Utazás

Útmutató: hogyan vásárolj mobiljegyet a Volánbusz járataira

A járványügyi helyzetre való tekintettel, az utasok és az autóbusz-vezetők védelmében hozott új, rendkívüli intézkedés értelmében március 23-tól készpénzmentessé válik a jegyvásárlás a Volánbusz valamennyi járatán – számoltunk be róla tegnapi cikkünkben. Ezen döntés értelmében 2020. március 23-tól, azaz tegnaptól az autóbuszokon történő készpénzes jegyvásárlás lehetősége megszűnt, az első ajtó és a vezető környezete lezárásra került. Az elmúlt egy nap tapasztalatai alapján azonban sokan vannak, akik nem használtak még ilyen rendszert és problémát okoz nekik az alkalmazás használata, avagy egyes részei nem egyértelműek, így ezzel a leírással szeretnénk picit segíteni Nektek!

Mi is ez a mobiljegy rendszer?

Sok kritika éri a mobiljegy rendszert, hogy nem elég fejlett, sok funkció hiányzik belőle, illetve egyesek úgy vélik, hogyha egy hét alatt ezt ki lehetett fejleszteni, akkor miért csak most lépték meg. Nos, épp ezért fontos tisztáznunk mi is ez a mobiljegy rendszer. A mobiljegy rendszer bevezetését a Fővárosi Integrált Viteldíjbeszedési Elektronikus Rendszer (FVR) részeként, annak első fázisaként, a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. valósította meg és 2019. június 3-án debütált Budapesten a 100E repülőtéri express járaton. A főváros és a fejlesztő cégek közös munkája eredményeképp a szolgáltatás év végére már egész Budapesten elérhetővé vált, köszönhetően annak, hogy addigra sikerült az összes érintett járművet ellátni a szükséges QR kódokat tartalmazó matricákkal, illetve a járművezetői ellenőrzést lehetővé tevő fedélzeti eszközökkel. Maga a rendszer tehát jelenleg is egy fejlesztés alatt álló rendszer, melynek tesztüzeme eddig Budapesten zajlott. A koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet azonban azonnali lépéseket követelt a Volánbusztól a járművezetőik védelme érdekében, idő viszont nem állt rendelkezésre új rendszerek fejlesztésére, így a Budapesten épp tesztüzemben futó mobiljegy rendszer volt a legalkalmasabb arra, hogy a helyzet kezelhető legyen. Tekintve azonban, hogy a rendszer egyelőre Budapestre, ezáltal tehát helyi közlekedésre lett eddig optimalizálva, illetve a Volánbusz több ezer autóbuszát sem lehetett felszerelni a megfelelő fedélzeti eszközökkel, így a rendszer egy picit butított és kevésbé felhasználóbarát módon tudott csak elindulni.

A jegyvásárláshoz szükséges

A jegyvásárlás jelen pillanatban kettő alkalmazásból lehetséges, melyek a következőek:

Leírásunkban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által készített „Közlekedési mobiljegy” nevű alkalmazásában fogjuk bemutatni a jegyvásárlás menetét, azonban a folyamat megegyezik a „Simple by OTP” alkalmazásban is, ahol a mobiljegyet a „Mobiljegy” menüpontban találjuk.

A mobiljegy kifizetése csak bankkártyával lehetséges, így a szükséges alkalmazásokon túl szükség van internetes vásárlásra alkalmas bankkártyára. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, a „Mit tegyek, ha nincs bankkártyám?” című részben adunk pár ötletet.

 

A jegyvásárlás menete

1. Regisztráció

Miután letöltöttük az alkalmazást, úgy első lépésként szükséges regisztrálnunk. Ezt a kezdőképernyőn a „Bejelentkezés” gomb alatt található „Regisztáció” feliratra bökve tehetjük meg. A következő oldalon meg kell adni egy szabadon választott felhasználónevet, jelszót, illetve kapcsolattartási adatainkat. Ezen adatok megjegyzése rendkívül fontos, ugyanis ezekkel fogsz tudni a későbbiekben bejelentkezni az alkalmazásba.

Fontos! Bejelentkezési adataid kezeld bizalmasan, ne add ki másnak!

Ezen a képernyőn még el kell fogadnod az adatvédelmi tájékoztatót, illetve az üzletszabályzatot. Lehetőség van még hozzájárulást adni ahhoz, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. értesítéseket küldjön új funkciókról, szolgáltatásokról. Ezen pont elfogadása ajánlott, de nem kötelező. Ha mindezekkel megvagy, bökj a képernyő alján található „Tovább” gombra.

Mobiljegy vásárlási útmutató | A regisztráció menete

Mobiljegy vásárlási útmutató | A regisztráció menete

A következő képernyőn szükséges kiválasztani, hogy cégként, vagy magánszemélyként regisztrálsz-e. Amennyiben a munkáltatód fizeti az utazásod, úgy értelemszerűen utóbbi lehetőséget válaszd.

