Kitekintő

Megérkeztek a Barnimer Busgesellschaft hidrogénhajtású Van Hool A12-esei

Németország jelenleg a hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerű autóbuszok első számú vásárlójának számít Európában – az év első felében 29 ilyen jármű állt szolgálatba a helyi üzemeltetőknél. Nemrég tovább gyarapodott a létszám, a napokban ugyanis a Barnimer Busgesellschaft mbH (BBG) átvette a korábban megrendelt hat darab Van Hool A12 LF FC hidrogénbuszát, amelyek a német fővárostól néhány kilométerrel északkeletre fekvő Bernau bei Berlinben közlekednek majd.

A BBG hidrogénbusz-beszerzéséről tavaly év elején mi is beszámoltunk – az akkori tervekben még 2022 decemberi átadás szerepelt, ám ez túl optimista becslésnek bizonyult, a hat új Van Hool ugyanis végül csak idén augusztus 22-én mutatkozott be a nagyközönségnek helyi politikai vezetők, valamint a BBG és a hidrogéngázt szállító Enertrag képviselőinek jelenlétében a bernaui járműtelepen. A belga hidrogénbuszok végleges színterve valamivel visszafogottabb lett a korábbi számítógépes grafikákon látottnál, lényegében azonos a BBG újabb beszerzésű dízelmotoros autóbuszaiéval. A társaság szerint az új járművek a Van Hool hidrogénhajtású busztípusainak immáron negyedik generációját képviselik, azaz olyan gyártótól származnak, akinek már komoly tapasztalata van az üzemanyagcellás hajtásmód terén. A Bernauba szállított kétajtós, 2-2-0 ajtókiosztású kocsik 12 225 mm hosszúak, 2550 mm szélesek és 3400 mm magasak, tekintélyes, 2300 mm-es belmagasság és viszonylag rövid, 5790 mm-es tengelytáv mellett. A teljes hosszban alacsonypadlós beltérben a jobb takaríthatóság érdekében az utasüléseket ahol csak lehetett, az oldalfalakhoz rögzítették.

A Van Hool tavaly bemutatott új A-sorozatának akkumulátoros villanybusz változataival ellentétben a karosszéria mozgatását ezúttal a Siemens központi elhelyezésű, 160 kW teljesítményű PEM 2016 állandómágneses szinkronmotorjára bízták, amely egy köztes energiatárolóként szolgáló, 24 kWh kapacitású Actia akkumulátorból nyeri a működéséhez szükséges villamos energiát. Az ezt töltő elektromos áram előállításáról a Ballard Power Systems tüzelőanyag-cellája gondoskodik, ezúttal konkrétan az FCmove-HD fantázianevű, 70 kW teljesítményű változat. A Van Hool már több, mint tíz éve működik együtt a kanadai céggel, amely jelenleg világszinten a buszgyártók piacvezető hidrogén üzemanyagcella-beszállítójának számít: többek között a Solaris, a New Flyer, a Wrightbus, az Alexander Dennis, a Karsan, a NesoBus és a Škoda Transportation hidrogénhajtású típusai is a Ballard cellamoduljait hasznosítják.

A Van Hool állítása szerint a most átadott buszok nagyjából 7 kg hidrogéngázt fogyasztanak 100 kilométerenként, így a tetőn elhelyezett kompozit tartályok (a helyi beszámolók nem említenek fém bélést, így vélhetően Type 4-es egységekről van szó) 36 kg-os tárolókapacitásának ismeretében rövid fejszámolás után adódik, hogy az egyszeri feltöltésükkel elérhető hatótáv szerencsés körülmények esetén akár az 500 kilométert is meghaladhatja. A kiürült gáztartályok teljes újratöltése legfeljebb 10 percet vesz igénybe. A buszokba tankolt „zöld”, azaz megújuló energiával előállított hidrogén a brandenburgi Enertrag cégtől származik, amely alkalmanként 1000 kg hidrogéngázt szállít. Ezt a BBG egy állandó telepítésű és további két mobil Wystrach tartályegységben tárolja a felhasználásig.

A teljes beszerzési projektet a Bernau városát magába foglaló Barnim körzet 1,7 millió, Brandenburg német szövetségi állam pedig 2,8 millió euróval (európai uniós forrásból) támogatta, míg a BBG önrésze 1,9 millió eurót tett ki.

Fotók: Antonia Kuschy/BBG/Urban Transport Magazine

Címkék