Kitekintő

Akasol akkumulátorokat kaphatnak a Van Hool leendő villanybuszai

Stratégiai jelentőségű, hosszú távú keretszerződést kötött a vontatási akkumulátorokat fejlesztő német Akasol egy hivatalosan meg nem nevezett vezető európai buszgyártóval. Bár az erről szóló közleményben látványosan kerülik az új partnercég konkrét megnevezését, a leírtakból egyértelműen kiderül, hogy a Van Hoolról van szó. A megállapodás értelmében az Akasol második és harmadik generációs, nagy energiasűrűségű akkumulátorokat szállít 2021 és 2026 között a belga buszgyártó vadonatúj fejlesztésű elektromos városi típusaihoz – ez egyúttal azt is jelenti, hogy hosszas kivárás után a Van Hool is komolyan beszáll az akkumulátoros villanybuszok piacára.

A frissen tető alá hozott keretmegállapodás értékéről annyit lehet tudni, hogy tíz- és százmillió euró közötti nagyságrendű üzletről van szó. Bár a Van Hool neve egyszer sem hangzik el a beszámolóban, az új partner részletes körülírása tökéletesen ráillik a belga buszgyártóra. Eszerint az Akasol legújabb megrendelője egy mintegy 4000 főt foglalkoztató, az autóbuszokon kívül félpótkocsikat és tartálykocsikat is gyártó, „globálisan aktív” cég, amely Belgiumban és Kelet-Európában rendelkezik gyártóbázissal (a Van Hool másik európai üzeme az észak-macedóniai Szkopjében található, itt készül többek között a távolsági belépőmodell szerepét ellátó EX típuscsalád), termékeit pedig főként Európában és Észak-Amerikában értékesíti. Hozzáteszik, hogy a szóban forgó buszgyártó a tengerentúlon épp a közelmúltban vezetett be egy tisztán elektromos hajtású távolsági típust, a Van Hoolra pedig történetesen ez is igaz.

A Van Hool elektromos termékvonala eddig jórészt a hibridekre és a trolibuszokra korlátozódott – a képen egy monacói rendeltetésű newA330 Hyb még a gyárban (Fotó: Van Hool)

Az éllovas európai gyártók villanybuszai közül jelenleg a Mercedes-Benz eCitaro sorozat tagjaiban találkozhatunk az Akasol energiatárolóival, de a német akkugyártó együttműködik a Volvóval is, igaz, ez utóbbi kooperáció részleteit sokkal kevésbé verik nagy dobra. A csillagos márka típusaiba lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiájú akkumodulokat szállít a cég, korábban a 37 Ah-ás, 25 kWh kapacitású, mostanság pedig már az 50 Ah-ás, modulonként 33 kWh kapacitást biztosító változatot. A hírek szerint első lépésben ugyanez a második generációs akkupakk kerül majd a Van Hool jövőbeli elektromos buszaiba is, a belgáknak szánt egységek gyártása várhatóan 2021 negyedik negyedévében indul a Hessen tartománybeli (Németország) Langenben. Mindez azonban csak a kezdet, legkésőbb 2022-től ugyanis már az Akasol legújabb, ultranagy energiasűrűségű akkumulátorait szerelik majd a járművekbe, sőt, a tervek szerint ezentúl a Van Hool hidrogén üzemanyagcellás autóbuszaiban is a németek akkumulátorait alkalmaznák pufferként a jelenleg használt Actia egységek helyett.

A megállapodás tárgya: a prizmatikus NMC-cellákból felépülő Akasol AKASystem 15 OEM 50 PRC akkumodul (Fotó: Akasol)

A Van Hool az elmúlt években feltűnően hanyagolta a számára korábban szép sikereket hozó városi szegmenst – leszámítva a viszonylag alacsony darabszámban gyártott, prémium kivitelű Exqui.City csuklósokat, illetve az egyelőre szintén csak kisebb szériákban eladható hidrogénhajtású modelleket -, mostanra viszont a jelek szerint beadták a derekukat, hogy „mainstream” akkumulátoros villanybuszt fejlesszenek. A newA3xx típuscsalád utódlása már valóban időszerű lenne, és ha hinni lehet az Akasol sajtóanyagában szereplő 2021-es dátumnak, még az idén hallani fogunk a belgák vadonatúj elektromos típusáról, amelyre nem kisebb feladat vár, mint hogy kiseprűzze honos piacáról az olyan innovatív kihívókat, mint például a vadonatúj VDL Citea. Kérdés persze, hogy az elektromos hajtás vajon új karosszériába csomagolva érkezik-e majd, hiszen az Akasol energiatárolói köztudottan jól beépíthetők alapvetően belső égésű motor köré tervezett típusokba is.

A 2008-ban alapított, darmstadti székhelyű Akasol AG napjainkra Európa egyik legnagyobb vontatási akkumulátor-beszállítójává vált, a mostani megállapodással pedig tovább növelheti piaci részesedését a városi villanybuszok között. A Darmstadtban létesítendő Gigafactory 1 üzembe helyezésével a cég éves termelése idén eléri a 2,5 GWh-t, de ez a vevői igények további növekedésével akár 5 GWh-ig is bővíthető. Sven Schulz, az Akasol vezérigazgatója két évvel ezelőtt a Sustainable Bus szakportálnak adott interjújában arról beszélt, hogy számításaik szerint 2025-re az Európában újonnan forgalomba állított városi autóbuszok 80%-a elektromos hajtással rendelkezik majd.

A címlapkép illusztráció, forrás: Van Hool

Címkék