Kitekintő

Kiszivárgott az új Van Hool A-sorozat külső megjelenése

Jóváhagyta a De Lijn közlekedési társaság igazgatótanácsa annak a 60 darab akkumulátoros villanybusznak a megvásárlását, amelyeket egy nemrég lezárult tender eredményeként szerez be a Belgium flamand régiójában működő szolgáltató. A 36 darab Van Hool A12-es és a 24 darab újgenerációs VDL Citea LF-122 érkezése természetesen már önmagában is említést érdemel, de ami a hírt igazán érdekessé teszi, az a hozzá mellékelt illusztráció, amivel a készítők szándékosan vagy figyelmetlenségből, de sikeresen leleplezték a belga buszgyártó legnagyobb idei újdonságát, legalábbis annak külsejét. 

A De Lijn május utolsó napjaiban bejelentett 60 darabos villanybusz-beszerzéséről és annak előzményeiről korábban mi is beszámoltunk, mostanra pedig megszületett az eredmény is. A megközelítőleg 28 millió euró, azaz átszámítva 10,22 milliárd forint összértékű megrendelést végül testvériesen felosztották a két, Flandriában talán a legjobb piaci beágyazottsággal rendelkező buszgyártó között – legalábbis az ő ajánlataik bizonyultak a legjobbnak az összesen 11 pályázó közül a De Lijn tájékoztatása szerint, olyan kritériumok alapján, mint a teljes élettartamköltség, az egy feltöltéssel megtehető hatótáv, a műszaki minőség, vagy éppen a kevésbé számszerűsíthető külső megjelenés és az utazóközönségre gyakorolt hatás. Az első helyre rangsorolt Van Hool a teljes beszerzendő mennyiség 60%-át, azaz összesen 36 darab villanybuszt szállíthat majd, míg a maradék 40%-ot, vagyis 24 darab elektromos autóbuszt az ezüstérmes pozícióba befutó holland (de Belgiumban az egykori Jonckheere-gyár révén szintén termelőkapacitással rendelkező) VDL-től vásárolja meg a De Lijn – utóbbi kocsik természetesen a roeselare-i üzemben készülnek majd. A buszok átadása a tervek szerint 2022 utolsó negyedévében kezdődhet meg, az energiaellátásukat biztosító járműtelepi elektromos töltőberendezéseket fele-fele arányban a Spie-Ekoenergetyka és a Heliox szállítja.

A hivatalos látványtervek alapján a buszok jelentős hányada 1-2-0 ajtókiosztással érkezik, a második ajtónál elektromos működtetésű rámpával felszerelve a kerekesszékkel utazók számára. A VDL a rá eső mennyiség egy részét háromajtós kivitelben szállítja. A járművek műszaki paramétereiről egyelőre alig közölték valamit a felek, mindössze annyi tudható, hogy a VDL villanybuszai 490 kWh összkapacitású akkupakkot kapnak.

Érdekes a kompozit oldalfalakkal rendelkező új VDL Citea megoldása az egyszárnyú első utasajtóra (Fotó: VDL/De Lijn)

A most jóváhagyott beszerzés a következő lépést jelenti a napjainkban mintegy 2250 saját tulajdonú autóbuszt és 400 villamost üzemeltető De Lijn zöldítési programjában, amelynek célja, hogy 2035-re a társaság teljes buszflottája, valamint a járműveket kiszolgáló infrastruktúra egyaránt zéró károsanyag-kibocsátású legyen. Ann Schoubs, a De Lijn főigazgatója szerint a legújabb technikát hordozó villanybuszok beszerzése jól mutatja a társaság elkötelezettségét az innováció iránt. Lydia Peeters flandriai mobilitási miniszter szintén üdvözölte a beszerzést, amely összhangban áll a helyi kormányzat klímacéljaival. A Van Hool egyébként különösen hálás lehet a flamand miniszter asszonynak, részben ugyanis az ő beavatkozásának köszönhető, hogy a De Lijn változtatott az eredeti pályázati feltételeken, ami az akkumulátoros villanybuszokra előírt referenciák hiánya miatt de facto kizárta volna a belga buszgyártó indulását.

Végezetül essék szó külön is a címlapképünkön szereplő autóbuszról, amely nem más, mint a Van Hool vadonatúj A-sorozatának 12 méter hosszú tagja, teljes valójában. A kiszivárgott kép nem nevezhető klasszikus értelemben vett kémfotónak, hiszen bármiféle álcázás nélkül látható rajta a belgák újjászülető, hivatalosan még be sem mutatott városi-elővárosi típuscsaládjának egyik példánya, a busztársaság által alkalmazandó színterv szemléltetéseként. A számítógépes grafikát valószínűleg egy gyári CGI-kép felhasználásával készítették a De Lijn arculattervezői. A közel 75 éves fennállása során többnyire inkább konzervatív formákkal (ugyanakkor gyakran igen avantgárd konstrukciókkal) dolgozó Van Hool ezúttal is hű maradt hagyományaihoz: az új design inkább a nyugodt stílust képviseli, bár természetesen nem hiányoznak róla az olyan modern részletek sem, mint a látványos LED-szalaggal keretezett, egyedi fényszórók. A látványterv alapján megmarad a kifutó newA3xx típuscsalád szóló tagjaira jellemző nagy hátsó terepszög és a vízszintes övvonal, az évtizedeken át az elődmodellek védjegyének számító ívelt homlokfal viszont búcsúzik. A kerékjárati ívek hangsúlyos, de egyszerű műanyag szegélyeket kapnak, mint ahogyan a tetőparaván formáját sem bonyolították túl a belgák. A De Lijn egyébként szokása szerint rugalmasan kezeli a formatervezők elképzeléseit, hiszen a korábbi, kevés részletet mutató gyári látványtervekről tudható, hogy a szélvédő alatti terület alapesetben egészen a lökhárítóig lakkfekete színt kap, az ablaksáv alsó éle pedig optikailag valamivel alacsonyabban fut majd.

A Van Hool a maga részéről hivatalosan csak ennyit mutatott meg eddig az új A-sorozat formavilágából (Fotó: Van Hool)

A Van Hool új típuscsaládja egyébként már most tekintélyes előrendelés-állománnyal büszkélkedhet: az akkumulátoros villanybusz kivitelből a mostani üzlettel együtt 108, a hidrogén üzemanyagcellás hajtású verzióból pedig 27 darab kelt el eddig a gyártó közlése alapján. Iparági értesülések szerint az új nemzedék elődjével ellentétben nem a belgiumi Koningshooiktban, hanem Macedóniában, a távolsági EX típuscsaládot előállító szkopjei gyárban készül majd, az A18 jelű csuklós változat pedig legkorábban 2023-tól jelenhet meg a kínálatban. A formaterv napvilágra kerülésével több, mint valószínű, hogy rövid időn belül érkeznek a hivatalos, gyári felvételek is, az új termékvonal főbb tudnivalóival együtt.

Címlapkép: tijd.be/De Lijn/Van Hool

Címkék