Amennyiben a választás megtörtént, úgy a következő képernyőn add meg a számlázási adataid. Erre azért van szükség, mert a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. minden vásárlásodról online számlát állít ki a nevedre. Ha ezzel végeztél, bökj a „Regisztráció” gombra és látogass el az e-mail fiókodba, ahova egy aktiváló e-mailnek kellett érkeznie „NFMR REGISZTRÁCIÓ” tárgyal. A kapott e-mailben kattints az aktiváló hivatkozásra.

Ha ezzel megvagy, már bejelentkezhetsz az alkalmazásba.

Fontos! Ne ott jelentkezz be, amely bejelentkező oldalra az aktiváló e-mail által jutottál, hanem a telefonodra letöltött „Közlekedési mobiljegy” alkalmazásba kell bejelentkezned!

2. Jegyvásárlás

A jegyvásárlás előtt fontos tisztáznunk kettő fogalom jelentését:

  • Helyi utazás: helyi utazásnak számít, ha egy településen belül történik az utazás egy helyben közlekedő autóbuszjáraton. Azaz, a járat nem hagyja el az adott települést. Ilyen járatok jellemzően csak a nagyobb városokban közlekednek, mint például Eger, vagy Győr.
  • Helyközi utazás: helyközi utazás különböző települések között zajló utazás. Például egy kisebb faluból a közeli nagyvárosba.

Ha a fogalmakkal már tisztában vagyunk, úgy nekifoghatunk a jegyvásárlásnak. Ezt a kezdőképernyőn található „Vásárlás” gombra bökve tehetjük meg. Ekkor elérkezünk arra az oldalra, ahol a számunkra kívánt jegyet kiválaszthatjuk. Ehhez bökjünk a képernyő tetején található „Kiválasztott szolgáltató / város” lehetőségre. Itt szükséges eldöntened, hogy milyen utazást tervezel, helyit, vagy helyközit. Ha például Győrben szeretnél utazni a helyi járaton, tehát Győrön belül maradsz, úgy a listában keresd meg Győrt, avagy a számodra szükséges várost. Azonban ha helyközi utazást szeretnél, tehát az ország bármely településéről szeretnél utazni egy másik településre, úgy a lista elején található „Volánbusz helyközi/interurban” lehetőséget válaszd!

Mobiljegy vásárlási útmutató | A megfelelő jegy kiválasztása

Mobiljegy vásárlási útmutató | A megfelelő jegy kiválasztása

Ha kiválasztottad a számodra szükséges lehetőséget, úgy a képernyődön megjelenik az elérhető jegyek listája. Itt válaszd ki a számodra szükséges jegyfajtát, most a mi példánknál a „Teljes árú jegyek” lehetőséget. A megjelenő képernyőn megjelennek a különböző távolságokra érvényes menetjegyek. Fontos, hogy mobiljegy esetén nem szükséges és nem is lehet megadni, hogy honnan hova utazol, mindössze csak a megtett kilométerre ismeretére van szükség. Ha rendszeresen utazol, a jegy árából könnyen megtalálhatod, hogy melyik jegyet szoktad venni a járművezetőtől. Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik jegyre van szükséged, akkor a Menetrendek.hu-n megtervezheted az utazásod és a tervező által kalkulált távolsággal számolj. Jelen példánkban Gödöllő, autóbusz-állomásról tervezünk Kerepes, Templom tér megállóhelyre. A tervező ki is dobta nekünk az időben következő járatot, ami a 440-es helyközi járat és 7,2 kilométer lesz az út. A távolságot felfelé kell kerekíteni, a hozzá legközelebb kilométer-kategóriájú jegyhez. Tehát jelen esetben nekünk 10 kilométerre szóló jegyre lesz szükségünk.

Mobiljegy vásárlási útmutató | A vásárlás folyamata

Mobiljegy vásárlási útmutató | A vásárlás folyamata

Ha a listában megtaláltad a számodra szükséges távolságra szóló jegyet, bökj is rá. Ekkor megjelenik a vásárlási képernyő. Első körben megadhatod a jegyed érvényességének kezdetét. Ha már perceken belül érkezik a buszod, ezzel nem is érdemes foglalkoznod, azonban ha már előre vásárolsz délutánra, avagy holnapra, akkor itt azt beállíthatod. Fontos megjegyezni azonban, hogy a megvásárolt jegyed csak a vásárlást követő 2. perctől lesz érvényes! Kicsit lejjebb tudod kiválasztani a fizetési módot, ami Bankkártya lehet, avagy az Egyenleged használhatod (ez utóbbiról itt írunk). Jelen példánknál maradva bankkártyával fizetünk, így azt választjuk ki. A „Bankkártya mentése” lehetőséggel el is tudjuk menteni a most használt bankkártyánkat, így a további jegyvásárlások során már nem szükséges újból megadnunk a kártyaadatainkat. Ha itt beállítottál mindent, bökj a „Tovább gombra” és továbbítva leszel az OTP fizetési oldalára. Itt add meg a bankkártyád adataid, vagy ha van, használhatod az OTP Simple fiókodat is fizetésre. Ha végeztél, bökj a „FIZETÉS” gombra. Ha sikeres volt a tranzakció visszakerülsz a mobiljegy alkalmazásba és láthatod a megvásárolt jegyed, amin már láthatod is, hogy ketyeg vissza a 2 perc az érvényesség kezdetéig. El is érkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy gratuláljunk, megvásároltad életed első helyközi mobiljegyét!

