Kitekintő

Nagyszabású tendert ír ki elektromos buszokra a De Lijn

Nagybevásárlásra készül a Belgium flamand régiójának közösségi közlekedéséért felelős De Lijn: az ország északi részén nagyjából a Volánbusz szerepkörét betöltő (ám vele ellentétben villamosokat is üzemeltető) vállalat igazgatósága május 31-én zöld utat adott, hogy a társaság összesen 350 elektromos autóbuszt szerezzen be a működtetésükhöz szükséges töltőberendezésekkel együtt, legfeljebb mintegy 230 millió euró (átszámítva több, mint 79,3 milliárd forint) összértékben. 

A társaság első lépésben a tervek szerint 60 darab 12 méter hosszú szóló villanybuszt vásárolna. Ezeket két különböző gyártótól szereznék be, a keretszerződésből fennmaradó járművek pedig több részletben lehívható opciós mennyiségként szerepelnének a megállapodásban. Az első kocsik 2022 második felében, várhatóan ősszel állnak szolgálatba (bár a The Brussels Times lap értesülései szerint a buszok üzembe helyezésére már 2021 folyamán sor kerülhet, ez nem hangzik túl reálisan), tapasztalatot szolgáltatva a keretszerződésben szereplő további járművek későbbre tervezett lehívásához, és segítve a járművezetők szélesebb körű képzését. Bár a hivatalos tenderkiírás még nem jelent meg, az már most tudható, hogy a megajánlandó villanybuszoknak legalább 220 kilométer megtételére kell képesnek lenniük a legzordabb időjárási és üzemeltetési viszonyok között is. Fontos szempont továbbá, hogy a buszok belső tere is “hívogató” legyen, a szakmai szervezetek bevonásával összeállított követelményjegyzékben ezért többek között elektromos működtetésű kerekesszékes-rámpa, LED-es utastéri világítás, fahatású padlóburkolat és újrahasznosított műbőr üléshuzatok alkalmazása is szerepel.

A De Lijn az újításokra viszonylag fogékony közlekedési társaságnak számít, amely saját állítása szerint nagy hangsúlyt fektet a levegőminőség javítására és a zajcsökkentésre. A cég 2019 óta kizárólag alternatív hajtású autóbuszokat vásárol, igaz, ez elsősorban dízel-elektromos hibrid típusok beszerzését jelentette, többnyire a VDL rendelésállományát gyarapítva. A mostani az első alkalom, hogy a vállalat lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású, tisztán elektromos hajtású buszokra ír ki tendert, amelynek összesített költségét 190-230 millió euróra becsülik. A járműpark cseréje kezdetben a városközpontokra összpontosít majd, a most beszerzendő buszokat Genk-Winterslag, Destelbergen és Kortrijk térségébe szánja a szolgáltató. Természetesen a teljes flotta elektromos alapokra helyezése is napirenden van, ennek határidejét 2035-re tűzte ki a De Lijn.

Kérdéses, hogy a Van Hool labdába tud-e rúgni a jövőbeli belga villanybusz-tendereken (A kép illusztráció, forrás: Van Hool archívum)

Éppen ezért, noha a hamarosan kiírásra kerülő 350 darabos beszerzés már önmagában is mérföldkőnek számít, ez csak a kezdetet jelenti: a társaság az elkövetkezendő 15 év során közel 1000 tisztán elektromos hajtású autóbusz érkezésével számol. Említést érdemel, hogy a De Lijn flottacseréje idén januárban még a flamand parlamentben is téma volt, ellenzéki képviselők ugyanis Lydia Peeters mobilitási miniszterhez fordultak amiatt, hogy az előzetesen napvilágot látott pályázati feltételek kizárják a legnagyobb független belga buszgyártó, a Van Hool indulását a részben kormányzati finanszírozású tendereken. A koningshooikt-i székhelyű cég az elmúlt években főként a távolsági paletta fejlesztésére helyezte a hangsúlyt, a nagy turistabuszok eladásai viszont alaposan megsínylették a koronavírus-járvány okozta válságot. Az utóbbi időben kissé elhanyagolt városi szegmensben tisztán elektromos hajtású modellek helyett hidrogén üzemanyagcellás és hibrid típusokkal igyekeztek fogást találni a konkurencián, csakhogy a De Lijn tenderkiírása a hírek szerint referenciaként minimum 150 akkumulátoros villanybusz értékesítését várná el az elmúlt három évben, ezt pedig a Van Hool nem tudja teljesíteni. (Egy hosszú távú és kiszámítható megrendelés kétségkívül jól jönne a Van Hoolnak, más kérdés, hogy a cég kínálatában ma egyáltalán nem szerepel szóló elektromos autóbusz, mivel a newA3xx típuscsaládból nem gyártanak ilyen változatot. 2013-ban megpróbálkoztak ugyan a newA308 midibusz Bombardier-féle indukciós töltővel szerelt elektromos kiadásával – ebből éppen a De Lijn állított forgalomba három példányt kísérleti jelleggel -, de a projektnek nem lett folytatása, így elektromos verzió jelenleg csak a magasabban pozicionált, kizárólag csuklós vagy duplacsuklós kivitelben gyártott Exqui.City sorozatból érhető el.) A részletes pályázati kiírást mindenesetre napokon belül közzéteszi a flamand szolgáltató, így az is kiderül, hogy azóta engedtek-e az elvárásaikból, és a politikusi óhajt meghallgatva hagynak-e kiskaput az első számú belga buszgyártó számára.

Címlapkép: De Lijn

Címkék