Kitekintő

Itt az új Mitsubishi Fuso Aero Ace és Aero Queen

Japán egyik vezető haszongépjármű-gyártója, a Daimler AG többségi tulajdonát képező, Európában jóformán csak a teherautóiról ismert Mitsubishi Fuso az utóbbi időben lépésről lépésre megújítja autóbusz-kínálatát. A kelet-ázsiai térségben kedvelt Rosa midibusz tavaly év végi ráncfelvarrása után megkapta az új márkaarculatot a gyémántos márka két teljes méretű távolsági típusa, a helyközi jellegű Aero Ace és az emelt padlószintű Aero Queen turistabusz is. A 2007-ben bemutatott típuspár 2019-es kiadása elsősorban külső modellfrissítést kap, de emellett számos technikai és biztonsági újítást is hordoz.

Az emelt padlószintű Aero Queen turistabusz immár évtizedek óta a Mitsubishi Fuso autóbusz-kínálatának egyik kultikus eleme. Első nemzedéke még 1982-ben jelent meg, az 1992 és 2007 között gyártott korábbi generációját némileg módosított, balkormányos változatban Temsa Safir néven Európában is megismerhette az utazóközönség. Az emeletes Aero King távolsági utazóbusz 2010-es nyugdíjazása óta a 3535 mm magas Aero Queen jelenti a csúcsot a Mitsubishi Fuso kínálatában, és ez a jelek szerint egy ideig még biztosan így is marad. A kínálathoz a legutóbbi generációváltáskor csatlakozott az alacsonyabb, légkondicionálóval együtt 3460 mm magas Aero Ace, amely a rövidebb távokra alkalmas utazóbuszt kereső üzemeltetőket célozza meg. Mindkét típus mindössze egyetlen, 11 990 mm-es hosszváltozatban érhető el, és ezen a mostani modellfrissítés sem változtatott.

Határozottabb vonalvezetés és modernebb külső jellemzi a faceliftes változatot

A távolsági típuscsalád újragondolt formatervét házon belül, az újonnan létrehozott Fuso DesignCenterben rajzolták meg, amelynek több, a közelmúltban bemutatott Mitsubishi Fuso teherautó is köszönheti a formavilágát. A facelift eredményeként a korábbinál agresszívebb megjelenésű homlokfal megkapta a gyártó által „black belt„-nek, azaz „fekete övnek” nevezett egységes designarculatot, amely elsőként az orrmotoros Rosa midibuszon mutatkozott be. Ennek központi motívuma a fényszórókat optikailag összekapcsoló, látványos fekete sáv, amely középen japán szokás szerint magába foglalja a viszonylatjelzőt is. Ez az elrendezés Japánban megszokottnak számít, a szóban forgó területet az úti cél megjelenítése mellett a busztársaság nevének feltüntetésére is gyakran használják. A képeken szereplő táblás változat helyett természetesen kérhető LED-es elektronikus kijelző is. A buszok elején a gyártó aktuális termékpolitikájának megfelelően az eddiginél hangsúlyosabban jelenik meg a Fuso felirat. Sokat dobnak a megjelenésen az új, nappali menetfényként szolgáló integrált LED-szalaggal kiegészített fényszórók is. Ezek a hasonló vonalvezetés ellenére sokkal jobban illeszkednek a formatervbe, ezáltal jóval elegánsabb és kifinomultabb hatást keltenek, mint a Rosa esetében, harmonikusabbá téve az összképet az űrhajószerű hátfallal. A fényszórókhoz hasonlóan a ködlámpák is LED-technikát alkalmaznak, a diódák fényereje és élettartama is nagyobb a korábban használt világítótestekénél. Nagyon szépen sikerült a fékasszisztens érzékelőjének optikai eltüntetése a lökhárítóban a japánosan oldalra csúsztatott rendszámmal, a megoldást sok európai buszgyártó is megirigyelhetné.

Sokat fiatalítanak a típuscsalád megjelenésén a látványos, LED-technikát használó fényszórók

