Kitekintő

Forgalomban az első müncheni Mercedes-Benz eCitaro G

December elején megérkezett Münchenbe az első példány abból a két darab Mercedes-Benz eCitaro G csuklós villanybuszból, amelyek megvásárlásáról még 2018-ban kötött keretállapodást a Münchner Verkehrsgesellschaft mbH (MVG) és az EvoBus GmbH. A közlekedési vállalat legújabb büszkesége december 22-e óta közlekedik a bajor főváros 100-as számú viszonylatán a Hauptbahnhof és Ostbahnhof pályaudvarok között. A második megrendelt elektromos autóbusz várhatóan napokon belül követi a most forgalomba állított társát.

Az MVG már 2018-ban elkezdte a müncheni autóbusz-hálózat szisztematikus villamosításának előkészítését. A közlekedési vállalat indításként összesen 40 darab elektromos autóbusz megvásárlásáról kötött keretmegállapodást a holland Ebuscóval, illetve a Daimler Buses leányvállalatával, az EvoBus GmbH-val. A társaság első körben, a helyi 100-as viszonylat tisztán elektromos hajtású autóbuszokkal való kiszolgálásának érdekében négy darab szóló Ebusco 2.2-est és két darab Mercedes-Benz eCitaro G csuklóst rendelt meg 2018-ban. A négy Ebusco már tavaly megérkezett és forgalomba is állt a vonalon, a két darab eCitaro G bemutatkozásával pedig immár lehetővé válik a járaton közlekedő, hagyományos üzemű csuklós buszok kiváltása, ezzel együtt pedig a teljes vonal villamosítása is. A városnak egyébként nem ez lesz az első olyan buszvonala, ahol kizárólag lokálisan emissziómentes autóbuszok szállítják az utasokat, október óta ugyanis nyolc darab új, 2019-ben megrendelt Ebusco 2.2 villanybusz váltotta ki a Landshutter Allee-n és a Olympia Parkon keresztülfutó 144-es vonalon eddig közlekedő dízelmotoros autóbuszokat.

A napokban forgalomba állított, 18 125 mm hosszú eCitaro G a Daimler Buses kínálatában az év második felétől elérhető, nagy energiasűrűségű és élettartamú szilárdtest (lítium-polimer) akkumulátorral érkezett. A jármű a csúcsverziót, azaz a hét darab, egyenként 63 kWh kapacitású akkumodulból álló csomagot kapta, amely összesen 441 kWh villamos energia tárolását teszi lehetővé, biztosítva ezzel az egész napos zavartalan üzemet. A gyártó szerint ezzel az akkupakkal a 30 tonnás autóbusz kb. 250 kilométeres rendszer-releváns hatótávolságot tud elérni. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a szilárdtest akkumulátor-típus nem egészen azonos azzal a folyékony helyett szilárd halmazállapotú elektrolitot használó “valódi” szilárdtest-akkumulátorral, amelyre évek óta annyira vár az elektromobilitás világa. A Daimler által szilárdtest-akkumulátornak nevezett energiatároló valójában a francia Bolloré BlueSolutions cég LMP akkumulátora, amely négy ultravékony laminált rétegből épül fel, és valóban nem tartalmaz folyadék halmazállapotú elektrolitot. Ez a megoldás számos előnnyel rendelkezik a hagyományos lítium-ion akkumulátorokkal szemben, többek között magasabb az egységnyi térfogatra és tömegre eső energiakapacitása, nem tartalmaz sem kobaltot, sem nikkelt, valamint kiszámíthatóbb és stabilabb töltési, kisütési jellemzőkkel rendelkezik. A technológia hátránya viszont, hogy nem alkalmas villámtöltésre és a magas üzemi hőmérséklet miatt az akkumulátorokat folyamatosan fűteni kell, még akkor is, amikor a járműveket nem használják.

Ellentétben az NMC cellákat használó verzióval, a Bolloré-féle szilárdest-akkupakk legfeljebb hét egységből áll (Fotó: Daimler Buses)

Az MVG 2-2-2-2 ajtóelrendezésű elektromos csuklósainak mozgatásához szükséges vonóerőt a hátsó kocsitestben elhelyezett, ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros portálhíd szolgáltatja, 2 x 60 kW állandó- és 2 x 125 kW csúcsteljesítménnyel. A típusból jövőre további nyolc példány érkezik a városba. A csillagos márka városi csúcsmodellje ugyanakkor továbbra sem olcsó mulatság, most átvett két darab eCitaro G ára megközelíti a nettó 1,6 millió eurót, azaz átszámítva a nettó 580 millió forintot.

Címlapkép: Leo Papic

Címkék