Kitekintő

Csuklós autóbuszt fejlesztett a japán piacra az Isuzu

Húsz év után ismét csuklós autóbusztípust mutat be szülőföldjén az Isuzu: az Erga Duo névre keresztelt, egyelőre kizárólag Japánban kapható újdonság a Hinoval közös fejlesztés, és akár a helyi buszpiac átalakulásának jelképe is lehet. Az új városi csúcsmodell egyúttal a szigetország első dízel-elektromos hibrid hajtású csuklós busztípusa is, és kezdetben kizárólag ezzel a hajtásmóddal lesz elérhető. Érdekesség, hogy a Hino készítette a világ első, kereskedelmi forgalomban megvásárolható hibrid hajtású autóbuszát is, az 1991-ben bemutatott HIMR modellt.

A korábban személyautókat is gyártó japán Isuzu hazájában piacvezető haszongépjármű-gyártónak számít, és az Európában ismert török leányvállalatétól (Anadolu Isuzu) gyökeresen eltérő autóbusz-kínálattal van jelen a szigetországban. Az anyacég buszgyártó divíziójának legkelendőbb terméke a 2000-ben bevezetett, jelenleg második generációját élő városi-elővárosi Erga sorozat, amely 2004 óta a Hino azonos kategóriájú termékcsaládjának szerepét is betölti. A többféle hosszváltozatban, alacsony belépésű vagy végig egylépcsős kialakítással, a normál dízelüzemű mellett párhuzamos hibrid hajtásrendszerrel is elérhető típuscsalád tagjai egészen mostanáig kizárólag szóló kivitelben készültek.

Jelentős formai előrelépést hoz a japán városi buszok mezőnyébe az Isuzu Erga Duo Hybrid

Portálunkon többször írtunk már a japán autóbuszpiac jellegzetességeiről, amely akár a meglehetősen sajátos és zárt helyi kultúra egyfajta leképezésének is tekinthető. A szigetországban közlekedő autóbuszok külső-belső kialakítása jelentősen eltér a nálunk megszokottól, a csuklós típusok pedig hosszú időn át az egzotikum kategóriába tartoztak arrafelé. Ez egészen mostanáig olyannyira így volt, hogy ilyen járművek egyáltalán nem is szerepeltek a japán buszgyártók kínálatában. Az utóbbi években azonban Japánban is növekszik a kereslet a nagyobb befogadóképességű, egyszerre több utas szállítására alkalmas járművek iránt a helyi üzemeltetők részéről, főként az egyre nagyobb méreteket öltő sofőrhiány miatt. A kínálkozó lehetőségre néhány bevállalósabb buszgyártó a közelmúltban már rárepült, úgyannyira, hogy a mindenhol jelen lévő Mercedes-Benz mellett az ausztrál Volgrennek is sikerült beférkőznie ebbe a helyi gyártók által eddig nagyvonalúan üresen hagyott piaci résbe. Mindeközben a Japánban összeszerelt autóbuszok száma 2014 óta folyamatos csökkenést mutat.

A hátfal vonásai a szigorú japán tradíciókat és előírásokat követik

A japánok természetesen nem nézhették tovább tétlenül a betolakodó gajdzsinok térnyerését: elsőként az Isuzu lépett a tettek mezejére, ennek eredményeként pedig megszületett Japán első hibrid hajtású csuklós busztípusa. Az akár piaci mérföldkőnek is tekinthető Isuzu Erga Duo Hybrid kifejlesztése jól jelzi az üzemeltetői igények változását, de az időzítésben a hírek szerint a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékoknak is szerepe van: az új típust főként sok embert vonzó, illetve kiemelt turisztikai jelentőségű helyszínekre szánják. Az újdonság neve egyszerre utal a karosszéria kialakítására és a hajtásmódra is. A típust a Hino is forgalmazza majd a saját értékesítői hálózatán keresztül, náluk Blue Ribbon Hybrid fantázianéven szerepel a kínálatban. Egy 2016-os adat szerint a két gyártó párhuzamosan futó típusai együttesen a japán városi autóbuszpiac több, mint 60%-át fedik le, így a csuklós modell bevezetése várhatóan komoly hatással lesz a piaci trendek alakulásáraMindkét testvérmodell az Isuzu és a Hino 2004 októbere óta működő, fele-fele arányban birtokolt vegyesvállalatánál, a J-Busnál készül majd, annak utsunomiyai gyárában. Érdekesség, hogy a több, mint 120 millió lakosú szigetországban mindössze három helyen gyártanak teljes méretű autóbuszokat, ebből két üzem a J-Bus tulajdonát képezi: a már említett, évente mintegy 1700 autóbuszt előállító utsunomiyai gyáregység főként városi autóbuszokat készít, a hasonló kapacitású komatsui üzem pedig elsősorban a távolsági típusokra specializálódott.

A Hino-féle variáns a badge engineering ékes példája, a logón kívül másban nem különbözik a testvérmodelltől

Az Isuzu Erga Duo már a puszta megjelenésével is egy új korszak beköszöntét jelzi: a csuklós változat jóval modernebb külsőt kapott szóló testvéreinél, amelyek esetében egyelőre marad a jól megszokott konzervatív design. Az új formaterv a japán autóbuszok sajátosságait ötvözi modernizált formában az európai stílussal: a homlokfal a markáns feketítésekkel ugyan erőteljes Scania-utánérzést kelt, az összkép azonban vitathatatlanul egyedi. A kor kívánalmainak megfelelően elöl-hátul egyaránt energiatakarékos LED-es fényforrásokat találunk, egyedül az irányjelzők maradtak hagyományos izzós kivitelűek. A homlokfali fényszórókat a legutóbb 2017-ben felfrissített szóló változatról vették át, de annak jellegzetes fekete műanyag lámpakeretei nélkül, így elsőre kicsit szokatlanul mutatnak a jóval modernebb frontrészen. Formai újdonságot jelentenek a látványos, teljes magasságban üvegezett tolóajtók, ezeket rendszerint csak az ablaksáv vonalában látják el üvegezéssel. A hátfalon a japán előírásokból fakadóan a világítótestek formája és elhelyezkedése adott, így a designerek jobb híján itt is a manapság divatos feketítésekkel igyekeztek feldobni és modernizálni a külcsínt.

Karakteres ábrázatot kapott a vadonatúj csuklós típuspár

A 17 990 mm hosszú csuklós autóbusz 2495 mm-es szélessége lényegesen elmarad a nálunk megszokottól, magassága tetőegységekkel együtt 3260 mm. A kizárólag háromajtós változatban rendelhető típus ajtóképlete 2-2-2-0, de nem európai értelemben: az 1030 mm-es hasznos szélességű első ajtó ugyan hagyományos bolygó kivitelű, a második és a harmadik viszont a Japánban megszokott, oldalfalba becsúszó, egyszárnyú tolóajtó, 1200 mm-es szabad nyílással – érdekesség, hogy számos üzemeltetőnél ezek szolgálnak a felszállásra a közvetlenül a sofőr mellett található ajtó helyett. A busz jobb oldalán a helyi előírásokhoz igazodva kocsitestenként egy-egy vészkijárat is található. Az Erga Duo a viszonylag ritka alacsony belépésű (low entry) csuklós autóbuszok táborát gyarapítja, a japán vásárlók ugyanis nem igénylik a teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) kialakítást. Az alacsony padlószintű terület a harmadik utasajtó közepéig tart, innen két lépcsőfok, majd  minimálisan tovább emelkedő járóköz vezet a hátsó traktusba. A buszvezetővel együtt összesen 120 fő szállítására alkalmas alapváltozat 36 ülő- és 83 állóhellyel rendelkezik, a dupla utasülések a japán városi buszoknál megszokott összefüggő kivitelűek. Az állóhelyekbe a csuklótányér területét nem számolják bele, itt ugyanis a helyi balesetvédelmi előírások miatt nem utazhat senki.

