Magazin

Ismét egy Mercedes-Benz eCitaro tesztbusz turnézik hazánkban

Bár a Zöld Busz Program beszerzései az utóbbi időben megtorpantak, a jelek szerint újra lendületet kaphat a kormányzati kezdeményezés, erre utal legalábbis, hogy szerdától egy újabb elektromos demóbusz állt forgalomba hazánkban, ezúttal Kaposváron. Az Omnibus Hungária közreműködésével érkezett tesztjármű június 9-ig marad Magyarországon, a kaposvári próbafutás után Budapesten, Pakson és Békéscsabán is megfordul majd az elkövetkezendő hetekben.

A típusból jelenleg 60 példány fut Magyarországon, közülük 40 a Volánbusz, 12 a debreceni DKV Zrt., 8 darab pedig a pécsi Tüke Busz színeiben, így a 12 méteres szóló modell már nem számít különösebb újdonságnak hazánk útjain. Mindazonáltal a most Magyarországra érkezett eCitaro mégis más, mint a Zöld Busz Program keretében eddig tesztelt és beszerzett példányok, ugyanis a Daimler Buses már az Akasol legújabb, harmadik generációs NMC akkupakkjaival szerelte fel, amely jóval nagyobb energiasűrűséggel bír, mint a volános példányokba épített, modulonként még csak 24 kWh kapacitású NMC 1-es, vagy a Tüke Busz és a DKV eCitaróiban található, modulonként 33 kWh energia tárolására képes, NMC 2-esként emlegetett lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid Akasol akkucsaládok.

A 2021 óta az amerikai  BorgWarner Inc. tulajdonában álló német akkugyártó tavaly piacra dobott harmadik generációs NMC vontatási akkumulátor-csomagjának energiasűrűsége a fejlettebb kémiának köszönhetően közel 50%-kal nagyobb elődeinél, vagyis kapacitása is ennyivel több, azonos össztömeg mellett. A modulonként 98 kWh kapacitású és 560 kg tömegű energiatárolókat 2022 vége óta alkalmazza az eCitaro sorozat tagjaiban a német gyártó, a szóló buszokba akár 588 kWh, a csuklós változatba pedig akár 686 kWh összkapacitás is beépíthető az AKASystem 9 AKM 150 CYC néven futó akkumodulokból.

A Kaposvárra érkezett kétajtós (2-2-0 ajtóképletű), 2020-ban gyártott, MA-MB 1366 rendszámú tesztbuszba – amelyet eredetileg a francia Bolloré BlueSolutions nagy energiasűrűségű és élettartamú, lítium-polimer (LMP) kémiát használó akkumulátoraival szereltek – egy hat modulos, összesen 588 kWh (vagyis a szóló változathoz elérhető legnagyobb) névleges kapacitású, 3360 kg tömegű akkupakk került beépítésre. Az akkumodulokat a típusra jellemző módon részben a tetőn, részben pedig az egykori motorsátor alján helyezték el. A 665 V feszültségen működő akkumulátorpakk hasznosítható energiatartalma 470 kWh körül alakul, azaz a jármű a gyakorlatban a teljes akkukapacitás közel 80%-ával gazdálkodhat. A Daimler ezzel az akkupakkal a szóló kivitel esetében 220-300 kilométeres hatótávot garantál az üzemeltetési körülményektől függően. A töltés hagyományos plug-in módszerrel történik; a járműoldali interfész a busz jobb oldalán, a mellső tengely felett található, a töltési teljesítmény legfeljebb 150 kW lehet. A busz hajtásáról a jól megszokott, kerékagy-közeli villanymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE típusú portálhíd gondoskodik, a folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye 2×126 kW.

A 74 fő befogadására alkalmas villanybusz fedélzeten 31 utasülés kapott helyet, a második ajtóval szemben egy főnyi férőhely került kialakításra a kerekesszékkel vagy babakocsival utazók számára. Az utastér hőmérsékletéért EvoThermatik Plus típusú hőszivattyús, CO2 hűtőközeges klímaberendezés felel, a vezetőtér pedig különálló klímaberendezéssel is rendelkezik. A rendszer képes az akkumulátortöltés közbeni előtemperálásra (vagyis az utastér előzetes, indulás előtti lehűtésére vagy felfűtésére), továbbá alkalmas arra is, hogy a sűrített levegőt egy előzetesen beállított időpontra feltermelje.

A buszba épített aktív vezetéstámogató biztonsági elektronikák sorában megtalálható többek között a Preventive Brake Assist (PBA) nevű, gyalogosokat is felismerő radaros ütközésvédelmi rendszer, a BAS vészfékasszisztens (hirtelen, nagy erejű fékezés esetén egyből a maximális lassulást hozza ki a járműből), az ABS/ASR, az ESP és a kis ívben kanyarodást segítő Sideguard Assist radaros holttérfigyelő is. A jármű, mint minden eCitaro, rendelkezik támolygás-bólintáscsillapítás (WNR) funkcióval is, valamint – az elektromos közúti járművekre vonatkozó ENSZ-EGB 138-as előírással összhangban – 20 km/h sebesség alatt működő aktív e-zaj hanggenerátorral is felszerelték. Emellett a busz extralistáján megtalálhatók a keréknyomás-érzékelők, az eső és fényérzékelő szenzorok, az USB-töltőpontok (13 darab az utastérben), a fűthető szélvédőüveg és a fűthető, szellőztetett vezetőülés is. A buszon külső és belső világítást egyaránt kizárólag LED fényforrások biztosítják.

Címkék