Kitekintő

Megjött a falkavezér: bemutatkozik az MAN csuklós villanybusza

Miután nemrég kiderült, hogy 2020 legnagyobb európai haszongépjárműves seregszemléje, a hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás is áldozatul esett a világgazdaságot erre az évre alighanem lenullázó koronavírus-járványnak, az MAN úgy döntött, nem vár tovább, és megoszt néhány részletet idei nagy durranásáról, a vadonatúj Lion’s City 18 E csuklós villanybuszról. Az MAN városi típuscsaládjának új nemzedéke éppen Hannoverben debütált 2018 őszén, a szóló kivitelű elektromos városi oroszlán már itt megtekinthető volt. A német villanybusz akkor nagyot szólt, és alighanem a csuklós verziót sem kísérte volna idén kevesebb figyelem – minden bizonnyal a kiállítás egyik sztárja lett volna a másik nagy német gyártó, a Mercedes-Benz csuklós villanybusza mellett, amelynek premierjét a csillagos márka eredetileg szintén az IAA-ra tartogatta.

A csuklós változat a szólóéval azonos, modern stílusjegyekkel rendelkezik

A már első megrendeléseit is elkönyvelő szóló változathoz hasonlóan a 2021 elején sorozatgyártásba kerülő csuklós is a strapabíróbbnak és egyszerűbbnek tartott központi villanymotoros elrendezést követi. A terjedelmesebb karosszériához azonban nagyobb vonóerő dukál, így a 18 méter hosszú csuklós verzió mozgatásáról két villanymotor gondoskodik majd, vagyis a B- és a C-tengely is hajtott lesz. Maga az elektromotor ismerős lehet a szóló változatból, a csuklós esetében az élvezet megkettőzésével a teljes rendszer együttesen 320 kW állandó- és 540 kW csúcsteljesítményt ad le, a motorok pedig egy-egy hagyományos portálfutóművet hajtanak meg. A központi motorok előnyét a kevésbé bonyolult felépítés mellett a jobb hozzáférhetőség, ezáltal rövidebb karbantartási idő jelenti, a megoldás hátrányaként a rendszerint kompromisszumosabb utastér említhető – az új csuklós belteréről azonban egyelőre nem közölt hivatalos képeket az MAN, így kíváncsian várjuk, hogy miként sikerült elhelyezni az egyes erőforrásokat, főleg a B-tengely esetében.

Központi villanymotorokkal és két hajtott tengellyel érkezik a Lion’s City 18 E

Az elektronikusan szinkronizált villanymotorok a neccesebb helyzetekben képesek besegíteni a busz stabilitásának megtartásába, javítva a jármű kezelhetőségét és ezáltal a menetbiztonságot is. A motorok által leadott nyomaték, vagyis végeredményben a vonóerő célzott vezérlésével és a hajtott tengelyek közötti megosztásával az esetek jelentős részében (a jármű fizikai lehetőségeinek keretén belül) megelőzhető a tolócsuklós buszok ősi nyavalyája, az angolul jackknifing-nak, azaz bicskázásnak nevezett becsuklási jelenség. Mindez alighanem kerékagymotorokkal is kivitelezhető lenne, ám mivel így négy helyett csak két energiaátalakító egység szerepel a képletben, az összehangolt működés egyszerűbben megvalósítható. A két motor alkalmazása a jármű rekuperációs képességét is megnöveli, azaz a fékezések során a mozgási energia nagyobb része nyerhető vissza villamos energia formájában.

 

Ami az akkumulátorokat illeti, a német gyártó továbbra is az éjszakai, járműtelepen végzett plug-in töltés mellett teszi le a voksát, ennek megfelelően a kategóriában kiemelkedően nagy kapacitású akkumulátorcsomagokkal szereli villanybuszait. A csuklós verzió esetében is a teljes, legfeljebb nyolc egységből álló akkumulátorcsomag a tetőn kap helyet, az ebből fakadó magas súlypontot az új Lion’s City egyik fontos fejlesztésének számító könnyű, kompozit tetővázzal kerüli el az MAN. Ez az elrendezés egyrészt nagyobb biztonságot nyújt a sérülékeny energiatároló elemeknek ütközések esetén, másrészt az akkuládák hiánya nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé az utastér kialakításában, a motorsátor kiiktatásával pedig további négy utasülést sikerült elhelyeznie a tervezőknek a beltérben.

A szóló kivitel sorozatgyártása már idén megkezdődik, a szériaérett csuklós verzióra viszont még egy évet várni kell

Az egész napos folyamatos üzemre szánt, 640 kWh összkapacitású, moduláris felépítésű nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkucsomag jelenleg abszolút a kategória élvonalába tartozik, ehhez mérten az MAN nagyon óvatosnak tűnik az általa ígért, felhasználási jellemzőktől függően 200-270 kilométeres hatótávval, ezt viszont tetszőleges időjárási körülmények között, az év bármely szakaszában garantálja a gyártó az energiatárolók teljes életciklusa alatt. Az akkupakk CCS rendszerű plug-in töltőberendezéssel, 100 kW teljesítményű töltéssel 4 óra alatt feltölthető, 150 kW-os maximális töltési teljesítménnyel pedig ez az időtartam tovább csökkenthető. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a piacon jelenleg egyedülálló akkumulátorkapacitás – mint ahogyan az az éjszakai töltésre optimalizált villanybuszok esetében lenni szokott – erősen befolyásolja az autóbuszon szállítható álló utasok számát és az elérhető utassűrűséget. A közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű monstrum kétségkívül célszerűen kialakított és tágas utastere viszonylag kevés, mindössze 120 fő befogadására alkalmas.

A Lion’s City 12 E utastere – hasonlóan tágas, jól átgondolt belső térre lehet számítani a csuklós kivitel esetében is

Amint arról már beszámoltunk, a Lion’s City elektromos kiadásából idén egy 15 darabos nullszéria turnézik próbajelleggel Európa öt országának nagyobb városaiban. A tesztjárművek sorában két csuklós Lion’s City 18 E is gyűjti majd az utaskilométereket, ezeket a kölni Regional Köln GmbH (RVK) és a barcelonai Transporte Metropolitans de Barcelona (TMB) közlekedési vállalat állítja majd forgalomba. A prototípusok várhatóan 2020 második felében merészkednek majd az utcára az említett városokban.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék