Kitekintő

Valami készül a Van Hoolnál

Az októberre tervezett, ám a pandémiára hivatkozva végül márciusban lefújt Busworld fesztivál hiányában a vezető európai buszgyártók az év végéhez közeledve sorra mutatják be idei újdonságaikat. A Van Hool a jelek szerint egy igazi nagy durranást tartogat 2021 őszére: a városi-elővárosi newA3xx típuscsalád utódjáról van szó, amelyet minden bizonnyal még az idén teljes valójában is láthatunk majd.

„Akkumulátoros, troli és üzemanyagcellás hajtás. Itt jön a jövő, az új, 100%-ban zéró emissziós város(közi) A-sorozat” – szabad fordításban mindössze ennyi olvasható a Van Hool hivatalos weboldalára feltöltött sejtelmes kép alatt, ami a belga buszgyártó legújabb, minden valószínűség szerint még ebben az évben bemutatásra kerülő modelljét ábrázolja. Alighanem ez lesz az a vadonatúj típus, amelyről már korábban kiderült, hogy vontatási akkumulátorait az Akasol szállítja majd. A még buszos viszonylatban is meglehetősen éltes korúnak számító newA3xx sorozat így végre utódot kap, a Van Hool pedig hosszú idő után nemzetközi szinten is újra érdemi tényezővé válhat a városi buszok mezőnyében. Bár a kedvcsinálóként kiadott számítógépes kép nem sok részletet mutat, annyi kivehető rajta, hogy a homlokfal nem szenved hiányt a ma divatos feketítésben, illetve, hogy az újdonság látványos LED-szalaggal szegélyezett, az MAN és a Scania stílusát idéző egyedi fényszórókat kap, amelyre drágasága ellenére egyre több buszgyártó áldoz az utóbbi időben.

A gyártó az új termékcsaládot egyaránt ajánlja majd városi és helyközi jellegű felhasználásra is. A szóló belépőmodell típusjelzése A12 lesz, ami azt is jelenti, hogy a Van Hool szakít városi típusainak jelenlegi, eredetileg a belépési padlómagasságra utaló típusjelölési rendszerével. Az első két példányt, amelyek ráadásul hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerrel érkeznek majd, már a premier előtt megrendelte a frankfurti RMV leányvállalataként működő FAHMA közlekedési társaság. Az információmorzsák közzététele arra utal, hogy a hivatalos bemutató már nagyon közel van, így az sem zárható ki, hogy már az elkövetkezendő napokban újabb részletek látnak napvilágot a belgák újdonságáról.

FRISSÍTÉS

Ez gyors volt: mindössze egy nappal az első kép közzététele után a Van Hool máris bejelentette, hogy további 67 darabot szállít A-sorozatú buszcsaládjából a dániai Aalborgba, a Tide Bus Danmark társaság (a norvég Tide AS helyi leányvállalata) részére. A belga buszgyártó ennek örömére egy újabb részletfotót is megosztott a publikummal, ezúttal a hátfalról.

A hátsó rész a Van Hool típusaitól megszokott konzervatív, letisztult vonalvezetést viszi tovább

A dán üzemeltető az A13 jelű változat tisztán elektromos hajtású kivitelének szavazott bizalmat – elképzelhető, hogy ez egy háromtengelyes verzió lesz, amely felépítését tekintve hasonlít majd a korábbi kölni és rotterdami rendeltetésű Van Hool hidrogénbuszokhoz -, szintén még a szélesebb körű piaci bevezetés előtt. Jelen állás szerint tehát legalább kétféle szóló variánst kínál majd az új típusból a Van Hool, de erős a gyanúnk, hogy ez még mindig csak a kezdet.

Címlapkép: Van Hool

Címkék