Az A-oszloppal aztán gyakorlatilag véget is érnek a formai változások, a japán designerek a városi típuscsaládhoz hasonlóan ezúttal is megelégedtek a homlokfal átrajzolásával. A hátsó rész megjelenése még éppen elég modern ahhoz, hogy ne kelljen hozzányúlni, sőt, az Aero Queen esetében a hátsó szélvédő peremén szegélyként körbefutó kék LED-es megvilágítás kimondottan futurisztikus hatást kölcsönöz a japán turistabusznak. Azért maradt egy kisebb (vázszerkezetileg komolyabb) módosítás a buszok oldalára is, nevezetesen az egyenlő arányban osztott csomagtérajtók, melyek a pakolást könnyítik meg. Európai szemmel nézve egyébként kimondottan érdekes típuscsaládról van szó: nálunk ma már szokatlanok a nyitható oldalablakok egy turistabuszon, de például a légkondicionáló kondenzátor egységének padló alatti elhelyezése sem mindennapos errefelé. Ez utóbbi egyébként csak a magasabb építésű Aero Queen sajátossága, az Aero Ace modellváltozatnál az európai trendet követve a tetőre kerül a klíma. Alapesetben mindkét modell 1-0-0 ajtóelrendezéssel készül, a helyi előírásoknak megfelelően jobboldalt hátul vészkijárattal. Természetesen a tavaly októberben bevezetett, a középső ajtó helyére beépíthető, Meikikou gyártmányú beltéri kerekesszékes lift is szerepel az opciós listán, igaz, a gyártó tájékoztatása szerint ez az extrafelszerelés kizárólag az Aero Ace-hez rendelhető.

Jelenleg a Mitsubishi Fuso autóbusz-kínálatának zászlóshajója az Aero Queen turistabusz

A Mitsubishi Fuso távolsági buszainak 2019-es kiadása elsősorban az aktív biztonsági- és vezetéstámogató rendszerek terén lépett előre nagyot, ezek némelyike ismerős lehet más Daimler Buses termékekből. Az egyik ilyen az Active Sideguard Assist (ASA) nevű holttérfigyelő rendszer, amely a nagy turistabuszok között Japánban elsőként alapáron jár az új Aero Queen/Aero Ace változatokhoz. Ez az aktív biztonsági berendezés a jármű bal oldali holttereinek folyamatos monitorozásával segít be a buszvezetőnek, csökkentve az ebből adódó balesetek kockázatát. A rendszer a bal hátsó kerék elé beépített radaros érzékelő segítségével képes észlelni az autóbusz mellett elhaladó egyéb járműveket, kerékpárosokat és gyalogosokat. A jármű holtterében elhelyezkedő tárgy érzékelése esetén a műszerfal bal oldalán sárga jelzőfények gyulladnak ki. Ha ennek ellenére a buszvezető mégis irányjelzést ad balra és/vagy megkezdi a fordulást, a jelzőfények pirosra váltanak, rendszer pedig ezzel egyidejűleg a vezetőülés bal oldalának rezgetésével is jelzi a veszélyhelyzetet.

A hátfal letisztult, nemes eleganciát sugalló designja nem változott

Szintén fontos biztonsági újítást jelent a vészhelyzetben akár az utasok által is működtethető intelligens vészfékező rendszer, az Emergency Driving Stop System (EDSS), amely a buszvezető rosszulléte vagy elalvása esetén a műszerfal bal oldalán, illetve az első üléssor felett, a jobb oldali szervizpanelen található nyomógombbal hozható működésbe. Ez a funkció a közvetlen piaci rivális Isuzu Gala/Hino S’elega pároshoz már egy ideje rendelhető, a Mitsubishi Fuso mostantól ezt is standard felszereltségként adja távolsági típusaihoz. A gombok bármelyikének megnyomása esetén az utastérben pirosan villogó fény-, és sípoló hangjelzés figyelmeztet az EDSS működésbe lépésére, miközben az éberségfigyelő elemzi a buszvezető életjeleit. A sofőrnek a rendszer aktiválásától számítva 3 másodperce van arra, hogy a saját EDSS-gombjának megnyomásával kiiktassa az esetleges téves jelzést. Amennyiben nem reagál, a rendszer automatikusan megkezdi a fékezést és biztonságosan megállítja az autóbuszt, ezzel egy időben az autókürt és a vészvillogó bekapcsolásával jelzi a rendkívüli helyzetet a többi közlekedő számára.

Az EDSS utastéri nyomógombja a jobb első üléssor felett

A 2019-es évre gyalogosészlelő funkcióval egészült ki az Active Brake Assist 4 (ABA4) nevű továbbfejlesztett radaros vészfékasszisztens, ami az autóbusz útjában álló tárgyakkal való ütközés veszélyét felismerve hangjelzéssel figyelmezteti a buszvezetőt, ezzel egyidejűleg pedig fokozatosan lefékezi járművet, enyhítve egy esetleges frontális ütközés következményeit, vagy akár teljesen megelőzve annak bekövetkeztét. A jövőben szintén alapáras lesz a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és a hidraulikus retarder, utóbbi a japán vásárlók egyik határozott kívánalma volt.

