksbus

Egyelőre még csak átmeneti típusnéven mutatkozott be a TRATON-csoport brazíliai autóbuszos részlegeként működő Volksbus önjáró villanybusz-alváza, amelytől Latin-Amerikában, főként a brazil piacon vár sikereket a német konszern.

Iveco Crossway ELEC

Május 24-én egy párizsi sajtórendezvény keretében rögtön négy újdonságot is bemutatott az Iveco Bus. A márka sokoldalú húzómodelljének – amelyből idén készült el a 60 ezredik példány – régóta várt elektromos változata sok időt nem ért meg ezzel a külsővel, mivel már októberben színre lépett a modellfrissített, új homlokfalas kiadása.

Iveco Streetway ELEC

Bár kezdetben, a 2021-es premier idején még arról volt szó, hogy a török (Otokar) gyökerekkel rendelkező Streetway megmarad az Iveco olcsó városi busztípusának, a dízel alternatívájaként legfeljebb CNG-hajtással, 2023 májusában végül ebből is megjelent a tisztán elektromos hajtású változat. A villamos gépészet érdekes kombinációja az Iveco és az Otokar zéró emissziós buszaiban megtalálható komponenseknek.

Iveco eDaily

Az Iveco Daily rendkívül népszerű kiindulási alap a független minibusz-karosszálók körében, ily módon elektromos hajtással is számtalan kreáció létezik belőle, de az Iveco idén Párizsban bemutatta a legfrissebb „gyári” változatot is.

Iveco E-Way (új főegységekkel)

Az Heuliez franciaországi gyárában készülő E-Way önmagában nem számít új elemnek az Iveco kínálatában, azonban a Microvast cellákból házon belül (az FPT Industrial torinói üzemében) összeállított új NMC-akkumulátorok és a Siemens ELFA 3 hajtásrendszer bevezetése fontos újítást jelent.

Yutong U11DD

A brit piacon nagyon kelendő városi-elővárosi emeletes buszok szegmensébe érkezik az új Yutong U11DD, amely a kínai gyártó európai piacos modelljeinek technikáját hasznosítja. A forgalmazói bemutatók után az első példány részt vett a brüsszeli Busworld Europe 2023 szakkiállításon is.

Yutong U18

Négy évvel a szóló változat világpremierje után mutatkozott be a prémiumkategóriás városi csuklós villanybuszként pozicionált Yutong U18, amely előbb Kínában egy gyári sajtórendezvényen, később pedig a Busworld Europe 2023 kiállításon is megtekinthető volt.

Yutong T15E

Miközben a vezető európai gyártók továbbra is óvakodnak a távolsági villanybuszoktól, Észak-Amerikában és mindenekelőtt Kínában már egy lépéssel előrébb járnak. Az európai piacot megcélzó háromtengelyes Yutong T15E elektromos turistabusz június 5-én debütált Csengcsouban, októberben pedig a Busworld Europe 2023 kiállításon Design Label és Economy Label címkével is kitüntették.

BYD-Castrosua NELEC

A Castrosua városi villanybuszának piaci startja nem sikerült olyan jól, mint várták, ráadásul a típus műszaki alapját jelentő alacsonypadlós Scania C-sorozatú alváz gyártásának megszűnése miatt új platform után kellett néznie a spanyol karosszériaépítőnek, amit a jelek szerint a BYD-nél talált meg (az év folyamán később bejelentették, hogy Volvo alvázon is elérhető lesz a típus). A két cég közös munkájának eredménye előbb egy szűkebb körű gyári sajtóeseményen, ezt követően pedig a Barcelonában megrendezett UITP világkongresszuson volt megtekinthető.

Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell

Az eCitaro sorozat sokáig REX néven emlegetett, hidrogén üzemanyagcellás hatótávnövelővel ellátott változata végül fuel cell utónévvel debütált a júniusi UITP világkongresszuson. Elsőként a csuklós kivitelt mutatta be a csillagos márka, amelyet szűk fél évvel később, a Busworld Europe 2023 kiállításon követett a szóló változat.

