Kitekintő

Legördült a gyártósorról az MAN ezredik villanybusza

Szimbolikus mérföldkő elérését ünnepelheti az MAN buszos részlege, elkészült ugyanis az ezredik tisztán elektromos hajtású Lion’s City E a gyártó lengyel üzemében. Az MAN akkumulátoros városi villanybuszainak sorozatgyártása 2020 októberében indult meg; a sort a 12 méter hosszú szóló változat nyitotta, majd 2021 áprilisában következtek a 18 méteres csuklós kivitel első ügyfélpéldányai, tavaly ősz óta pedig egy 10,5 méteres nagy midibusz verzió gyártása is zajlik az MAN lengyelországi, starachowice-i gyárában.

A sorozatgyártás megkezdése óta számos országból érkezett már megrendelés a német óriáscég környezetbarát modelljére: csak tavaly több mint 600 MAN Lion’s Cityre kötött megállapodásokat a gyártó, csaknem háromszor annyira, mint a megelőző évben. Az MAN az elektromos buszok piacán viszonylag későn jelent meg, de a megrendelések felfutásával felpörögnek az „oroszlános” márka eladásai is, amit jól mutat, hogy míg 2021-ben még csak 134, addig 2022-ben már 230 elektromos MAN-t állítottak forgalomba Európa útjain. 2023 első fele pedig kimondottan jól alakult az MAN számára villanybusz-átadások szempontjából, ugyanis az első hat hónapban átadott elektromos Lion’s City-k száma meghaladta a tavaly egész évben átadottakét; június végéig 260 példányt regisztráltak, ami 10,1%-os piaci részarányt jelent (azaz az év első felében forgalomba helyezett 2567 darab e-buszból minden tizedik MAN gyártmányú volt). Az MAN-nél egyébként úgy számolnak, hogy 2025-re az újonnan értékesített autóbuszaiknak a fele már elektromos hajtással fog rendelkezni, 2030-ra pedig ez az arány 90%-ra növekszik majd.

Az ezredikként legyártott, jubileumi villanybusz egy, a spanyol Grupo Ruiz leányvállalataként működő Auto Periferia SA közlekedési vállalat részére készült, kétajtós, 480 kWh összkapacitású NMC akkupakkal szerelt, digitális tükörhelyettesítő rendszerrel ellátott Lion’s City 12 E, amely a megrendelőnek való átadását követően Madrid környékén közlekedik majd. A Grupo Ruiz egyébként az MAN tisztán elektromos hajtású modelljének első spanyol vásárlója, flottájában jelenleg 20 darab Lion’s City E közlekedik, amelyek mellé az év végéig további 40 darab érkezik. A cég azonban már nem az egyetlen hispán fuvarozó, amely az „elektromos oroszlán” mellett döntött, mára ugyanis több mint 175 darab Lion’s City E-re érkezett megrendelés, többek között Alicante, Badajoz, Bilbao, Cáceres, Leganés, Málaga, Melilla, San Sebastián és Valencia városokból. Ezen járművek többsége még az idén befut a megrendelőkhöz.

Az immár háromféle hosszváltozatban elérhető modell a német piacon is jól teljesít, csak 2023 első negyedévében 63 példányt regisztráltak belőle, és további 100 darab leszállítása van teljesítés alatt. A típus legelső megrendelése is Németországból érkezett, mára pedig többek között Hamburger Hochbahn AG, a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH, a nürnbergi VAG, a müncheni MVG, a Mainzer Verkehrsgesellschaft, valamint a Köln-Bonn nemzetközi repülőtér is vásárolt már a Lion’s City E valamelyik kiviteléből.

A német és a spanyol mellett a skandináv piacon is nagy sikere van az MAN akkumulátoros autóbuszának, ott 2023 végére várhatóan már 370 példány fog szolgálatot teljesíteni. Svédországban a Keolis 75 példányt üzemeltet Göteborgban és Stockholmban környékén, a Gamla Uppsala Buss AB közlekedési társaságnál 12 darab csuklós kocsi fut, a Nobina kötelékében pedig már 22 jármű közlekedik a modell szóló változatából, ezeket Malmö környékén állította forgalomba a közlekedési multi. A legfrissebb megrendelés is a svéd piacról futott be, ami 137 darab 12 és 18 méteres példány leszállítását foglalja magába, további 225 darabos opciós lehetőséggel. A dán fővárosban sem számít újdonságnak a német villanybusz, ott jelenleg  25 darab teljesít szolgálatot az Anchersen A/S busztársaság üzemeltetésében, s további 45-öt rendelt a Vikingbus Danmark A/S szintén Koppenhága helyi viszonylataira. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg a norvég fővárosról sem, ahol Norvégia egyik legnagyobb közlekedési társasága, az Unibuss AS 59 darab szóló és 17 darab csuklós Lion’s City E-t helyez üzembe az év végéig.

Fotók: Transinfo.pl

Címkék