Kitekintő

Van Hool A330 FC hidrogénbuszt tesztelt a REVG

Április közepén újabb hidrogén üzemanyagcellás busztípust, nevezetesen egy kétajtós Van Hool newA330 FC demóbuszt próbált ki az észak-rajna-vesztfáliai Kerpen városában a Rhein-Erft-Verkehrsgesellschaft mbH (REVG) közlekedési társaság. A tartomány Rhein-Erft nevű járását kiszolgáló üzemeltetőnek legkésőbb a nyár folyamán döntenie kell, hogy melyik lokálisan károsanyag-kibocsátás mentes hajtásrendszerre állítja át flottáját a jövőben – bár a végső döntést a járási tanács hozza meg -, az első új járműveknek ugyanis a tervek szerint 2023 és 2024 fordulóján kellene forgalomba állniuk.

Az önkormányzati tulajdonú REVG állományába jelenleg összesen 101 korszerű, Euro 6-os dízelmotorral rendelkező bérelt autóbusz (49 darab Mercedes-Benz Citaro C2 és 52 darab Scania Citywide LE) tartozik, ám ezek a lízingszerződés lejártával bő másfél éven belül zéró emissziós típusoknak adják át a helyüket. Figyelembe véve a tervezetben szereplő, legfeljebb 16 hónapos szállítási időt, az új flotta beszerzésére vonatkozó pályázatot legkésőbb 2021 harmadik negyedévében ki kell írnia a busztársaságnak. Bár a preferált hajtásmódról szóló végső döntést a járási tanács hozza meg, a REVG addig is többféle megoldással kísérletezik. Egyelőre nem kötelezték el magukat egyik alternatív hajtásmód mellett sem, a tisztán elektromos és a hidrogénüzemű megoldásnak is adnak esélyt, egyúttal a tesztek során össze is hasonlítják a két hajtásmód alkalmazhatóságát. A cég tavaly két akkumulátoros villanybuszt vallatott képességeiről, idén februárban pedig az üzemanyagcellás Solaris Urbino 12 Hydrogen egyik demópéldányát tesztelték egy héten keresztül Kerpenben.

A Van Hool szóló hidrogénbuszából nemrég Kölnbe és Wuppertalba szállítottak 30, illetve 10 példányt (Látványterv: Van Hool)

A tesztsorozat nemrég egy újabb üzemanyagcellás típussal folytatódott: április 14. és 16. között a Van Hool harmadik generációs hidrogénbuszának 12 méter hosszú, kéttengelyes változata tette tiszteletét a vállalatnál egy három napos, utasok nélkül végzett futáspróba erejéig. Érdekes módon ehhez nem a szomszédos Köln frissen üzembe állított 30 darabos flottájának egyik példányát vették kölcsön, helyettük egy gyári bemutatókocsit biztosított a Van Hool. A belga hidrogénbuszt a korábbi tesztjárművekhez hasonlóan a helyi 961-es és 965-ös jelzésű viszonylatokon próbálták ki, a REVG beszámolója szerint nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy a tesztfutások lehetőség szerint a vetélytársakéval azonos feltételek mellett történjenek. A próba során főként a vezethetőséget, a hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével elérhető hatótávot, az energiafogyasztást és az üzemeltetés körülményeit vizsgálták. Lars Mörl, a „REVG emissionsfrei 2030” program felelőse elégedetten nyilatkozott a járműről, elmondása szerint a viszonylag rövid tesztidőszak során a busz megbízhatóan üzemelt és könnyű kezelhetőségével is jó pontokat szerzett.

A Van Hool egyébként nagy jövőt lát az üzemanyagcellás hajtásban: a sok szempontból különutasnak számító belga buszgyártó az elsők között vett fel kínálatába hidrogénüzemű típusokat. Az A330 FC ma már többek között Aalborg, Aberdeen, Rotterdam, Oslo és London helyi közlekedésében is megtalálható, a német városok közül pedig legutóbb Köln és Wuppertal vásárolt belőle összesen 40 darabot egy közös beszerzés keretében. A most kipróbált típus üzemanyagcelláit – akárcsak a Solaris hidrogénbuszának esetében – a kanadai Ballard Power Systems szállítja.

Címlapkép: REVG

Címkék