Busscar Urbanuss Pluss S5 „Super Busetón”

A brazil Busscar egy 9,5 méter hosszú elektromos midibuszt mutatott be a Volvo BZL Electric platformon, az alváz által biztosított alsó mérethatárokat feszegetve.

MCV 230 NF

Júliusban nemzetközi szinten is a legelsők között közölhettünk exkluzív képeket az új MCV 230 NF orrmotoros midibuszról, amely elődjéhez hasonlóan minden valószínűség szerint az afrikai turizmusban érdekelt országok és üzemeltetők egyik kedvence lesz.

Csollima-518/1

Észak-Korea sem maradhatott ki a 2023-as újítók sorából, igaz, a Csollima-518/1 csuklós trolibuszról – amely külső megjelenését tekintve a Mercedes-Benz Future Bus koncepció erőteljes formai ráhatásáról árulkodik – néhány műszaki adaton kívül nem közöltek további részleteket.

Yutong GTe14

Az Egyesült Királyságban már több éve jelen van helyközi villanybuszokkal is a Yutong, amely most egy távolsági modellt is piacra dob tisztán elektromos hajtással a szigetországban. A GTe14 – amelyre már az első előrendeléseket is felvették – műszaki szempontból a T15E elektromos turistabusz közeli rokona, természetesen jobbkormányos kialakítással.

BharatBenz H2 Intercity Coach Concept

A Daimler-csoporthoz tartozó indiai BharatBenz hazájában elsőként hidrogénhajtású luxus helyközi autóbuszt mutatott be a nyár közepén, az indiai G20-elnökség idejére időzítve.

Isuzu Erga EV

Az Isuzu az idei évtől kezdődően Japan Mobility Show-ra átkeresztelt Tokiói Autószalon 2023-as felvonásán mutatta be szeptember végén a Japánban népszerű városi-elővárosi Erga típuscsalád tisztán elektromos hajtású változatát, amely a szigetország első akkumulátoros villanybusza is egyben.

King Long Merry Combo

A jövő távolsági buszát hivatott körvonalazni a King Long futurisztikus koncepcióbusza, amelyet többek között magánrepülőgépeket idéző luxuskivitelű beltérrel, 5G kommunikációs rendszerrel, összkerék-kormányzással egy vadonatúj elektromos platformra építve szeptember 26-án mutattak be Kínában.

MAN Lion’s Explorer E

Az elektromobilitás forradalma elérte a robusztus afrikai ingázóbuszokat is: szeptember legvégén átadták egy éves utasforgalmi tesztelésre az MAN Lion’s Explorer 12 E első demópéldányát. A nemzetközi szaksajtó nagy része október elején számolt be a fokvárosi eseményről.

Anadolu Isuzu Novo Volt

A Törökországban rendkívül népszerű orrmotoros apró távolsági buszok szegmensébe is megérkezett az elektromos hajtás, a Busworld Europe 2023 kiállításon debütált Novo Volt a környezetbarát hajtáslánccal együtt megkapta az Anadolu Isuzu típusainak új, futurisztikus arculatát is.

BYD eBus B12 (európai változat) és eBus BC12

A BYD egy igazi nagy dobást hozott az október 6. és 12. között megrendezett brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításra, itt tartotta ugyanis hivatalos premierjét a néhány távol-keleti piacon már régebb óta elérhető B12 villanybusz kifejezetten Európának szánt variánsa. A BYD újgenereációs Blade Battery vontatási akkumulátoraival szerelt komplett autóbusz mellett bemutatkozott a külső karosszáló partnerek számára elérhető, azonos gépészettel rendelkező önjáró alváz is, eBus BC12 néven.

