Magazin

Elkészült az első hazai gyártású BYD csuklós Komáromban

Információink szerint hamarosan helyet kapnak a BYD komáromi üzemének gyártásprogramjában a kínai gyártó eBus sorozatának B18 és B19 jelű, azaz 18 és 18,75 méteres csuklós változatai is. A BYD hosszútávú tervei között már régóta szerepelt, hogy az európai piacra szánt járműveket lehetőség szerint Magyarországon gyártsák, ám a komáromi termelés mostanáig kizárólag a szóló változatok gyártására korlátozódott. Az eddig csak a külföldi gyáregységekben készülő csuklós változatok összeszerelése várhatóan már az idén megkezdődhet Komáromban, az első, teljes egészében hazai építésű előkísérleti jármű pedig már el is készült.

A komáromi kutató-fejlesztő csapat által kidolgozott megoldásokat is alkalmazó első magyar összeszerelésű BYD eBus B18-as, amely a színterve alapján akár a DB Regio Bus megrendelésére is készülhetett volna, kizárólag demonstrációs céllal épült, nem képezi konkrét megrendelés tárgyát. A kocsi másrészt technológiai próbaként szolgált arra, hogy a gyakorlatban is leellenőrizzék, hogy a típus gyártására már előkészített gyártósorokon miként lehet kezelni az új vázelemeket és a terjedelmes kocsitestet.

A jármű első útja Budapestre vezetett, ahol – igaz, csak egy rövidebb tesztfutás erejéig – az ArrivaBusnál tették próbára képességeit a napokban. A végül csak utasok nélkül végzett próbaköröket a B18-as a Kelenföldről induló, Gazdagrétet, az Erzsébet hidat és a belvároson át Zuglót is érintő, Újpalotáig közlekedő, egyetlen irányba is több mint húsz kilométer vonalhosszúságú 8E járaton (melynek domborzati jellemzői nem a legideálisabb forgalmi és üzemi körülmények a villanybuszok számára), valamint a Széll Kálmán tér és a Gazdagréti tér között közlekedő 139-esen tette meg. Egy-egy teljes fordulóra csapatunk egy tagja is becsatlakozott, aki arról számolt be, hogy a jármű töltöttsége durván 4 óra leforgása alatt, 60 kilométer megtétele után mindössze 10%-ot veszített a kezdeti 98%-ból.

A demóbusz és maga a B18-as típus 600 mm-rel rövidebb a BYD európai kínálatának leghosszabb tagjánál, a 18,75 méteres hosszával az európai uniós előírások adta lehetőségeket maximálisan kihasználó B19-esnél – a különbség a két karosszériaváltozat között a mellső tengely és a második ajtó között érhető tetten. A tesztbuszt az ennél a verziónál elérhető legnagyobb, 511 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) vontatási akkumulátorcsomaggal szerelték, ami 400 kilométeres hatótávot tesz lehetővé a gyártó szerint UITP SORT 2 (városi-elővárosi vegyes) mérési ciklus alapján. A jármű akkupakkja plug-in és pantográfos eljárással is tölthető. Az akkumodulok többsége, két egységet leszámítva a tetőn kapott helyet. A hajtásért ez esetben is a BYD saját fejlesztésű, két darab, egyenként 150 kW csúcsteljesítményű kerékagymotorral szerelt EQ13 portálfutóműve felel, amit a hátsó kocsitestben helyeztek el, azaz a kocsi tolócsuklós kialakítású.

Az első Magyarországon gyártott csuklós BYD autóbusz felszereltsége bemutatópéldányhoz méltóan magasnak mondható. A hagyományos külső visszapillantó tükröket kiváltó kamerák mellett szintén kameraalapú holttérfigyelő rendszer is vigyáz a biztonságra, a nagyrészt 2+2 soros üléselrendezésű utastérben pedig fahatású padlóburkolat és szálcsiszolt kapaszkodók alapozzák meg a minőségérzetet – a korábban gyártott típusok belső tereivel összevetve jól megfigyelhető, ahogy a BYD fokozatosan egyre jobban ráérez az európai ízlésvilágra.

Címkék