Kitekintő

Van Hool hidrogénbuszt tesztelnek két éven át Brüsszelben

Szeptember 2-ától kezdve két teljes éven keresztül egy hidrogén üzemanyagcellás hajtású Van Hool newA330 FC demóbuszt próbál ki utasforgalomban Brüsszel közlekedési vállalata, a buszjáratok mellett a helyi villamos- és metróforgalomért is felelős STIB-MIVB. A Van Hool típusainak jelenléte az utóbbi időben jócskán megkopott a belga fővárosban, így most a jelek szerint a hidrogénhajtású termékvonallal szereznék vissza a korábbi pozíciót – már amennyiben a tartós teszt során sikerül meggyőzni az üzemeltetőt a hajtásmód előnyeiről.

A háromajtós kialakítású, 12 méter hosszú kéttengelyes tesztbuszban a Van Hool hidrogénüzemű típusaitól megszokott módon a kanadai Ballard Power Systems hajtásrendszere dolgozik. A tulajdonképpen (soros) hibridnek tekinthető rendszerben a vontatási akkumulátort egy 85 kW teljesítményű FCvelocity-HD85 üzemanyagcella-modul látja el villamos energiával, magát a járművet pedig közvetlenül egy 210 kW csúcsteljesítmény leadására képes, Siemens gyártmányú központi villanymotor mozgatja. A tetőn elhelyezett tartályokban összesen 38,2 kg hidrogéngáz tárolható az ilyen buszok esetében jellemző 350 bar üzemi nyomásra sűrítve, ami bőven elég az egész napi folyamatos működéshez szükséges, nagyjából 350 kilométeres hatótáv biztosításához, az újratöltés pedig mindössze néhány percet igényel. Az utastérben 25 ülő- és 48 állóhely található, ehhez hozzáadódik még az egy-egy főnyi kerekesszékes, illetve babakocsis utas számára fenntartott férőhely.

Ebből a nézetből akár egy hagyományos brüsszeli newA330-as is lehetne, de a tetőbox és az egyedi matricázás árulkodó

A tervek szerint a tesztbusz annyi különböző brüsszeli viszonylaton tűnik majd fel, amennyin csak lehetséges, annak érdekében, hogy minél szélesebb körű tapasztalatot szolgáltasson az üzemeltetőnek a hidrogénhajtás alkalmazhatóságával kapcsolatban, a lehető legkülönfélébb időjárási és topográfiai viszonyok között. A hibrid- és villanybuszokhoz hasonlóan a Van Hool hidrogénbusza is képes visszanyerni a fékezési energia egy részét, így a gyártó számításai alapján a jármű akár 8 kg hidrogéngázzal is beéri 100 kilométerenként. A Van Hool szerint ezzel a hatótáv akár a duplája is lehet az akkumulátoros elektromos buszokénak, ami így általánosságban azért kissé merészen hangzik. (Mindazonáltal a pletykák szerint a belgák hamarosan ilyen típusokkal is kibővítik a palettájukat.)

A sok szempontból különutasnak mondható Van Hool egyedülállóan nagy tapasztalattal rendelkezik a hidrogén üzemanyagcellás buszok terén: az első ilyen típusuk még 2005-ben jelent meg az amerikai piacon, 2007 óta pedig már Európában is elérhetők a belga buszgyártó melléktermékként csak vízgőzt eregető modelljei. A Van Hool mostanáig összesen 162 darab hidrogénhajtású autóbuszt értékesített, ebből 21 az Egyesült Államok, a fennmaradó 141 kocsi pedig Nyugat-Európa különböző országainak útjain fut.

Fotók: Van Hool

Címkék