Kitekintő

24 darab eCitaro érkezik Darmstadtba 2021 végéig

A darmstadti székhelyű HEAG mobilo GmbH közlekedési vállalat 24 darab Mercedes-Benz eCitaro elektromos autóbusz vásárlásáról kötött megállapodást a Daimler Buses leányvállalatával, az EvoBus GmbH-val. A megrendelt járművekből 11 darab szóló, a fennmaradó 13 kocsi pedig csuklós kivitelű lesz.

A közlekedési vállalat egy korábbi beszerzés eredményeként az év közepén már forgalomba állított 5 darabot (további egy darab leszállítása még folyamatban van) az eCitaro szóló verziójából  a HEAG mobibus nevű leányvállalatának járatain. A 24 darabos erősítés várhatóan 2021 második felében érkezhet meg Darmstadt és a darmstadt-dieburgi járás viszonylataira. A két beszerzésnek köszönhetően a darmstadti cég autóbusz-flottájának több, mint egyharmada tisztán elektromos meghajtású lesz 2021 végére. A mostani megrendelés teljes költsége megközelítőleg 16 millió euró (átszámítva közel 5,8 milliárd forint), amihez a német szövetségi kormány 8,9 millió euróval járul hozzá.

A járművek mozgatásáról a jól ismert ZF AxTrax AVE 130 típusú kerékagymotoros hátsó portálfutómű gondoskodik. A beépített vízhűtéses villamos vontatómotorok legnagyobb teljesítménye egyenként 125 kW, míg maximálisan leadható nyomatékuk 2 x 485 Nm.

A szóló és a csuklós eCitarók is már az újgenerációs, 12 modulból álló, 396 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal érkeznek majd, amelynek köszönhetően előbbiek – a segédberendezések használatától függően – akár 230-240 kilométert, a csuklós testvéreik pedig 190 kilométert lesznek képesek megtenni egy feltöltéssel. A Daimler Buses kínálatában a csúcsot eddig a 12 modulból álló, 292 kWh összkapacitású NMC-akkupakk jelentette, amelynek alkalmazásával a gyártó megközelítőleg 170 kilométeres hatótávot garantált egy szóló eCitaro esetében. Az új akkumulátor-nemzedék elődjéhez hasonlóan 6, 8, 10, illetve 12 modulos változatban érhető el, a maximális akkukapacitás viszont 396 kWh-ra növekedett – köszönhetően annak, hogy a továbbfejlesztett energiatároló egység modulonként már 33 kWh kapacitást biztosít a korábbi 25 kWh-val szemben. A járművek töltése normál konnektoros töltőoszlopokról, egyenárammal, CCS rendszerű csatlakozóval történik majd. Ez a csatlakozó 150 kW töltési teljesítményig és 200 A áramerősségig kommunikációképes. Az autóbuszok összesen 4,2 MW-nyi töltési teljesítménnyel gazdálkodhatnak majd, melyhez 28 darab 150 kW-os Heliox OC 150 kW töltőberendezést helyeznek üzembe. Az ezek működtetéséhez szükséges két transzformátorállomás egyikét már a tavasszal telepítették, a másik kiépítését októberben kezdik meg.

Az autóbuszokban napjainkban már alapvetőnek számító légkondicionáló mellett mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók is szolgálják majd az utasok kényelmét. A gépkocsivezetők munkáját a Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodási asszisztens és a Preventive Brake Assist (PBA) nevű aktív fékasszisztens segédrendszer is segíti fogja.

A 36 km/h sebességig aktív Sideguard Assist funkció a beépített radarszenzorok segítségével a jármű teljes hosszában figyelemmel kíséri az autóbusztól jobbra eső holttereket. Az oldalirányú monitorozó rendszer szükség esetén az A-oszlopon megjelenő piros, illetve sárga színű fényjelzéssel, illetve hanggal is figyelmezteti a járművezetőt a holttérben tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb közlekedőkre, sőt, stabil tereptárgyakra is. Ütközésveszély észlelése esetén a rendszer a vizuális jelzés mellett a vezetőülés vibrációjával is felhívja a gépkocsivezető figyelmét a veszélyre. Az ugyancsak radaralapú PBA segédrendszer szintén a gyalogosokkal, valamint álló vagy mozgó tárgyakkal való esetleges ütközésére figyelmeztet, és automatikusan elindítja a részleges fékezést, ha baleset veszélye áll fenn. Ennek beavatkozási mechanizmusát kifejezetten városi forgalomhoz hangolták, ugyanis az álló utasok testi épségének védelmében a PBA nem hajt végre automatikus vészfékezést.

Fotók: Daimler Buses

Címkék