Magazin

Negyed évszázad közösen: 25 éves az EvoBus GmbH

Huszonöt éve, 1995. február 23-án a német autóbuszgyártás két nagyágyúja, a Mercedes-Benz AG buszos divíziója és a Karl Kässbohrer Fahrzeugwerke GmbH stratégiai szövetséget hozott létre, megalapítva a Daimler AG buszgyártó részlegét és egyben legnagyobb leányvállalatát, az EvoBus GmbH-t, megteremtve ezzel a Daimler Buses üzletág sikereinek alapjait. A több, mint egy évszázados buszgyártói tapasztalattal rendelkező Mercedes-Benz, valamint a korábban Kässbohrerként ismert és hasonlóan nagy hagyományokkal bíró Setra közösen, negyed évszázad alatt a járműipar úttörőivé és együttesen Európa legnagyobb autóbuszgyártójává váltak. Mindkét társaság hű maradt értékeihez, következetes stratégiájuknak köszönhetően pedig az EvoBus GmbH az eltelt negyed évszázad alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül.

Az EvoBus csoport 25 év alatt Európa legnagyobb buszgyártójává nőtte ki magát

A Mercedes-Benz autóbuszos részlegének – amely akkor még a Daimler-Benz AG része volt – a Karl Kässbohrer Fahrzeugwerke GmbH-val történő egyesülése nem ment zökkenőmentesen, mivel a Mercedes-Benz és a Setra egyaránt piacvezető szerepet töltöttek be a buszágazatban, így politikai és monopóliumellenes akadályokat is le kellett küzdeniük. Míg az Európai Unió megadta a zöld jelzést az összefonódásra, addig a Német Szövetségi Versenyhivatal részéről komoly aggodalmak merültek fel a cégek fúziójával kapcsolatban – attól tartottak, hogy a két nagy német buszgyártó házasságával különösen nagy gazdasági erőfölény jönne létre, ez pedig jelentős mértékben csökkentené a versenyt az európai piacon.

Közös sajtófotó az egyesülés időszakából

A versenyhivatal döntése a Kässbohrer-Setra számára létfontosságú jelentőséggel bírt, ugyanis a nagy múltú vállalat a kilencvenes évek elején gazdaságilag megrendült, így hosszú távon a patinás cég fennmaradásának és a munkahelyek megőrzésének egyetlen zálogát az egyesülés jelentette. A fúzió kudarcától való félelem miatt és a Setra márkanév fennmaradásáért a gyárnak otthon adó Ulm és Neu-Ulm régió lakossága békés demonstrációt szervezett 1995. február 1-jén az összefonódás támogatása mellett. A Német Szövetségi Versenyhivatal a versenyre gyakorolt hatásokkal járó hatékonysági előnyök és hátrányok mérlegelése után az összefonódást végül tudomásul vette, így 1995. február 23-án végül egyesíthette erőit a Mercedes-Benz és a Setra, biztosítva ezáltal utóbbi márkanév fennmaradását és a munkahelyek megtartását Ulmban és Neu-Ulmban.

„Egy régió együtt harcol” – szólt a szlogen, amellyel az ulmi lakosság a Setra márkanév fennmaradásáért demonstrált

A EvoBus jelenleg 18 európai leányvállalattal rendelkezik olyan országokban, mint Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Belgium, vagy éppen Magyarország. Az induláskor 9340 alkalmazottal rendelkező EvoBus GmbH az első időszakban évi közel 6000 járművet értékesített, és csupán egy évvel a megalapítása után már hét leányvállalattal rendelkezett. Az EvoBus 1997-ben vált a Daimler Buses globális üzletágának részévé, amely 2019 végére világszerte körülbelül 17 960 embert foglalkoztatott, és 32 600 egységet adott át – beleértve a komplett, készre szerelt buszokat és az önjáró alvázakat is. Nem mellesleg az EvoBus az utolsó autóbuszgyártó, amely Németország területén még ma is érdemi termelőkapacitással rendelkezik.