Az alapváltozat üléskiosztása

A biztonsági felszereltség igazodik a kor elvárásaihoz: az alapvetően városi forgalomra szánt csuklósok is megkapják az Isuzu Gala/Hino S’elega távolsági típuspárban már 2018 júliusában bevezetett EDSS (Emergency Driving Stop System) rendszert, amelynek lényege, hogy a járművezető esetleges rosszulléte vagy elalvása esetén az utasok is megállíthatják az autóbuszt. Az Isuzu sajtóanyaga szerint ezt a Japánban egyre elterjedtebb biztonsági funkciót első alkalommal építik városi autóbuszba, bár valójában inkább holtversenyről van szó, hiszen az Isuzu Erga Duo/Hino Blue Ribbon Hybrid piaci megjelenésével szinte egy időben a vetélytárs Mitsubishi Fuso városi típusain is az alapfelszereltség részévé tették a vészmegállító rendszert. A szóló kivitelektől eltérően a csuklós változat fedélzetén három EDSS-vészgombot is elhelyeznek, közülük kettő a szokásos helyén, a vezető jobb térdénél lévő panelen, illetve a sofőrfülke hátfalán található, a harmadik pedig közvetlenül a csuklórész mögött, a jobb oldali ablakoszlopon helyezkedik el. A rendszer a vészgombok bármelyikét megnyomva működésbe hozható. Az ettől számított első 3,2 másodpercben a jármű csak lassan fékez (a buszvezetőnek ennyi ideje van, hogy kiiktassa az esetleges téves jelzést), ezalatt az utastéri hangosbemondón előbb japán, majd angol nyelvű figyelmeztető üzenet hangzik el, villogó piros fényjelzés kíséretében. Ekkor az utasok jobban teszik, ha elkezdenek kapaszkodni, ha ugyanis a buszvezető nem reagál, következik a vészfékezés. Ezzel egyidejűleg a bekapcsoló autókürt és elakadásjelző, valamint a szintén villogó féklámpák figyelmeztetik a többi közlekedőt a rendkívüli eseményre. Az autóbusz megállását követően az EDSS aktiválja a megállóféket is.

A harmadik EDSS-nyomógomb a csuklóharmonika mögött, alatta a kaputelefon-szerű vészhívóval

 

A modern intelligens közlekedési rendszerek (intelligent transportation system, ITS) vívmányait kihasználva az Erga Duo számos más innovatív funkcióval is rendelkezik. A radaros ütközésveszély-jelző és a jármű holttereit figyelő kamerarendszer mellett a busz ugyancsak kamerák segítségével képes felismerni a megállóhely közelében felfestett vezetővonalat és ezt követve önállóan bekormányozni magát a megállóba, ott pedig a járdaszegélytől 30-60 mm távolságra biztonságosan megállni. Az elérhető extrák listáján többek között szerepel a busz előtt haladó jármű gyorsítás-lassításait lekövető kooperatív adaptív tempomat (Cooperative Adaptive Cruise Control, CACC) is, amely a járművek közötti valós idejű kommunikáció révén valósítja meg a pontos és biztonságos távolságtartást, valamint a piros jelzésre figyelmeztető, azt észlelve a busz lassítását önállóan megkezdő automatika is.