BYD-UNVI DD13

Ugyancsak a Busworld Europe 2023 kiállítás látványossága volt a spanyol UNVI által karosszált BYD-UNVI DD13 emeletes villanybusz, amelyhez – mint az a jármű nevéből is látható – szintén a kínai cégóriás technikája biztosítja a gépészeti alapot.

Higer Fencer F1 Integral EV

A Scania részére szállított azonos fantázianevű felépítménycsalád után/mellett a kínai Higer a saját márkaneve alatt is bemutatott egy Fencer modellváltozatot Brüsszelben, mégpedig önhordó karosszériával, tisztán elektromos hajtással, igény szerint 350 vagy 422 kWh akkukapacitással.

Ikarus 80e

Magyar szempontból az év legfontosabb újdonsága a tisztán elektromos hajtású Ikarus 80e városi midibusz volt, amely a szintén a Busworld Europe 2023 kiállításon tartotta világpremierjét, idehaza pedig három héttel később, a zsámbéki 53. Autóbusz Szakértői Tanácskozáson szerepelt először a nyilvánosság előtt. A prototípus azóta már a budai Várban is megfordult egy rövid tesztfutás erejéig, igaz, egyelőre utasok nélkül.

Irizar i6S Efficient Hydrogen

Az Busworld Europe 2023 kiállítás egyik említésre méltó sajátossága volt a hidrogénhajtású távolsági buszok megjelenése, amelyekből mindjárt hármat is láthattunk Brüsszelben, összehasonlítva a különböző építésmódokat is. Az Irizar a hidrogéntartályokat a tetőre, az üzemanyagcellát a motortérben helyezi el a saját újdonságánál, amely egyelőre prototípusként szerepelt a rendezvényen.

Iveco E-Way H2

Szintén a Busworld Europe 2023 kiállítás egyik fontos világpremierje volt az Iveco E-Way sorozat hidrogénhajtású változatának bemutatkozása. A jármű számos elektromos komponensén osztozik a megújult normál villanybusz kivitellel, a hajtáslánc lelkét jelentő üzemanyagcella a Hyundaitól érkezik.

Iveco Crossway és Evadys modellfrissítés

Az elektromos hajtás bevezetése mellett új homlokfalat is kapott idén a népszerű Crossway típuscsalád az Iveco újgenerációs nehéz teherautóinak fényszóróival, amely a korábbinál kifinomultabb és stílusosabb megjelenést biztosít. Az emelt padlószintű Evadys csúcsmodellt (képünkön) viszont a jövőben még nehezebb lesz megkülönböztetni a Crossway sorozat alacsonyabb presztízsű tagjaitól.

Iveco Urbanway modellfrissítés

Sokadik ráncfelvarrásán esett át az Iveco Bus klasszikus városi-elővárosi típuscsaládja, amelynek vérvonala az Irisbus Citelis és az Irisbus/Renault Agora típusokon át egészen az egykori Renault R312 ősmodellig vezethető vissza. Az Iveco ugyanakkor nem csinált különösebb reklámot az új külsőnek, a gázüzemű hibrid hajtással szerelt csuklós bemutatóbusznak a standon is nem jutott hely, csak a kiállítói pavilon előtt, szabadtéren lehetett megtekinteni.

JBM Ecolife

Első alkalommal merészkedett nagyszabású európai buszkiállításra az indiai JBM Group köreihez tartozó JBM Electric Vehicles, amely mindjárt két újdonságot is hozott Brüsszelbe. Az Ecolife városi villanybusz névadása nem a legszerencsésebb – sikerült az európai buszpiac egyik legismertebb automataváltójáról elnevezni a járművet -, viszont a gyártó szerint teljesít minden, az európai forgalmazáshoz szükséges követelményt és előírást.

JBM Galaxy

A JBM luxus távolsági villanybuszának sem sikerült igazán egyedi típusjelzést találni, Galaxy néven egészen a közelmúltig egy Európában jól ismert egyterűt kínált a Ford, de ez a név legalább nem közvetlenül a busziparból származik. Az indiai gyártó egyébként nem kispályás: mostanáig mintegy 5000 eladott villanybusz és több, mint 100 millió teljesített e-kilométer szerepel a cég neve mellett, amely évi 20 ezer darabot meghaladó gyártókapacitással is rendelkezik.