Vezetéstámogató biztonsági elektronikák egész arzenálja jár alapáron a 2019-es kiadáshoz

Szintén a leendő üzemeltetők érdekeit szolgálja a Mitsubishi Fuso saját névadási rendszerében BusConnect névre keresztelt telematikai- és flottamenedzsment rendszer, amely valósidejű adatokat szolgáltat az üzemetetőnek a jármű útvonaláról és aktuális pozíciójáról, a pillanatnyi tüzelőanyag-fogyasztásról, vagy éppen a sofőr vezetési stílusáról. Ugyanez a rendszer az EDSS vagy a vészfékasszisztens működésbe lépése esetén automatikusan riasztást küld a diszpécsernek az incidens helyének koordinátáival, így nem csak a gazdaságos üzemeltetéshez, hanem a biztonsághoz is hozzájárul. A BusConnect ezen kívül a fentebb már bemutatott ASA és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer adatait is rögzíti.

A design és az utasbiztonság mellett az üzemeltetői igényeket is figyelembe vették a típuscsalád átdolgozásakor

A megújult Aero Queen/Aero Ace párost az elődmodellekhez hasonlóan alapvetően 11 és 12 üléssoros kivitelben kínálja a gyártó azonos, 12 méteres karosszériahossz mellett, maximálisan rendre 57 (45+10+1+1), illetve 62 (49+11+1+1) utasüléssel. A méretekhez képest nagy ülésszámot a japán módra az utasfolyosóba benyíló, kétpontos biztonsági övvel is ellátott lehajtható szükségülésekkel érik el. Az alapkiviteleken túl kérhető klubhelyiségszerű hátsó utastér-kialakítás is 4-4, a menetirányhoz képest 90°-kal elfordított üléssel, továbbá létezik 10 üléssoros, 2+1 elrendezésű változat is közel vízszintes helyzetbe dönthető, lábtámaszos fotelekkel – utóbbit elsősorban éjszakai járatokhoz ajánlja Mitsubishi Fuso. Összesen háromféle felszereltségi szint (Eco Line, Pro Line és Premium Line) közül lehet választani, a vonaljárati felhasználás mellett a privát üzemeltetőket is megcélzó Aero Queen csak a két magasabb felszereltségi csomaggal specifikálható. A rendelhető extrák között az európai autóbuszokban gyakorlatilag ismeretlennek számító sofőrlégzsák is szerepel. Az Aero Ace változatból létezik kifejezetten mozgáskorlátozottak szállítására alkalmas kivitel is, 23+5+1+1 utasülés mellett legfeljebb öt kerekesszékes férőhellyel.

Tipikus japán hangulatú utastér, középen jól láthatók a lehajtható pótülések – ezekhez is jár biztonsági öv

Akárcsak a hosszváltozatok tekintetében, az elérhető hajtásláncok terén is szűkösnek mondható a felhozatal. Valamennyi modellváltozatot a Daimlerrel közösen kifejlesztett, a nálunk is ismert Mercedes-Benz OM 936 erőforrással technikailag szoros rokonságban álló hathengeres, 7,7 literes, 381 lóerős (280 kW) Mitsubishi 6S10 (T2) BlueTec dízelmotor mozgatja, 8+1 fokozatú ShiftPilot automataváltó közvetítésével.

A megújult Mitsubishi Fuso Aero Ace, beltéri kerekesszékes-lifttel felszerelve

A Mitsubishi Fuso autóbuszainak elsődleges célpiacát hagyományosan az anyaország jelenti, de szürkeimportként a kelet-ázsiai térség más országaiban, például Ausztráliában és Új-Zélandon is népszerűek a gyémántos buszok. A japán gyártótól származó információink szerint folyamatosan vizsgálják a megújult Aero Queen/Aero Ace forgalmazásának lehetőségét más baloldali közlekedésű országokban is, de a távolsági típuspár egyelőre kizárólag a japán belpiacon lesz kapható. Mindkét modell a Mitsubishi Fuso toyama-i üzemében készül, a modellfrissített kiadás áprilistól rendelhető Japánban. Érdekes módon egyes kivitelek Tokió prefektúra területén érvényes alapárát is közölte a gyártó, így például egy Premium Line felszereltségű, 62 utasüléssel szerelt egy Aero Ace-ért alapáron 46,8 millió, egy szintén Premium Line csomaggal rendelt 57 üléses Aero Queenért pedig 49,2 millió japán jent (átszámítva 117,5, illetve 123,5 millió forintot) kell kicsengetni.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Mitsubishi Fuso

Címkék