Kitekintő

Magyarországon készülő BYD villanybuszokat rendelt a De Lijn

A Belgium flamand régiójában szolgáltató De Lijn közlekedési társaság igazgatótanácsa tegnapi ülésén 92 darab tisztán elektromos hajtású, 12 méter szóló autóbusz beszerzésére adott engedélyt. A zéró emissziós járműveket a korábban preferált belga és holland gyártókat mellőzve ezúttal a kínai BYD szállíthatja majd, méghozzá értesüléseink szerint a magyarországi, Komáromban található gyárából.

A beszerzés összértéke meghaladja a 43 millió eurót, átszámítva több, mint 16,1 milliárd forintot, ám hosszú távon ennél is nagyobb üzleti lehetőséget jelent az, hogy a De Lijn egy korábbi tendergyőzelem erdeményeként egy legfeljebb 500 darabos szállítási keretszerződést is aláírt a kínai cégóriással – a most lehívott széria már ennek a részét képezi. A Magyarországon készülő villanybuszok átadása várhatóan 2025 elején kezdődik. A címlapképünkön látható hivatalos grafika alapján a járművek a BYD eBus típuscsalád kifutó generációjából származnak majd (az utódmodell éppen Brüsszelben, az októberi Busworld Europe 2023 kiállításon mutatkozott be). A beszámolók szerint nem csak a kedvezőbb vételárnak, hanem a rövid szállítási határidőnek is köszönhető, hogy a BYD ajánlata versenyképesebbnek bizonyult a konkurenciáénál. A látványterv alapján kétajtós kivitelben érkező autóbuszokat többek között az utasok mobil eszközeinek töltésére szolgáló USB-aljzatokkal, extraszéles utastájékoztató kijelzőkkel és a második ajtónál elektromos működtetésű kerekesszékes rámpával is felszerelik. A külső és a beltéri világítás egyaránt LED-es fényforrásokat alkalmaz majd, a külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik, az utasülések kárpitozása pedig újrahasznosított bőrből készül.

Bár Lydia Peeters flamand mobilitási és közmunkaügyi miniszterasszony klímavédelmi szempontból üdvözölte a környezetbarát, helyi károsanyag-kibocsátás nélküli járművek megrendelését, a bejelentés nem aratott osztatlan sikert a belga buszgyártók (elsősorban a Van Hool) érdekeiért már korábban is hevesen szót emelő flamand parlamentben és a helyi szakszervezetek körében sem. A döntést kritizálók szerint az állami pénzből működő De Lijn vezetőségének jobban figyelembe kellene vennie az ország munkáltatóinak érdekeit, az állami megrendelések elapadása ugyanis leépítésekhez és az adóbevételek csökkenéséhez vezethet. Az ingerült reakcióban minden bizonnyal szerepet játszik, hogy a Van Hool háza táján mostanság nehéz idők járnak: bár a cég az elmúlt két évben mind a városi-elővárosi, mind pedig a távolsági szegmensben új modelleket mutatott be és látszólag a rendelésállományával sincs probléma, a nagy múltú családi vállalkozás 2019 óta veszteséges és kapacitásfelesleggel küzd, ezen a héten például az összesen 2300 dolgozójának mintegy 65%-a gazdaságilag munkanélkülinek számít.

A 2035-re a teljes elektromos átállást célul kitűző De Lijn még 2021-ben hirdetett meg egy opciókkal együtt összesen 350 darab szóló villanybuszra vonatkozó tendert, amelyet akkor a Van Hool és a VDL megosztva nyert meg (utóbbi szintén rendelkezik belgiumi gyártókapacitással), ebből a mennyiségből eddig rendre 36, illetve 24 járművet hívtak le. Tavaly januárban az Iveco Bus egy 500 új elektromos csuklós autóbuszra vonatkozó keretmegállapodást kötött a flamand szolgáltatóval, amely ebből mostanáig két lépésben összesen 109 kocsit rendelt meg. A hivatalos kommunikáció szerint a közlekedési társaság a későbbiekben dönti majd el, hogy a fennálló keretszerződései közül melyikből hív majd le további járműveket, de borítékolhatóan komoly nyomás alá kerül annak érdekében, hogy a belföldi gyártó(k) terméke(i) legyenek a befutók.

Látványterv: BYD Europe/De Lijn

Címkék