Mercedes-Benz eCitaro fuel cell

A Mercedes-Benz brüsszeli standjának egyik legfőbb attrakciója az eCitaro fuel cell szóló változata volt. A csillagos márka másik itt debütált járműve valójában csak Európában jelent újdonságot, nálunk is elérhetővé válik ugyanis a brazíliai gyártású eO500U önjáró villanybusz-alváz.

MAN Lion’s City 12 E LE

Műszaki alapjain teljes egészében osztozik az öt évvel korábban debütált teljes hosszban alacsonypadlós testvérével az MAN Lion’s City E új, alacsony belépésű kivitele. A gyáriaktól a helyszínen kapott információink szerint az MAN-nél nem vetették el a török gyártású Lion’s Intercity LE elektromos változatának koncepcióját sem, amellyel később egy nagyobb hatótávú és más jellegű low entry villanybuszt tudnak majd kínálni az ügyfeleknek.

MAN Lion’s Intercity LE 14

Ha elektromos verzióval nem is, de egy fontos kivitellel a Lion’s Intercity LE sorozat is bővült idén, mégpedig a 14 435 mm hosszú háromtengelyes variánssal, amely városi forgalomra szánt, az alacsonypadlós részen dobogómentes, háromajtós kivitelben mutatkozott be Brüsszelben.

Otokar Kent C Hydrogen

Bemutatta első hidrogénhajtású busztípusát az Otokar is. A jármű a török gyártó villanybuszaiból ismert Voith VEDS hajtásrendszert kombinálja a hidrogén üzemanyagcellás energiaellátással.

Otokar e-Territo U

Az Otokar helyközi modellje is megkapta a Voith elektromos hajtásrendszerét egy akár 450 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomaggal párosítva. A premier helyszíne természetesen a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállítás volt.

Safra Hycity

A bő egy évvel korábbi, makett formájában történő párizsi premier után idén Brüsszelben végre teljes fizikai valójában is megtekinthető volt a Safra vadonatúj hidrogénbusza, a Hycity, amely kevésbé extrém ugyan, mint öntörvényű elődje, ám így is számos érdekes formai megoldást vonultat fel a továbbra is újszerűnek számító üzemanyagcellás hajtáslánc mellé.

Scania LE BEV önjáró alváz (Castrosua 75CS karosszériával)

Bár a saját fejlesztésű karosszériák mellett a teljes hosszban alacsonypadlós, városi villanybuszok építésére is alkalmas C-sorozatú alvázcsalád gyártását is megszünteti a Scania, az alacsony belépésű szegmensben új villanybusz-alvázat dob piacra a népszerű K-sorozatra építve, amely értesüléseink szerint hamarosan háromtengelyes kivitelben is bemutatkozik. Az új platform a Castrosua szintén új fejlesztésű elővárosi-helyközi felépítményével debütált. Igazi jubileumi járműről van szó, a típusjelzésben szereplő szám ugyanis a spanyol karosszériaépítő 75 éves fennállására utal.

Škoda E’City (SOR NS 12 karosszériával)

Rövid mosolyszünet után újult erővel dübörög tovább a Škoda Group és a SOR együttműködése, amelynek legújabb vívmánya a Škoda E’City villanybusz harmadik, immár a SOR NS típuscsalád karosszériáját hasznosító kiadásának képében öltött testet a Busworld Europe 2023 seregszemlén. Az új kasztnihoz új akkumulátorcsomag és hajtáslánc is tartozik, a Škoda kétpólusú áramszedős töltési megoldása pedig továbbra is elérhető.

