Biztos út

Továbbfejlesztett vészmegállító rendszert kínál buszaihoz Japánban az Isuzu

Japánban 2019 óta része az újonnan forgalomba helyezett buszok alapfelszereltségének az Emergency Driving Stop System (EDSS) nevű, a járművezető és az utasok által is gombnyomással működésbe hozható vészfékrendszer, amelyet a helyi gyártók azóta is folyamatosan tökéletesítenek. Az alacsony belépésű Isuzu Erga városi szóló autóbusz és ennek midiváltozata, az Erga Mio esetében az aktív balesetmegelőző rendszer a 2023-as évre új funkcióval bővül.

A mozgó autóbuszt vészhelyzet esetén biztonságosan megállító EDSS funkció eddig egy-egy piros nyomógomb kézi működtetésén alapult (ezt az utasok is megnyomhatják, ilyen esetben a rendszer akkor lép működésbe, ha a vezető 3,2 másodpercen belül nem reagál a jelzésre a saját EDSS-gombjának megnyomásával, kiiktatva az esetleges téves jelzést). Az Isuzu által továbbfejlesztett rendszer az ablakoszlopra felszerelt kamera segítségével immár önállóan is képes érzékelni, ha a járművezető figyelmetlen, tartósan félrenéz, rosszul van vagy elalszik. Ilyenkor első lépésben a vezetőülés rezegtetésével próbálja felhívni magára a figyelmet, ha pedig a sofőr testtartása megváltozik (például a kormánykerék fölé borul), villogó fényjelzést is küld neki. Amennyiben továbbra sincs érdemi reakció, a vészfék aktiválódik és automatikusan állóra fékezi az autóbuszt. A rendszer egyébként összesen hét különböző, a japán Földügyi, Infrastrukturális, Közlekedési és Idegenforgalmi Minisztérium által meghatározott testhelyzetet (arccal a kormánykerékre borulás, hátrabillenő fej, a nyak rendellenes oldalra fordítása stb.) képes felismerni, pontosabban a járművezető rosszullétének jeleként értékelni. Az Isuzu sajtóanyaga ugyanakkor megjegyzi, hogy a rendszer működését befolyásolhatja, ha a sofőr napszemüveget vagy arcmaszkot visel.

Az Isuzu továbbfejlesztett EDSS-rendszerének működése – a japánul tudók ezúttal is előnyben

Az EDSS beavatkozásával egy időben az utasokat pirosan villogó beltéri fények és hangosbemondó, a többi közlekedőt pedig az autókürt megszólalása, valamint az elakadásjelzők és a féklámpák villogása figyelmezteti a vészhelyzetre, illetve a váratlanul erősen fékező autóbuszra.

Az új szellőzőnyílások az ülések vonala alatt

Az Erga típuscsalád tagjait ezen kívül további fejlesztésként a jövőben automatikus fényszórókkal szerelik, amely a környező fényviszonyok függvényében kapcsolja be a tompított fényt – ezt Japánban 2023 októberétől minden autóbusznak teljesítenie kell majd. Szintén az alapfelszereltség részévé válik a 2024 májusától kötelező tolatókamera, de a mérnökök a fertőzésveszély csökkentése érdekében javítottak az utastér szellőzésén is, az utasok által gyakran érintett beltéri elemek pedig antibakteriális bevonatot kapnak. A legújabb fejlesztéseket várhatóan még az idén bevezetik az Isuzu Erga sorozattal lényegében azonos Hino Blue Ribbon típuscsalád esetében is.

Fotók: Isuzu Motors Ltd.

Címkék