Kitekintő

Az MAN 66 darab Lion’s City-t szállít Troisdorfba

A németországi Troisdorf városában szolgáltató Rhein-Sieg Verkehrs Gesellschaft (RSVG) közlekedési vállalat 39 darab csuklós és 27 darab szóló, hibrid modullal kiegészített Lion’s City-t vásárolt az MAN-től. A német cégóriás első körben 36 új városi oroszlánt adott át a megrendelőnek, a fennmaradó 30 jármű várhatóan 2020 harmadik negyedévében érkezik meg az észak-rajna-vesztfáliai településre.

Díszsorfal: eddigi legnagyobb megrendelését könyvelhette el az új MAN Lion’s City (Fotó: Ralf Rohrmoser)

Az újgenerációs Lion’s City-k beszerzésével az RSVG flottájának több, mint egyharmadát cseréli le környezetbarát járművekre – az újonnan beszerzett, Euro 6d normának megfelelő motorral szerelt járművek Euro 3-as és Euro 4-es környezetvédelmi besorolású erőforrással rendelkező autóbuszokat váltanak le. A körülbelül 19 millió euró, azaz átszámítva mintegy 6,4 milliárd forint értékű beszerzés az eddigi legnagyobb beruházás a 48 éves RSVG történetében, és egyben az eddigi legnagyobb darabszámú megrendelés is a Volkswagen-csoport városi autóbuszcsaládjának új nemzedékére.

Bár a matricázás keresztülhúzza a formatervezők eredeti elképzeléseit, a buszok megjelenése így is modern (Fotó: Christian Marquordt)

A környezettudatosság jegyében a szóló buszok 9 literes, 280 lóerős (206 kW) MAN D1556 LOH12, illetve a csuklósok 330 lóerős (243 kW)  MAN D1556 LOH11 típusjelű dízelmotorjait MAN EfficientHybrid hajtásrendszerrel szerelték. A rendszer nagy vonalakban egy, a motor és a sebességváltó közé beépített 12 kW-os robusztus és kopásmentes villanymotorból, valamint a tetőn elhelyezett, UltraCap nevű szuperkondenzátoros energiatároló egységből áll. A forgattyústengely-indítógenerátor toló üzemmódban, vagy fékezéskor generátorként működik, egyéb esetben pedig indítómotorként. A rendszer által biztosított, városban nagyon hasznos start-stop funkciónak és a regeneratív fékezésnek köszönhetően akár 16%-os fogyasztáscsökkentés is elérhető a gyártó szerint.

A szóló változatból összesen 27 példányt vásárolt az RSVG (Fotó: Christian Marquordt)

A 12 méteres szóló „oroszlánok” 97 ember szállítására alkalmasak, fedélzetükön 26 ülő- és 71 álló utasnak jut hely, 18 méter hosszú csuklós társaik pedig 140 utast tudnak befogadni, fedélzetükön 40 ülőhely található. A legújabb troisdorfi MAN-ek extralistáján egyebek mellett légkondicionáló és modern, LCD-kijelzős utastájékoztató rendszer szerepel, emellett természetesen nem hiányoznak a fedélzetről a mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozók sem.

Címlapkép: MAN Truck & Bus

Címkék