Kitekintő

Lágy hibrid típussal bővíti kínálatát a Solaris

Ugyan az októberre tervezett IAA Nutzfahrzeuge kiállítás idén a koronavírus-járvány miatt elmarad, a vezető európai buszgyártók az ősz beköszöntével szépen lassan előállnak idei fejlesztéseikkel. A Solaris egyfajta ráhangolódásként elsőként az Urbino sorozat legújabb szóló tagját, az Urbino 12 mild hybrid modellt mutatja be. Önmagában a dízel-elektromos hibrid hajtás nem jelent újdonságot a lengyel buszgyártó termékpalettáján, hiszen már 2006 óta kínálnak ilyen típusokat – ezzel annak idején a hajtásmód úttörői közé tartoztak Európában -, lágy hibrid verzió viszont eddig nem szerepelt az opciós listán.

Hogy egészen pontosak legyünk, a fenti megállapítás csak a hagyományos futóművekre épülő modellekre igaz, hiszen hasonló lágy hibrid rendszert alkalmaznak az Urbino típuscsalád 19,5″-os „kiskerekű” futóművekkel szerelt tagjában, a könnyűszerkezetes Urbino 12 LE lite hybrid modellben is. Ezt a változatot 2018 őszén mutatták be, ám azóta sem hallani komolyabb megrendelésekről, így a Solaris valószínűleg nem ezzel a típussal fogja lemosni a pályáról a konkurenciát. Mindazonáltal a jelek szerint a gépészeti koncepciónak a lengyelek adnak még egy esélyt, ezúttal a hagyományos, jól bevált karosszériába építve.

Hibrid hierarchia

A teljes értékű soros- vagy párhuzamos hibrid hajtásoktól eltérően a magyarul általában enyhe vagy lágy hibridnek fordított mild-hybrid rendszereknél a jármű még átmeneti jelleggel sem képes tisztán elektromos üzemmódban haladni. A hajtáslánc elektromos részének szerepe és teljesítménye itt jóval kisebb, elsődleges feladata a belső égésű motor terhelésének csökkentése. A rendszer biztosítja a villamos rekuperáció lehetőségét, vagyis a fékezés során felemésztődő mozgási energia egy részének elektromos energia formájában történő visszanyerését. Ilyenkor a rendszer lelkét jelentő villamos gép – amely a lágy hibrideknél rendszerint a belső égésű motor és a sebességváltó között található, oldhatóan egybeépítve a főtengellyel – generátorüzemben működik. Az így termelt elektromos energiát egy relatíve kis méretű akkumulátor vagy szuperkondenzátor tárolja. Elinduláskor és gyorsításkor a villamos gép villanymotorként besegít a dízelmotornak, csökkentve ezáltal annak fogyasztását és károsanyag-kibocsátását. A mild-hybrid megoldást ugyan egyesek nem is tekintik igazi hibridnek, de segítségével így is az Euro 6-os normában meghatározott emissziós határértékeknél kedvezőbb kibocsátási számok érhetők el.

A Solaris egyelőre meglepően kevés részletet közölt az újdonságról, így a konkrét műszaki adatokra még várni kell. Annyit azért elárultak, hogy a villamos rendszert úgy méretezték, hogy egy 60 km/h-ról állóra történő fékezés során teljesen feltöltse az energiatároló egységet. A fentebb már említett Urbino LE lite hybridben a Solaris egy 48 V-os rendszert használ 11,5 kW-os rásegítő villanymotorral, így nem lenne meglepő, ha ezzel a megoldással találkoznánk a most bemutatott verzióban is. A belső égésű motor viszont jó eséllyel más lesz, hiszen a buszos mércével mérve aprócska, 4,5 literes négyhengeres Cummins motor helyére valószínűleg egy combosabb hathengeres erőforrás kerül majd. A Solaris prominensei szerint az új lágy hibrid típus teljessé teszi a lengyel buszgyártó kínálatát, amely a hagyományos dízelmotoros típusoktól az alacsony(abb) károsanyag-kibocsátású hibrid- és CNG-hajtású modelleken át egészen a tisztán elektromos üzemű villany- és trolibuszokig, illetve a hidrogén üzemanyagcellás járművekig terjed, így minden üzemeltető megtalálhatja a lehetőségeihez és infrastruktúrájához passzoló kivitelt. A Solarisnál egyébként a lágy hibrid hajtásrendszerrel szerelt buszok folyamatos terjedésére számítanak az elkövetkezendő években, nem véletlen, hogy a Mercedes-Benz és az MAN is kínál ilyet.

A lágy hibrid hajtással szerelt környezetbarát Urbino tehát kétségkívül újdonságot jelent, azonban az idei évre szánt nagy durranását október 20-ára tartogatja a lengyel buszgyártó: ekkor mutatkozik be ugyanis a cég háromtengelyes újdonsága, az alacsony belépésű Solaris Urbino 15 LE Electric villanybusz.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék