Utazás

Május elsejétől jön a kedvezményes ország- és vármegye bérlet

A kormány május 1-vel bevezeti a helyközi közösségi közlekedésben, az autóbuszra és vonatra egyaránt érvényes kedvezményes havi vármegye- és országbérletet – hangzott el a miniszterelnök évértékelőjén.

A vármegyei bérlet minden megyében ugyanannyiba, 9450 forintba kerül majd. Az országbérlet havi ára ennek duplája, 18 900 forint lesz.

A bérletekkel az állami közszolgáltatók, a MÁV és a Volánbusz helyközi járatain lehet majd utazni, vármegyeivel a megyén belül bármely viszonylaton, az országossal pedig az ország egész területén. Az időközben megjelent részletszabályok itt olvashatók.

Az új bérletkonstrukciók bevezetése várhatóan milliárdos nagyságrendű bevételkiesést eredményez majd a közszolgáltatóknak, de az állam, mint a szolgáltatás megrendelője és a közlekedési cégek tulajdonosa, a bevétellel nem fedezett indokolt költségekhez (kedvezményes utazások után igényelt árkiegészítés) hasonlóan, a vármegye- és országbérletek kapcsán felmerülő bevételcsökkenést is kompenzálja majd.

Lázár János, aki 2022 végén vette át közlekedéspolitika irányítását, még tavaly decemberben beszélt arról, hogy a közösségi közlekedést az egész országban az autózás alternatívájává kívánja tenni. Ennek érdekében a MÁV-val egy megyebérlet-, pontosabban vármegyebérlet-konstrukció bevezetésén dolgoznak. A koncepció bevezetését korábban még év elejére ígérte, ami a miniszterelnök mai bejelentése értelmében némi csúszással igaz, de  megvalósul.

A két új bérletfajta komoly megtakarítást jelent majd a közösségi közlekedéssel ingázóknak, hiszen például egy, a Volánbusz járataira érvényes, 20 kilométer övezetű dolgozói bérlet ára közel duplája a bevezetés előtt álló vármegyeinek és szinte megegyezik az országoséval.

Címkék