Magazin

Elmarad a 2020-as hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás

Újabb nagyszabású rendezvény esik áldozatul a világon végigsöprő koronavírus-járványnak: ahogy számítani lehetett rá, elmarad az ősszel esedékes hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás. A 2020-as év legnagyobb európai haszongépjárműves (és ezen belül autóbuszos) témájú seregszemléjét eredetileg szeptember 24. és 30. között rendezték volna meg, ám már az előkészületi fázisban kiderült, hogy nincs remény a kiállítás szokásos módon történő lebonyolítására. A szervezők nem láttak esélyt érdemi pozitív fordulatra az elkövetkezendő hónapokban, így nem maradt más választásuk, mint lefújni a kiállítást. Legközelebb 2022 szeptemberében láthatjuk majd a haszonjármű-ipar legújabb fejlesztéseit Hannoverben.

A 2018-as IAA egyik legnagyobb durranása a Mercedes-Benz eCitaro volt

Tavaly októberben Brüsszelben tartották az európai autóbuszos szakma legnagyobb éves összejövetelét, a Busworld 2019 szakkiállítást, így idén páros esztendő lévén ismét Hannover lett volna soron a hagyományos IAA Nutzfahrzeuge nemzetközi vásárral – a két évvel ezelőtti, 2018-as rendezvényről portálunk is folyamatos helyszíni tudósítással jelentkezett. A COVID-19 világjárvány azonban közbeszólt, így a kiállítást rendező Verband der Automobilindustrie (VDA) szervezet úgy döntött, a körülmények kedvezőtlen alakulása miatt nem vállalják az esemény megtartását.

A koronavírus-járvány miatt világszerte elmaradnak a grandiózus kiállítások – a 2020-as IAA sem kerülte el a sorsát

A szervezők elmondták: nehéz volt meghozni a döntést, de az Európában és a világ más országaiban kialakult általános krízishelyzet miatt nem láttak lehetőséget arra, hogy a megszokott körülmények között, a résztvevők biztonságát garantálva tarthassák meg a mintegy 250 000 látogatót és több, mint 2000 kiállítót vonzó rendezvényt. Számos országban várhatóan még hónapokig érvényben lesznek az utazási korlátozások és a nagy létszámú rendezvényeket tiltó rendelkezések, ami tovább nehezítette volna a normál rend szerinti lebonyolítást.

Ilyen érdekességekkel is lehetett találkozni két éve Hannoverben – idén sajnos már biztosan nem fogunk

A VDA közleményében hangsúlyozta, hogy az eddig regisztrált kiállítókat, a rendezvény helyszínét biztosító Deutsche Messe AG-t, valamint a politikai és üzleti partnereket már korábban tájékoztatták a döntésről annak érdekében, hogy lehetőség szerint minimalizálják a kiállítás elmaradásából fakadó negatív gazdasági következményeket. A koronavírus-járvány okozta válsághelyzet idén sok más egyéb rendezvény mellett a buszos kiállításokat is ellehetetlenítette, ez alól pedig nem jelent kivételt Magyarország sem: mint ismeretes, még áprilisban hasonló sorsra jutott a weboldalunk által is támogatott zsámbéki Busexpo 2020 kiállítás és a vele párhuzamos eseményként futó XXVI. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia is.

Címkék