Magazin

Busworld 2019, első fejezet: házunk tája

A Busworld Europe 2019 kiállításról írt első tudósításunkat portálunk szellemiségéhez hűen a magyar, vagy magyar vonatkozású résztvevők bemutatására szenteljük. Két ezelőtt ezen a kiállításon mutatkozott be az első, Komáromban összeszerelt BYD villanybusz, idén pedig ismét találunk a résztvevők között magyar gyártmányú autóbuszt, de más cégek standján találunk magyar munkát – mégpedig olyat, amire joggal lehetünk büszkék. Mindenképpen ajánljuk a képek alatti galériák végigpörgetését!

Ikarus-CRRC

A nagy múltú márkanév (a kínai CRRC hathatós támogatásával) másfél évtized után szerepel ismét az európai buszgyártás legnagyobb színpadán, a kínai gyökerekkel rendelkező, de Magyarországon gyártott CityPioneer 12 villanybusszal. A kiállított jármű már teljes egészében Székesfehérváron készült, és teljes mértékben megfelel a városi autóbuszokra vonatkozó európai előírásoknak. A busz egyértelműen sokat fejlődött a tavaly decemberben látott, alapvetően még kínai gyártású bemutatókocsihoz képest, bár az utastérben még jócskán javítani kell a részletek kidolgozásán – ezt természetesen építő szándékú kritikaként említjük. A belső térben 28 fix rögzítésű és további 2 lehajtható ülést találunk, egy kerekesszékes férőhellyel, emellett további 51 álló utasnak is jut hely a fedélzeten. Az ülés- és ajtóelrendezés minimálisan módosult (utóbbi továbbra is 2-2-2, elektromos működtetésű ajtókkal, de a középső ajtó előrébb került). Az utasajtók 1200 mm-es szabad nyílással rendelkeznek és vélhetően a magyar ipar termékeit köszönthetjük bennük, az üveglapokon legalábbis a CsontGlas Orosháza felirat szerepel. A beltérben magyar nyelvű feliratok és az egykori Ikarus 400-as sorozatból jól ismert matricák köszönnek vissza. A standon egyébként jól láthatóan igyekeznek hangsúlyozni a magyar kötődést, zászlókkal, valamint az Ikarus múltját  (is) bemutató padlómatricákkal.

A hátfalra (is) felkerültek a magyar gyártó emblémái

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A CityPioneer hátuljába beépített, állandómágneses t-DRIVE-MD2021 szinkron villamos motor csúcsteljesítménye 240 kW (a névleges 165 kW), maximális nyomatéka 3200 Nm. A központi motor egy hagyományos ZF AV 133/90 portálfutóművet hajt meg, elöl pedig a jól ismert merev hidas ZF RL 82 A egységet találjuk – utóbbi arra enged következtetni, hogy a típus alapvetően a kevésbé igényes piacokat célozza meg. A légkondicionáló a Valeo terméke. A CRRC által biztosított akkumulátorpakk összkapacitása 313 kWh, ezzel 300 kilométeres hatótáv érhető el a hivatalos adatok szerint; az elektromos energia egy része természetesen regeneratív fékezéssel visszanyerhető. A lemerült akkupakk feltöltése 60-150 kW-os töltővel 2-5 órát vesz igénybe. A gyártók az akkumulátorokra 8 év, a rozsdamentes vázszerkezetre pedig 16 év garanciát vállalnak.

A CityPioneer mellett egy Kínában gyártott CRRC midibusz – a későbbiekben ez is megjelenhet majd Ikarus logóval is -, valamint egy demonstrációs céllal kiállított villanybusz-alváz kapott helyet a kínai gyártó standján.

König Kft., IntegraBus Kft.

A járműablakokat gyártó kerekegyházi König Kft. és a turistabuszokhoz szánt infotainment rendszereket fejlesztő, pásztói székhelyű IntegraBus Kft. is jelen van a helyszínen, sőt, közvetve még a debreceni ITK is – az utasajtókat gyártó finn Tamware cég ugyanis a Reform típuscsalád sajtófotójával reklámozza termékeit.

Diskurzus az IntegraBus Kft. standján

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

MCV

Tiszteletbeli magyarként tekinthetünk az egyiptomi MCV termékeire is – a dinamikusan fejlődő buszgyártó típusainak megálmodója ugyanis a híres magyar formatervező, Őrsi Ferenc, aki hazánkban főként az Ikarus 300-as típuscsalád és más korabeli Ikarus modellek formavilágának megalkotójaként ismert. Az MCV idén két járművet hozott a Busworld kiállításra, köztük Őrsi úr legfrissebb munkáját, a vadonatúj MCV 500-as távolsági autóbuszt – az idén megújult típus az afrikai és a közel-keleti piacokon magasított kivitelben, MCV 600 néven is elérhető, Euro 5-ös motorral, és az egyik legnépszerűbb turistabusznak számít a helyi utazási irodák körében. Az új típuspár teljes külső formavilága, valamint a műszerfal és a második ablakoszlopig a belső tér kialakítása is Őrsi Ferenc keze munkáját dicséri.

Magyar turistabusznak is örömmel elfogadnánk: az új MCV 500-as

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A Brüsszelben kiállított 12 280 mm hosszú, 2550 mm széles és 3580 mm magas, igényes kivitelű MCV 500-as turistabusz Mercedes-Benz OC 500 RF önjáró alvázra épül, mozgatásáról Euro 6-os besorolású, 428 lóerős (315 kW) Mercedes-Benz OM 470 LA dízelmotor gondoskodik. A bemutatóbuszt Mercedes-Benz GO210 típusú, hatsebességes kézi váltóval szerelték. Az 1-1-0 ajtóelrendezésű, egyebek mellett korszerű multimédia rendszerrel és toalettel is felszerelt autóbusz csomagtere 9 köbméternyi poggyászt képes elnyelni. Az új 500-as felépítménye a brit piacon szép sikereket elérő, Volvo alvázra épülő MCV 523-assal ápol szoros rokonságot, nagy vonalakban annak tükörképe, de például a homlokfali lámpák eltérőek.

Az egyiptomi cég standjának másik eleme idén a kizárólag Nagy-Britanniában kínált, Volvo B8RLE alvázra szerelt, alacsony belépésű MCV C123 RLE Evora városi autóbusz. A 2-0-0 ajtókiosztású, tipikusan angol ízlés szerint készült utastérrel rendelkező autóbuszt távolsági társához hasonlóan igényes kidolgozás és minőségi megoldások jellemzik. A kiállított demóbusz fedélzetén 46 ülőhely található, a hátsó részbe beépített Volvo D8K dízelmotor ebben a modellben 280 lóerőt (206 kW) teljesít.

Az MCV C123 RLE Evora tipikusan angol igények szerint gyártott városi busz

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Az MCV egészen mostanáig Európán belül csak az Egyesült Királyságban kínálta típusait, ez azonban információink szerint a jövőben ez változni fog, sőt, Magyarország is szerepel a lehetséges forgalmazási helyszínek között.

Hamarosan jelentkezünk a Busworld 2019 kiállítás többi újdonságával is!

Címkék