Kitekintő

Áthajózták Amerikába az első elektromos Van Hool turistabuszt

Útnak indult az Egyesült Államokba az első sorozatpéldány a Van Hool tisztán elektromos hajtású távolsági autóbuszából, a tavaly bemutatott CX45E típusból. A belga buszgyártó kizárólagos helyi importőre, az ABC Bus Companies Inc. a fejlesztési időszak és a tesztfutások befejeztével megkezdi a típus forgalmazását az Egyesült Államokban.

A kizárólag a tengerentúlon kínált CX típuscsaládba tartozó távolsági villanybusz világpremierjét rendhagyó módon Európában, a 2019-es brüsszeli Busworld kiállításon tartották – a rendezvényről beszámoló cikksorozatunkban röviden mi is bemutattuk a Van Hool zéró emissziós újdonságának jellemzőit, bár a gyártó által kiadott számadatok azóta módosultak valamelyest. Az első, immár sorozatgyártásra késznek mondott példányt bő egy év elteltével, december 17-én hajózták be Zeebrugge kikötőjében, hogy az Atlanti-óceánon átkelve megérkezzen rendeltetési helyére. A belga buszgyártó 2021 első felében további tíz darabot szállít majd a típusból két észak-amerikai megrendelő részére.

Mint a villám: tempós kanyarvétel a Van Hool elektromos távolsági buszától

A 13 920 mm (valamivel több, mint 45 láb) hosszú és a helyi előírások adta lehetőségekkel élve 2590 mm széles, háromtengelyes CX45E a maga 3500 mm-es magasságával nem tartozik a kategória óriásai közé. Az elektromos változat a dízelmotoros verzióhoz hasonlóan alapkivitelben 56 utasüléssel rendelkezik. A busz villamos hajtásrendszere, a hajtásszabályzó invertert és az állandómágneses szinkron motort is beleértve a Siemenstől érkezik (akárcsak a közvetlen konkurencia esetében), míg a vontatási akkumulátorokat az elektromobilitás úttörői közé számító Proterra szállítja. Az amerikai cég Energy Efficient (E2) termékcsaládjába tartozó akkupakk az időjárási és topográfiai viszonyoktól függően egészen tisztességes, bő 310 mérföldes (500 kilométeres) hatótávot ígér, ami már érdemben használható távolsági busszá teszi a CX45E-t – igaz, a csomagtér nagy részét elfoglaló akkumulátorok, illetve az amerikai módra szintén a padló alá beépített légkondicionáló-kondenzátoregység miatt a poggyászoknak nem marad túl sok hely. Ennek megfelelően a Van Hool elsősorban dolgozószállításra, illetve menetrend szerinti járatokhoz ajánlja a típust, a hosszú távú utazásokhoz továbbra is a jól bevált dízelmotoros turistabuszokat célszerű választania a leendő üzemeltetőknek.

Természetesen nem maradt el a hangulatos kikötői fotózkodás sem

Az első CX45E áthajózása kapcsán Filip Van Hool vezérigazgató felidézte a cég korábbi, mérföldkövet jelentő fejlesztéseit. Bár a típus legelső műszaki vázlatai csak néhány éve születtek meg, a napjainkra több, mint 1000 darab elektromos hajtású autóbuszt értékesítő Van Hoolnak már komoly tapasztalatai vannak a villamos hajtások beépítése terén: a cég 1985-ben készítette el az első trolibuszát, 2005-ben elsőként léptek piacra Észak-Amerikában hidrogén üzemanyagcellás busztípussal, az öreg kontinensen kínált Exqui.City sorozat pedig többféle elektromos hajtáslánccal is rendelhető. Filip Van Hool megemlítette, hogy a villanybuszozás iránti növekvő érdeklődést látva hamarosan az európai piacon is megjelenhetnek egy elektromos hajtású távolsági típussal – ezzel szintén elsők lehetnének a kategóriát egyelőre óvatosan kezelő európai buszgyártók között. Hozzátette, hogy a CX45E-vel szerzett tapasztalatokra építve viszonylag gyorsan elő is tudnának állni a maguk megoldásával (ehhez Európában valószínűleg az EX sorozat adhatná a kiindulási alapot – a szerk.), Amerikában azonban határozottabb igény mutatkozott egy ilyen típusra, ezért az ottani vásárlók élveztek elsőbbséget.

Az első szériakivitelű CX45E elhagyja a Van Hool belgiumi központját

Bár az amerikai igényekhez és előírásokhoz igazodó CX45E-t kizárólag a tengerentúli piacokra szánják, a típust a Van Hool más termékeihez hasonlóan Belgiumban, a cég koningshooikt-i központjában tervezték. Itt látta meg a napvilágot a prototípus is, és a helyi közszolgáltatók által megvásárolható autóbuszok külföldi értékhányadát szigorúan szabályozó Buy American Act ellenére a cikkünk elején említett tíz darabos nullszéria is itt készül majd. A járműveket a nagy víz túloldalán fogadó ABC Bus Companies Inc. immár 33 éve képviseli a belga buszgyártót az USA-ban, a jelek szerint sikeresen, hiszen jelenleg több, mint 11 000 darab Van Hool autóbusz közlekedik az Egyesült Államok útjain.

Fotók: Van Hool

Címkék