Kitekintő

Megérkeztek az ÜSTRA első csuklós eCitarói

A Daimler-csoport első elektromos csuklósának tavalyi piaci bevezetésével egy időben vált elérhetővé a csillagos márka kínálatában két nagyobb hatótávolságot biztosító akkumulátortípus: egyfelől már tavaly átálltak az NMC-akkumulátorok (lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid) új generációjának használatára, másrészt pedig feláras megoldásként nagy energiasűrűséget és élettartamot ígérő, a Daimler sajtóanyagaiban csak „szilárdtestként” emlegetett LMP (lítium-fém-polimer) akkumulátorokkal is rendelhetővé váltak a Mercedes-Benz városi villanybuszai. Az első Bolloré-féle LMP akkumulátorral szerelt eCitarók már tavaly év végén forgalomba álltak Münchenben, az első két második generációs NMC energiatároló egységgel szerelt csuklós eCitarót pedig nemrég vehette át a hannoveri ÜSTRA közlekedési vállalat.

A társasághoz érkező csuklós villanybuszokat az Akasol újgenerációs NMC akkumulátoraival szerelték, abból is a 10 modulos, 330 kWh összkapacitású csomaggal. Az eCitaro sorozatba kerülő, a gyáriak által csak „NMC 2”-ként emlegetett, továbbfejlesztett akkupakk ugyanúgy elérhető 10, illetve 12 modulos változatban, mint az előző generáció, a maximális akkukapacitás viszont 292 kWh-ról 396 kWh-ra növekedett, köszönhetően annak, hogy az energiatárolók új nemzedékénél az egyes modulok már 33 kWh kapacitást biztosítanak a korábbi 24 kW helyett. Az új, nagy teljesítményű töltésre optimalizált, egyenként 254 kg tömegű modulok 4 kg-al nyomnak többet a mérlegen, befoglaló méreteik viszont megegyeznek a régiekkel, így akár utólagos akkumulátorfrissítésre is van lehetőség.

Ami a hannoveri beszerzést illeti, az ÜSTRA és a Daimler Buses még 2019-ben kötött keretmegállapodást legfeljebb 48 darab Mercedes-Benz eCitaro beszerzéséről. A megállapodás 30 darab szóló és további 18 darab csuklós villanybusz leszállítását foglalja magába. A flotta első példányai tavaly szeptemberben álltak forgalomba, idén pedig a most átadott két eCitaro G-n felül további 6 csuklós és 12 szóló kivitelű német villanybusszal frissül a közlekedési vállalat járműparkja. A fennmaradó 13 szóló és 7 csuklós kocsi várhatóan 2022-ben állhat szolgálatba. A társaság úgy számol, hogy 2023-ra, a teljes kontingens forgalomba helyezése után, mind a hat nagy forgalmú belvárosi viszonylatát tisztán elektromos buszokkal tudja majd kiszolgálni. Az autóbuszok várhatóan 3800 tonnával csökkentik majd évente Hannover alacsony emissziójú zónájában az ÜSTRA széndioxid-kibocsátását.

A 2-2-2-2 ajtóelrendezésű járművekben fahatású padló és műbőr borítású utasülések fogadják az utasokat. Az utazóközönség kényelmét fedélzeti WiFi és USB-csatlakozók (13 darab) szolgálják. A kerekesszékes utasok bejutását az utastérbe elektromos működtetésű rámpa segíti a második ajtónál. A villanybuszok időzíthető előkondicionálás funkcióval is rendelkeznek, amelynek segítségével a buszok beltere a reggeli indulás előtt, még a töltőn állva előre lehűthető, illetve felfűthető, értékes hatótáv-kilométereket spórolva meg ezáltal. A vontatási akkumulátorok feltöltése a végállomásokon elhelyezett pantográfos gyorstöltőkön keresztül történik, emellett természetesen van lehetőség hagyományosan, plug-in módszerrel is tölteni a buszokat.

A gépkocsivezetők munkáját az elektromosan állítható, fűthető-hűthető vezetőülés és a szintén elektromosan állítható napfényroló, illetve belső visszapillantó tükör mellett tolatókamera, a vezetési stílushoz egyéni javaslatokat adó Eco Driver Feedback (EDF) vezetésértékelő program, továbbá radaralapú Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti.

Fotók: Daimler Buses, ÜSTRA

Címkék