Kitekintő

Tizenöt méteres low entry villanybusz érkezik a Van Hool kínálatába

A belga Van Hool összesen 54 darab A-sorozatú háromtengelyes elektromos autóbusz leszállítására kapott megbízást a holland Qbuzz közlekedési szolgáltatótól. A jelentős darabszámon túl a megrendelés különlegessége, hogy egy olyan kivitelre érkezett, amely eddig hivatalosan nem szerepelt a gyártó kínálatában, sem a hagyományos, sem pedig az alternatív hajtásrendszerű típusok között. A Van Hool A15 LE E névre hallgató újdonság egy közel 15 méter hosszú, alacsony belépésű modell, amely a Van Hool tavaly bemutatott, kizárólag villanyhajtással elérhető, alapvetően városi forgalomra szánt A-sorozatának új belépője, és érkezéséről eddig semmit nem lehetett tudni.

A Qbuzz az 54 darabos flottával a Groningen és Drenthe tartományokban, a Qliner márkanév alatt futó helyközi állományát váltja le teljes egészében. A 2024 végétől forgalomba álló járművek a 200 ezres Groningen és a környező nagyobb települések között biztosítanak majd gyors összeköttetést, főként a régió autópályáin (A7 és A28) keresztül.

A típusról jelenleg nagyon keveset tudni, hiszen az A-sorozat bemutatásakor ez a hosszváltozat nem szerepelt a kínálatban. Annyi biztos, hogy az új modellt a belgák elsősorban helyközi forgalomra ajánlják, de nincs kizárva, hogy a busz a Solaris háromtengelyes elektromos Urbinójához hasonlóan specifikálható lesz városi, azaz M3/I járműosztály szerint is. A Qbuzz A15-öseibe 55 darab, biztonsági övvel, lábtartóval és lehajtható asztalkával felszerelt utasülés kerül. Emellett minden üléspárhoz tartozik majd egy-egy USB töltőpont is. A buszokat digitális visszapillantó tükör helyettesítő rendszerrel szállítja a belga gyártó.

Az új kivitelbe, akárcsak az A-sorozat többi tisztán elektromos hajtású tagjába, az Akasol 2021-ben bemutatott, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó, továbbfejlesztett AKASystem 9 AKM 150 CYC akkupakkjai kerülnek. Az ultranagy energiasűrűségű, egyenként 98 kWh névleges kapacitású és darabonként 560 kg tömegű modulokból a 15 méteres busz kompozit tetővázán akár 7 egység is elhelyezhető (686 kWh). Az A-sorozat akkumulátoros hajtáslánccal szerelt modelljeinek mozgatásáról minden esetben a ZF AxTrax AVE 130 típusú kerékagy közeli,  2×140 kW csúcsteljesítményű villanymotorokkal szerelt portálhídja gondoskodik, így várhatóan a 15 méteres modell alá is ez kerül, bár az alacsony belépésű kialakítás miatt ez egyelőre nem mondható biztosra.

Az A15-ös a látványtervek alapján nem örökli meg a Van Hool 13,5 méteres háromtengelyes buszainál alkalmazott, szokatlannak mondható tengelyelrendezési koncepciót – nevezetesen, hogy a B-tengely kormányzott, a leghátsó, C jelű futómű pedig hajtott kivitelű. A gyári grafikák szerint ez a típus már az általánosan megszokott tengelyelrendezés szerint készül, vagyis a B-tengely lesz a hajtott, a C pedig a kormányzott egység.

Látványtervek: Van Hool

Címkék