Kitekintő

Jövőre érkezik az eCitaro G

Az előzetes terveknek megfelelően, 2020 elején debütál a Mercedes-Benz Citaro tisztán elektromos hajtású csuklós változata, az eCitaro G. A hazai szaksajtóban szárnyra kapott híresztelésekkel ellentétben a gyártó eleve nem is tervezte legújabb büszkeségének az októberben megrendezett brüsszeli Busworld 2019 kiállításon történő bemutatását, a fejlesztés tehát az elképzeléseknek megfelelően halad – még ha a konkurenciához képest egy kicsit lassan is.

Akár két hajtott tengellyel is rendelhető lesz a Mercedes-Benz eCitaro G

A premier hivatalos időpontját még nem közölte a német gyártó, csupán annyit tett közzé közösségi oldalán, hogy az új típus 2020 elejétől lesz elérhető a piacon. A Daimler Buses nem siette el az eCitaro G (a típusjelzésben szereplő G betű a német gelenkbus, azaz csuklós busz szóra utal) piacra dobását, a szóló változat ugyanis már 2018 nyarán bemutatkozott a szűkebben vett szakmának, hivatalos világpremierjét pedig a 2018-as hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon tartotta. A szóló eCitaro sorozatgyártása tavaly év végén kezdődött meg Mannheimben, azóta pedig már három számjegyű rendelésállománnyal büszkélkedhet a csillagos márka elektromos üdvöskéje – a típusból a Hamburger Hochbahn AG vásárolt elsőként komolyabb mennyiséget.

Az eCitaro az idei Busworld kiállításon a városi buszok mezőnyében az “Év Fenntartható Autóbusza 2020” címet és a “Comfort Label” elismerést is bezsebelte

Az elsőtől az utolsó üléssorig alacsonypadlós kialakítású eCitaro G karosszériája a belsőégésű motorral szerelt Citaro G-n alapszik, megerősített tetőkonstrukciója pedig az integrált teherviselő sínekkel ellátott, sűrített földgáz (CNG) üzemű Citaro G NGT örököse. A 18,13 méter hosszú csuklós busz három, illetve négyajtós kivitelben is rendelhető lesz. Az ajtók elhelyezése és az utastér kialakítása egyaránt megfelel a belsőégésű motorral rendelkező Citaro G változatokénak. A tágas belső tér a gyakorlati követelményeknek megfelelően maximum 145 személy szállítását teszi lehetővé. A befogadóképesség viszont – amint az a villanybuszok esetében gyakran előfordul – nagyban függ a beépített akkumulátorok számától, mivel a maximális felszereltségként elérhető 12 modulos akkupakk esetén a jármű utaskapacitása már csak legfeljebb 136 fő lehet a tengelyek korlátozott teherbírása miatt. A csuklós villanybusz fedélzetén maximum 45 ülőhely elhelyezésére lesz lehetőség.

A motortornyos kialakítás ellenére az eCitaro G is a ZF kerékagymotoros portálfutóművét használja majd

A eCitaro G szériakivitelben tolócsuklós kialakítású lesz, a hátsó kocsitestben elhelyezett hajtott tengellyel. Ha különösen nagy teljesítményre és vonóerőre van szükség – például a domborzati viszonyok vagy a nehezebb téli üzemeltetés miatt – extraként két hajtott tengellyel is rendelhető lesz. A kerékagymotorral szerelt ZF AVE 130 portálfutóművet ekkor nemcsak hátsó (C-), hanem középső (B-) tengelyként is alkalmazza a gyártó, így a két hajtott tengely nehezebb körülmények esetén is megfelelő teljesítményt és vonóerő-átadást tesz lehetővé. Emellett a második hajtott tengely további generátorként működve fékezéskor megnöveli az eCitaro G rekuperációs képességét, és csökkenti a gumiabroncsok kopását is.

Alapkivitelű akkupakk esetén a három, illetve a négyajtós kivitel utaskapacitása is 145 fő

Az eCitaro G első és hátsó kocsitestét egy elektronikus becsuklásgátlóval (Articulation Turntable Controller – ATC) ellátott, jól bevált alacsonypadlós csuklószerkezet kapcsolja össze. Ez nagy stabilitást és fordulékonyságot tesz lehetővé. A maximális becsuklási szög teljes kormány-elfordításnál 54,5 fok lehet.

ATC becsuklásgátló (Articulation Turntable Controller) 

Az ATC menetdinamikai szabályozás gyorsan és mindenekelőtt szükség szerinti szabályozza a csukló hidraulikus csillapítását, többek között a kormányelfordítási szögtől, a becsuklási szögtől, a sebességtől és a terheléstől függően. Az ATC ennek eléréséhez a CAN-adatbusz adataira támaszkodik.

A vontatási akkumulátorok gyors fejlődése természetesen a Mercedes-Benz városi típuscsaládját sem kerüli majd el. Az eCitaro szóló és csuklós változata várhatóan 2020 második felétől lesz elérhető szilárdtest (lítium-polimer) akkumulátorokkal is, a normál lítium-ion akkuk új generációjának bevezetését 2021-re ígéri a gyártó, 2022-től pedig hidrogén üzemanyagcellás hatótáv-növelővel ellátott változattal bővül a paletta.

Forrás, fotók: Mercedes-Benz

Címkék