Kitekintő

Szilárdtest-akkumulátorokkal jön a Mercedes-Benz eCitaro G

Hivatalosan június közepén érkezett meg a Daimler Buses európai kínálatába a gyártó 2018-ban bemutatott, teljesen elektromos hajtású üdvöskéjének csuklós változata, a Mercedes-Benz eCitaro G. Az új típus világpremierjét eredetileg az év legnagyobb európai haszongépjárműves seregszemléjén, az ősszel esedékes hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon tartották volna, de amint az várható volt, a nagyszabású rendezvény is áldozatul esett a világon végigsöprő koronavírus-járványnak. A Daimler-csoport első elektromos csuklósa, amely a gyártó szerint az első szilárdtest akkumulátorral is rendelhető sorozatgyártású autóbusz a piacon, így jobb híján az interneten mutatkozott be a szélesebb publikumnak.

A 18 125 mm hosszú, legfeljebb 146 személy befogadására alkalmas villanybusz júniusi debütálása nem okozott túl nagy meglepetést, hiszen csillagosék már korábban jónéhány formai és műszaki részletet közöltek a járműről. Az új villanybusz piaci bevezetésével egy időben válnak elérhetővé – a vontatási akkumulátorok gyors fejlődésének köszönhetően – a korábbinál nagyobb hatótávú kivitelek is. A Daimler Buses a hatótáv növelésére két megoldást kínál: egyfelől még az idén az NMC-akkumulátorok új generációjának használatára állnak át, másrészt pedig feláras megoldásként immár nagy energiasűrűségű és élettartamú szilárdtest (lítium-fém-polimer) akkumulátorokkal is rendelhetők a Mercedes-Benz városi villanybuszai. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a most érkező csuklós változat már megjelenésétől kezdve elérhető lesz a modernebb energiatároló egységekkel.

Az eCitaro G alapkivitelben tolócsuklós kialakítású, vagyis a hajtott tengely normál esetben a hátsó kocsitestben található, de opcióként két hajtott futóműves kivitel is kérhető

Az eddig csúcsot jelentő, 12 modulból álló, 292 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomag beépítésével a Daimler Buses megközelítőleg 170 kilométeres hatótávot ígért egy szóló eCitaro esetén, nagyobb hatótávolság elérésére eddig csak áramszedőkkel történő közbenső rátöltésekkel volt lehetőség. Ez az akkukapacitás a közel 30 tonnás csuklós változatnál már végképp nem garantálna eget verő számokat az egy feltöltéssel megtehető távolságra vonatkozóan. Ezt a hátrányt a gyártó az új, nagy teljesítményű töltésre optimalizált NMC akkumulátorok bevezetésével igyekszik ledolgozni. Az eCitaro sorozatba építendő NMC akkumulátorcsomag új nemzedéke ugyanúgy elérhető lesz 10, illetve 12 modulos változatban, mint az előző generáció, a maximális akkukapacitás viszont 396 kWh-ra növekszik, köszönhetően annak, hogy az újgenerációs energiatárolók esetében az egyes modulok már 33 kWh kapacitást biztosítanak a korábbi 25 kWh-val szemben. Az új modulok befoglaló méretei megegyeznek a régiekkel, így akár a korábban gyártott villanybuszok akkumulátorfrissítésére is lehetőség van.

Az akkumulátormodulok az eCitaro tetején és farában vannak elhelyezve

Mindazonáltal a Daimler Buses nem kötelezi el magát egyetlen akkumulátorfajta mellett: az eCitaro sorozat ezen kívül az év második felétől opcióként már nagy energiasűrűségű és élettartamú szilárdtest (lítium-polimer) akkumulátorokkal is rendelhető. Itt a csúcsverzió 7  darab, egyenként 63 kWh kapacitású akkumodullal rendelkezik, összesen 441 kWh energia tárolását téve lehetővé, biztosítva az egész napos zavartalan üzemet. Így például az eCitaro G maximális számú akkumulátorral kb. 190 kilométeres rendszer-releváns hatótávolságot érhet el nyáron. A szilárdtest-akkumulátor egyik nagy előnye, hogy az elektródák közötti teret nem folyadék, hanem szilárd elektrolit tölti ki. Ezzel elejét vehetik a hatásfokot és az élettartamot egyaránt hátrányosan befolyásoló melegedésnek, illetve biztosítani lehet, hogy ne érintkezzenek egymással az elektródák. A tűzbiztonság szempontjából is kedvezőbbnek tartott technológia jóval nagyobb energiasűrűséget és nagyságrendekkel hosszabb élettartamot kínál, mint az eddig használt akkumulátorok, ezért a német gyártó 10 éves, vagy 280 MWh energia átbocsátásáig tartó élettartam-garanciát vállal akkupakkonként.

Fotók: Daimler Buses

Címkék