Biztos út, Kitekintő

Utólagosan beszerelhető holttérfigyelő rendszert kínál a Daimler

2016-ban került be a Daimler Buses csoport kínálatába a Sideguard Assist nevű oldalirányú monitorozó rendszer, amely a beépített szenzoroknak köszönhetően a jármű teljes hosszában figyelemmel kíséri a sofőrtől távolabbi oldalon zajló eseményeket. Balkormányos típusok esetén a radar-alapú balesetmegelőző rendszer az autóbusztól, illetve a teherautótól jobbra eső holttereket figyeli, és szükség esetén figyelmezteti a vezetőt az ott tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb tárgyakra. A Sideguard Assist funkció eddig csak az újonnan vásárolt Daimler Buses modellekhez volt elérhető opciós extraként, mostantól viszont a cégcsoport szinte minden korábban gyártott teherautójához, illetve városi és távolsági autóbuszához is megvásárolható a holttérfigyelő rendszer utólag beszerelhető és telepíthető megoldás formájában.

A rendszer elsősorban a kerékpárosok és a gyalogosok – a közlekedés legsebezhetőbb résztvevői – védelmére szolgál, és jobbra kanyarodáskor segíti a gépkocsivezetőt, figyelmeztetve őt a  többi közlekedőre és a helyhez kötött akadályokra, illetve az azokkal történő ütközés veszélyére. A Sideguard Assist nem csak alacsony tempónál, városi forgalomban figyelmeztet, hanem képes a sávtartó asszisztens feladatának átvételére is nagyobb sebességnél. Európában a Mercedes-Benz és Setra busztípusokhoz lesz elérhető az utólagosan beépíthető radaros biztonsági funkció, de a rendszert a közelmúltban Japánban, a szintén a Daimler Buses csoporthoz tartozó Mitsubishi Fuso távolsági típusain is bevezették, ott a szenzorok értelemszerűen a jármű bal oldalán zajló történéseket figyelik.

A Sideguard Assist rövid hatótávolságú érzékelőit a mellső tengely mögött helyezik el

A Sideguard Assist kanyarodási asszisztens jobbra kanyarodáskor a MirrorCam kijelzőn, vagy a visszapillantóba, illetve az A-oszlopba integrált piros és sárga színű villogó LED-es fényjelzéssel, valamint hanggal is figyelmezteti a járművezetőt a holttérben tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb közlekedőkre, sőt, stabil tereptárgyakra is. Ha az érzékelők az ütközés veszélyét észlelik, akkor a rendszer a vizuális figyelmeztetés mellett a vezetőülés vibrációjával is felhívja a gépkocsivezető figyelmét a veszélyre. Ez a funkció 36 km/óra sebesség alatt aktív. A rendszer működése két rövid hatótávolságú, 150°-os látószögű radaron alapul, amelyeket a jobb oldalon a mellső tengely mögött helyeznek el a jármű oldalán. A gyárilag integrált rendszer 3,75 méter széles sávot tud pásztázni a jármű teljes hosszában, sőt, elöl-hátul két méterrel hosszabb tartományban is. Az utólag beszerelhető rendszer a gyári változattal szemben némileg kisebb területet tud ellenőrizni: a jármű jobb oldalán legfeljebb három méter széles és tizenkét méter hosszú zónát képes megfigyelni, és egy felvillanó LED segítségével – továbbá irányjelzés adása esetén akusztikusan is – figyelmezteti a vezetőt, ha mozgó, vagy álló objektumot érzékel a fordulókörön belül.

A Sideguard Assist utólag beszerelhető és telepíthető szinte minden Daimler teherautóba, városi és távolsági autóbuszba

A Daimler közleménye szerint szinte minden korábbi Mercedes-Benz és Setra haszongépjárműbe integrálható a rendszer, ha pedig mégsem (műszaki okokból, főként régebbi típusok esetében), akkor a gyártó a szintén utólag telepíthető, akár négy kamerából álló SurroundView holttérfigyelő rendszert ajánlja a radar-alapú Sideguard Assist helyett. Ez egy 7″-os TFT-monitoron foglalja össze a környezetről készülő képeket, ezáltal lehetővé téve a körpanorámás megjelenítést, segítve a buszvezetőt manőverezéskor.

Fotók: Daimler Buses

Címkék