Mobiljegy felmutatása ellenőrzésre

Ha már megvetted a mobiljegyed és az autóbuszon kérik annak bemutatását, úgy nyisd meg a „Közlekedési mobiljegy” alkalmazást. Egyből a kezdőoldalon láthatod is a megvásárolt, az aktuális pillanatban érvényes jegyeid. A kért jegyed képét mutasd fel az ellenőrzést végző személynek, vagy szükséges, bökj rá rá a jegyed alján található „Részletek” feliratra, hogy az ellenőr a jegyed QR kódját beolvashassa.

A jegyemről számla szükséges. Hol találom?

Amennyiben a munkáltatódnak a megvásárolt jegyeidről számlára van szüksége, úgy azokat is a „Közlekedési mobiljegy” alkalmazásban megtalálod. Fontos azonban, hogy a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. havonta egyszer, a hónap első napján készíti el a megelőző hónapban vásárolt jegyeidről a számlát. Ezeket a képernyő alján megtalálható „Beállítások” menüponton belül találod, ahol a „Számláim” lehetőséget kell választanod.

Mi a teendő, ha a helyközi járaton rossz kilométerövezetre szóló menetjegyet vásároltam meg?

A tervezett indulási időpont előtt a mobiljegy visszaváltható a „Jegyeim” menüpont alatt a „Részletek” feliratra bökve. A visszaváltott menetjegy árát a rendszer az egyenlegeden írja jóvá – a jóváírt összeg a „Beállítások” menüponton belül  az „Egyenlegfeltöltés” lehetőség alatt fog megjelenni.

A rendszer hibája esetén ingyen utazhatok a buszon?

Abban az esetben, ha nem tudod megvásárolni a mobilfizetési díjterméket, nem vagy jogosult az utazásra. Ilyen esetben más értékesítési csatornán kell megvásárolnod a párhuzamosan elérhető papíralapú díjterméket. Amennyiben a mobiljegyet már megvásároltad, és működő, aktív internetkapcsolattal rendelkező mobilkészülékeden a rendszer hibájából nem tudod felmutatni a mobiljegyet, vagy más, rendszerhibából eredő ok miatt annak érvényessége nem ellenőrizhető, a felelősség a szolgáltatót terheli, az utazás megszakítására vagy pótdíj fizetésére nem vagy kötelezhető.

Mit tegyek, ha nincs bankkártyám?

Fontos leszögezni, hogy mi nem a Volánbusz Zrt. és nem is a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vagyunk, így mint csak magánember tudunk tanácsot adni, hogy a helyetekben mi hogyan orvosolnánk ezt a helyzetet. Az alkalmazásban lehetőség van egyenleg feltöltésre, mely arra jó, hogy a jegyvásárlások során ne kelljen mindig bankkártyát használni, hanem ezt megtehesd a már feltöltött egyenlegedből. Ezt a lehetőséget az alkalmazás alján található „Beállítások” menüpontban találod és azon belül is az „Egyenlegfeltöltés” lehetőségnél. Ha megtaláltad, úgy a megjelenő képernyőn láthatod az aktuális egyenleged, illetve kiválaszthatod, hogy hány Forinttal szeretnéd feltölteni az egyenleged bankkártyával. Itt választhatsz már előre meghatározott összegekből, vagy beírhatsz tetszőleges összeget is. Itt jön a jogos gondolat, hogy de ehhez is kell bankkártya. Ehhez mi azt tudnánk ajánlani, hogy battyogjunk át a szomszédunkhoz, rokonunkhoz, barátunkhoz, akinek van bankkártyája és kérjük meg, hogy segítsen rajtunk és töltse fel az egyenlegünket bankkártyával és odaadjuk az ellenértékét készpénzben. Tudjuk, ez plusz kényelmetlenség, de ebben a nehéz időszakban mindenkinek tudnia kell áldozatokat hozni a vírus terjedésének megállítása érdekében. Kérjük, próbáld Te is valahogy megoldani és vigyázzunk egymásra, mindenkit hazavárnak, egészségesen!

Kiemelt kép: Volánbusz Zrt.

Címkék