A japán buszokra jellemző, puritán hatású műszerfal, jobbra lent az EDSS rendszer piros nyomógombjával

Az új csuklós párhuzamos hibrid hajtásrendszerében a Hino teherautói mellett a két cég közös gyártású turistabuszaiban is megtalálható, Dakar-ralit is megjárt 8,9 literes, soros hathengeres Hino A09C dízelmotor 360 lóerős (265 kW), 1569 Nm csúcsnyomatékú változata teljesít szolgálatot egy 90 kW csúcsteljesítményű állandómágneses szinkron villanymotorral együttműködve. Az utóbbihoz szükséges villamos energiát egy 6,5 Ah-ás nikkel-metál-hidrid (NiMH) akkumulátor tárolja. A rendszer által leadott nyomatékot 7+1 fokozatú robotizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez, a végsebességet elektronika korlátozza 65 km/h-ra. A jármű megengedett legnagyobb össztömege 24 615 kg. A mindent átható globalizmus jeleként a futóművek a ZF-től érkeznek – érdekesség, hogy annak ellenére, hogy alapvetően igényes piacra szánt termékről van szó, elöl is merev kialakítású portálhidat (RL 75 A) alkalmaztak az Isuzu mérnökei. Középső tengelyként az európai típusokból ismert AVN 132 jelű szabadonfutó egység szolgál, hátul pedig a középre helyezett differenciálműves AV 133 T hajtott futóművet találjuk – a velük járó tárcsafékek újdonságot jelentenek a japán buszokon. A geometriai tervezés során a mérnökök nagy hangsúlyt fektettek a manőverezhetőségre, így a fordulókör átmérője gyári adat szerint mindössze 19,4 méter. A csuklószerkezet szintén európai termék, ezt egyelőre a Hübner szállítja, de a hírek szerint már fejlesztés alatt áll az import fődarabot kiváltó japán cserealkatrész is. Természetesen így is bőven lesz hazai hozzáadott érték a buszban, az ablaküvegek például az NSG Grouptól származnak. A gördülékenyebb karbantartás és a jobb flottába illeszthetőség érdekében az új csuklós a beépülő komponensek többségén osztozik szóló társaival – erre kimondott igény mutatkozott a helyi szolgáltatók részéről, akiknek az országban üzemelő kevés európai csuklós autóbusz alkatrészellátása eddig rendszeres problémát okozott.

A főbb gépészeti elemek elhelyezkedése: 1 – dízelmotor, 2 – villanymotor, 3 – inverter, 4 – vontatási akkumulátor, 5 – sebességváltó, 6 – légkondicionáló tetőegységek

Bár a szűkebben vett szakmai sajtó már május 24-én megismerkedhetett a prototípussal, az Isuzu (és a Hino) vadonatúj csuklós autóbuszát az október 24. és november 4. között megrendezésre kerülő Tokiói Autószalonon láthatja majd először közelről a nagyközönség. Az Erga Duo érkezésével háromtagúra bővül a japán gyártó belpiacos városi-elővárosi típuscsaládja, amely az új csuklós mellett az Erga sorozat 10,4 és 11,1 méter hosszú szóló változataiból, valamint a 9 méteres Erga Mio midibuszból áll. A normál szóló típusok hibrid hajtáslánccal is választhatók, ezek hosszúsága a nagyobb hátsó túlnyúlás miatt valamelyest eltér a dízelekétől. A teljes felsorolt paletta megvásárolható Hino márkajelzéssel is Blue Ribbon fantázianév alatt, azzal a különbséggel, hogy a midiváltozat náluk Rainbow néven szerepel a kínálatban. A gyártó közleménye szerint az Erga Duo ajánlott alapára Tokió prefektúra területén adók nélkül 87,8 millió japán jen lesz, a Hino emblémás változatért minimálisan többet, kereken 88 millió jent kell fizetni. A meglehetősen borsos vételár ellenére a kínálatbővítés egyelőre sikeresnek ígérkezik: már több japán város, köztük Tokió is jelezte, hogy szívesen kipróbálná az új modellt. A legelső szériakivitelű Hino Blue Ribbon Hybrid csuklós autóbusz a tervek szerint 2020 februárjában mutatkozik be Jokohamában, utasforgalomban pedig 2020 júniusától vesz majd részt.

Fotók: Isuzu/Hino Motors

Címkék