Fotó: Sonfalvi Áron

Temsa HD Fuel Cell

A Temsa és a CaetanoBus kooperációjának eredménye a portugál gyártó – pontosabban a neki beszállító Toyota – üzemanyagcellás technológiáját alkalmazó távolsági hidrogénbusz. A Busworld Europe 2023 kiállításon bemutatott jármű a fejlesztők szerint akár 1000 kilométerre is eljut a tetőn elhelyezett gáztartályok egyszeri feltöltésével.

Alexander Dennis Enviro400EV és Enviro100EV

Egyszerre két fontos újdonságot is leleplezett november 1-én az Alexander Dennis, természetesen mindkettőt elektromos hajtással. Az immár saját fejlesztésű műszaki alapokra épülő, padlóba integrált Impact vontatási akkumulátorokkal szerelt típusok közül a városi emeletes Enviro400EV főként az Egyesült Királyságban és Írországban számíthat komoly érdeklődésre, a részben Kínában készülő Enviro100EV midibusszal viszont a hírek szerint akár a kontinentális piacokon is megpróbálkozna a brit gyártó.

Wrightbus GB Kite Electroliner (új homlokfallal)

A londoni közlekedésszervező, a Transport for London (TfL) szigorodó gyalogosvédelmi előírásaihoz igazodva új homlokfalat kapott a Wrightbus egyszintes szóló villanybusza, a GB Kite Electroliner. Az új frontrészt a kémfotók alapján hamarosan a StreetDeck Electroliner nevű emeletes változat is megkapja, ezt azonban hivatalosan még nem jelentette be az észak-ír gyártó.

BYD J7

A BYD november közepén még csak számítógépes látványtervekkel riogatta a japán konkurenciát, de a tervek szerint 2024-től már rendelhető is lesz a kifejezetten a szigetország üzemeltetői számára fejlesztett J7 típusjelű midibusz.

SOR NSF 12

Bár a piac ezen szegmense továbbra is meglehetősen szűkös, egyre többen szeretnének beszállni a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű buszok fejlesztésébe és gyártásába, „aki lemarad, kimarad” alapon. A SOR Libchavy az NS típuscsalád elektromos változatára épülő NSF 12-vel jelentkezett be, a hivatalos premier helyszíneként a november 21. és 23. között Prágában megrendezett CZECHBUS 2023 szakmai vásár szolgált.

Fotó: dopravacek.eu

MCV eVoTor (Volvo B8R alvázon)

A jövő évtől új műszaki alapokon, a jól bevált Volvo B8R önjáró alvázra szerelve lesz elérhető az Egyesült Királyságban és Írországban az MCV népszerű belépő kategóriás turistabusza, az eVoTor (belső, gyári típusjelzése szerint MCV 523), amelynek formatervét a neves magyar formatervező, Őrsi Ferenc jegyzi.

Sunsundegui Sc7 NG

November végén láttak napvilágot az első gyári fényképek és információk a Sunsundegui megújult csúcsmodelljéről, az Sc7 NG (Nueva Generación) turistabuszról, amely átdolgozott homlokfallal és belső térrel indul csatába a vásárlók kegyeiért prémium távolsági szegmensben, bevezetésként Volvo B13R önjáró alvázon.

Iveco 170G21 GNC

Az Iveco argentin részlege egy évzáró sajtórendezvényt tartott decemberben, ahol az első Argentínában gyártott CNG-üzemű autóbuszt, az Italbus által karosszált Iveco 170G21 típust is bemutatták, amely tesztüzemben már az ősz folyamán feltűnt egyes üzemeltetőknél. A rengeteg villanybusz után szinte már jólesik egy régi iskola szerinti, orrmotoros, létraalvázra épülő új városi-elővárosi busztípust látni, bár kétségkívül egy letűnt kor képviselője, amely a világ számos részén már nem is lenne eladható – ennek ellenére a hírek szerint Latin-Amerika számos országába exportálják majd.

A cikkben szereplő, külön nem megjelölt képek az érintett gyártók, illetve a szerző felvételei.

Címkék