A közös kínálat ésszerűsítéseként a Setra a fúzió óta a távolsági típusokra koncentrál, a csuklósoktól a képen látható SG 321-essel elbúcsúzott az ulmi cég

A két márka együttműködése már jóval az EvoBus megalapítása előtt megkezdődött. 1895. március 18-án, tehát 100 évvel a két márka összeolvadása előtt az automobil feltalálója, Karl Benz megépítette első autóbuszát, a Benz Patent-Motorwagen-Omnibus-t, amely összesen nyolc üléssel rendelkezett. Karl Kässbohrer számára, akinek üzleti vállalkozása akkoriban még csak két éves volt, ez az autóbusz alapozta meg az üzleti alapötletet, azaz a csúcskategóriás autók és autóbuszok gyártását. Az akkoriban még különálló Daimler és a Kässbohrer együttműködése 15 évvel később, 1910-ben vette kezdetét, amikor is a Karl Kässbohrer Fahrzeugwerke leszállította első autóbusz- és limuzin karosszériáit a Daimlernek. A közös sikerek megalapozták az 1926-ban egyesült Mercedes-Benz és a Kässbohrer közötti szoros kapcsolatot, amely aztán sok évtizeden keresztül folyamatosan fennmaradt.

A két világháború közötti együttműködés időszakából különösen kiemelkedik két jármű: ezek egyike volt a második világégés előtt gyártott leghosszabb autóbusz, amelyet a Kässbohrer épített négytengelyes, 18,7 m hosszú és 170 utas szállítására alkalmas kocsiszekrénnyel, egy Mercedes-Benz vontatóegységgel 1935-ben. A másik ikon a Deutsche Reichsbahn első, Daimler-Benz alvázra szerelt áramvonalas autóbusza volt, amely 100 km/h átlag-, és 130 km/h maximális sebességet ért el. Ez a karcsú Kässbohrer karosszériás autóbusz egy nagy Mercedes-Benz csillaggal a hűtőrácsán szintén 1935-től közlekedett az akkor újonnan épült autópályán Lipcse és Berlin között.

Hipermodern busz a harmincas évekből: az áramvonalas Mercedes-Benz LO 3500 Kässbohrer-felépítménnyel

A háború utáni években főként a legendás „csőrös” Mercedes-Benz Omnibus O 3500 karosszériáinak szállításával folytatódott az együttműködés, 1975-re pedig a Mercedes-Benz vált a Setra autóbuszok motorjainak első számú beszállítójává, 80%-ot meghaladó részesedéssel.

Ennek az 1951-es Mercedes-Benz O 3500-asnak szintén a Kässbohrer készítette a karosszériáját

A Mercedes-Benz és Kässbohrer-Setra egyesülését tehát több évtizeden át tartó, sikeres és szoros kapcsolat előzte meg, amely alapjául szolgált a későbbi fúziónak is. A siker nemcsak a két márka kiváló termékein alapult, hanem mindkét partner magas innovációs erősségein is. A Kässbohrer márka olyan újításokat hozott magával, mint például az önhordó karosszéria, az úgynevezett „selbsttragende Bauweise” (innen származik az alapító nevét mára teljesen kiszorító Setra elnevezés is), a független mellső kerékfelfüggesztés, a tárcsafékek, a blokkolásgátló, a tapadásgátló rendszerek vagy éppen a visszapillantó tükörrendszerek.

A jövő biztosított – a legenda folytatódik

Cserébe a Setra termékei azóta is részesülnek a Daimler AG kutatási eredményeiből és jövőorientált technológiáiból. Példa erre a számos biztonsági- és vezetést segítő elektronika a buszgyártásban, például az Active Brake Assist, az éberségfigyelő, az adaptív sebességszabályozó vagy az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer. A folyamatos innováció és az egyes márkák tervezőinek tapasztalata a mai napig pozitív hatással van az EvoBus csoport fejlődésére.

Fotók: EvoBus GmbH/Kässbohrer-Setra archívum

Címkék