Utazás

Engedett a minisztérium: újra több buszjárat indul Székesfehérvár és Budapest között

Augusztus 20-án bevezetésre került a Budapest és Fejér, valamint Veszprém megye között az országos (távolsági) autóbuszjáratok közlekedését érintő menetrend-átalakítás. A Budapest és Székesfehérvár között közlekedő autóbuszjáratok többsége megszűnt, a vonatokhoz Székesfehérváron az eddigieknél több buszjárat csatlakozik: napközben óránként, csúcsidőben 30 percenként közlekednek autóbuszok a vasútállomás és az autóbusz-állomás között. A lépés mögött az a megrendelői stratégia állt, hogy a vonatokkal párhuzamosan közlekedő autóbuszjáratok helyett a vasutat kell előnybe helyezni.

A MÁV és a Volánbusz augusztus 20-ai közleménye szerint „a közösségi közlekedést összehangoltan és egységesen kell szolgáltatni, ami hatalmas lehetőséget és egyúttal felelősséget jelent, hogy egy olyan fenntartható, hatékony, jól működő rendszer jöjjön létre, amelynek gerincét a környezetbarát vasút adja”. A vasút szerepének erősítését célzó átszervezéseket a Budapest és Zala megye között közlekedő országos autóbuszjáratokkal kezdték, majd következő lépésként Székesfehérvár és Esztergom térségében, valamint Veszprém megyében módosultak a közlekedési feltételek. A cél itt is az volt, hogy minél többen válasszák a vasúti közlekedést, főleg a felújított, jó minőségű, modern járművekkel kiszolgált vonalakon.

A gyakorlatban a párhuzamos buszjáratok megszüntetését hozó lépések ellen országszerte nagyon sok utas fejezte ki nemtetszését: Zalában petíció is indult, de Székesfehérváron sem fogadta kitörő lelkesedés a változtatásokat. A város polgármestere is teljes mellszélességgel állt ki a buszjáratok megszüntetése ellen és az országos (távolsági) autóbuszjáratok közlekedését érintő menetrend-átalakítás elhalasztását kérte az illetékes minisztériumoktól.

Az augusztusban bevezetésre kerülő – Veszprém-Székesfehérvár-Budapest közötti buszjáratok erőteljes ritkításával, megszüntetésével járó – új távolsági autóbusz-menetrenddel Székesfehérvár Önkormányzata nem ért egyet. Levélben is kértük és most ezúton is kérem az ügyben illetékes minisztériumokat, hogy a menetrend módosítását augusztusban ne vezesse be. Egyetértünk azzal, hogy alapvetően a kötöttpályás – vasúti – közlekedés jelenti a közösségi közlekedés jövőjét

– fejtette ki akkor véleményét közösségi oldalán Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Az első csatát megnyerte Fehérvár?

Egyelőre úgy néz ki, hogy a zalai járatritkítások elleni tiltakozásokhoz hasonlóan az emberek szava ezúttal sem volt teljesen hatástalan, ugyanis Cser-Palkovics András közösségi oldalán a mai napon arról értesülhettünk, hogy 2020. szeptember 28-tól hat új járatpárral bővül az autóbuszos menetrend Budapest és Székesfehérvár között.

Sikerült kompromisszumot elérni a távolsági buszmenetrend ügyében! Köszönöm országgyűlési képviselőnknek a közbenjárást, a szakminisztériumoknak, hogy meghallották az emberek véleményét és elfogadták az érveinket! Az autóbusz menetrend módosításán túl bővülni fog a vasúti járatok száma is Székesfehérvár és Budapest között, valamint várhatóan kedvező változások lesznek a pótdíj rendszerében is, azaz olcsóbbá válhat a vasúti közlekedés

– fejezte ki elégedettségét a polgármester.

Az eddigi napi három buszjárat mellett Székesfehérvár autóbusz pályaudvarról hat új (összesen tehát naponta kilenc) autóbuszjárat indul az alábbi időpontokban: 6:15, 7:15, 7:55, 9:30, 13:30 és 16:25. A 7 óra 55 perckor induló járat munkaszüneti napok kivételével naponta, a 9 óra 30 perckor közlekedő járat pedig munkanapokon közlekedik, a többi járat naponta indul.

Budapest Népligetből az eddigi három járat mellett újabb hat indul a következő időpontokban: 8:00, 13:15, 14:15, 16:15, 17:15 és 18:15.  A 8 órakor induló járat munkanapokon, a 14 óra 15 perckor közlekedő járat pedig munkaszüneti napok kivételével naponta közlekedik. A többi járat naponta indul.

Mindegyik járat megáll a Királysori és a Zombori úti megállókban.

Figyelem! A menetrendi adatok tájékoztató jellegűek, a mindenkor aktuális menetrendet a Volánbusz weboldalán ellenőrizheti!

Címkék