Kitekintő

Hamburgból érkezik az elektromos Citaro első komolyabb megrendelése

Megérkezett az első nagyobb darabszámú megrendelés a Mercedes-Benz vadonatúj zéró emissziós városi autóbuszára, a Hamburger Hochbahn AG kereken 20 példányt vásárol a Citaro család hivatalosan még be sem mutatott, tisztán elektromos hajtású változatából. Az első két villanybusz a tervek szerint még az idei év vége előtt megérkezik a leendő üzemeltetőhöz.

„Az, hogy a vadonatúj fejlesztésű, tisztán elektromos hajtású autóbusztípusunkra az első nagyobb megrendelés még a hivatalos világpremier előtt megérkezett, jól mutatja a közlekedési vállalatok bizalmát elektromobilitási koncepciónk felé a városi közösségi közlekedésben. Az elektromos Citaro képében egy fontos szereplő jelenik meg a zéró emissziós városi autóbuszok piacán” – jelentette ki a hírre reagálva Till Oberwörder, a Daimler Buses vezetője. Az mindenesetre valóban biztosnak látszik, hogy a Citaro idén ősszel érkező elektromos változata alaposan átrendezi majd az erőviszonyokat az elektromos buszok egyre szélesedő mezőnyében Európában.

Várhatóan nem számít majd kuriózumnak az európai városokban az elektromos Citaro

A Citaro régóta várt elektromos variánsának sorozatgyártása még az idei év végén megkezdődik. A több műszaki újdonságot is felvonultató típus mozgatásáról a más villanybuszok alatt is megtalálható ZF AVE 130 portáltengelybe integrált aszinkron kerékagymotor-pár gondoskodik, egyenként 125 kW maximális teljesítménnyel és 485 Nm csúcsnyomatékkal. A moduláris felépítésű Akasol akkumulátorcsomaggal maximálisan 243 kWh összkapacitás érhető el, ez önmagában a kategóriában jelenleg a stabil középmezőnyhöz elegendő. A gyártó külön kiemeli az új jármű fejlett hőmenedzsmentjét, amely kulcsszerepet játszik a busz hatótávolságának növelésében. A rendszer hőszivattyús megoldást alkalmaz az utastér fűtésére, miközben végig optimális hőmérsékletet biztosít az akkumulátorok számára, csökkentve ezáltal az energiafogyasztást, javítva a töltést és növelve az akkumulátorok élettartamát. A lemerült akkupakk töltése kezdetben a járműtelepen végzett hagyományos konnektoros töltéssel lesz lehetséges, később, a sorozatgyártás felfutásával menet közbeni (indukciós) töltésre alkalmas változatok érkezése is várható.

A prototípusokat trópusi melegben és sarki hidegben is tesztelték, ez a kép a spanyol nyúzópróbán készült

A Mercedes-Benz Citaro egyike a világ legnagyobb darabszámban értékesített városi-elővárosi autóbuszainak, két generációjából eddig több, mint 50 000 darab talált gazdára világszerte. A típus több kontinensen, köztük Európa szinte minden nagyobb városában megtalálható. Az elektromos változat hivatalosan idén szeptemberben, a hannoveri IAA Nutzfahrzeuge 2018 kiállításon mutatkozik majd be.

A csillagos márka és Hamburger Hochbahn AG kapcsolata komoly múltra tekint vissza. A hamburgi közlekedési cég 1997-ben az elsők között állította forgalomba a Citaro akkoriban forradalminak számító első generációját, napjainkig pedig már több, mint 1000 darab Mercedes-Benz Citarót vásárolt. Az évente 212 millió utast szállító Hamburger Hochbahn AG jelenleg 111 viszonylatot és 1327 buszmegállót tart fenn, és mintegy 1000 autóbuszból álló flottával rendelkezik. A cég igencsak komolyan veszi a környezetvédelem kérdését, hiszen 2020-ig teljes egészében közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli autóbuszokra szeretné cserélni meglévő járműállományát.

Fotók: Daimler Buses

Címkék