Kitekintő

Hamburgban kezdi meg pályafutását az MAN Lion’s City E

Eldördült az elektromobilizáció startpisztolya az MAN-nél is: megérkezett a legelső, 17 darabos megrendelés a német cégóriás első sorozatgyártású villanybuszára, a Lion’s City E tavaly bemutatott, 12 méter hosszú szóló változatára. Maradva a futásból vett hasonlatnál, a németek egy kissé bealudtak a rajtnál, hiszen jóval a riválisok többsége után hozták ki a saját villanybuszukat – a csuklós változat jelenleg is fejlesztés alatt áll -, de az eddigi bemutatókon látottak alapján úgy tűnik, megérte várni a Volkswagen-csoport buszos divíziójának első nullemissziós típusára. A német villanybusz Hamburgban, a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) flottájában bizonyíthat elsőként.

Nagyvárosi felhasználáshoz ideális, 2-2-2 ajtókiosztás – eddig ezt az egy verziót mutatta be a típusból az MAN

Hamburgban a helyi közlekedési társaságok szemmel láthatóan nyitottak az újonnan kifejlesztett alternatív hajtású autóbuszokra, pláne, ha hazai termékről van szó: tavaly az akkor még hivatalosan be sem mutatott Mercedes-Benz eCitaro is az észak-német kikötővárosból (igaz, másik üzemeltetőtől) kapta első érdemi darabszámú megrendelését, most pedig az oroszlános márka is ide szállíthat először a frissen kifejlesztett elektromos hajtású modelljéből. A német szövetségi állam támogatásával megvalósuló beszerzés 2019-re 10+10 darab (ennek részeként végül 16 darab eCitaro érkezik a VHH-hoz még az idén), 2020-ra pedig 7+10 darab szóló villanybusz vásárlását irányozza elő, a tender ez utóbbi részét nyerte el az MAN. A keretmegállapodás harmadik tételeként legfeljebb 7+10 darab elektromos csuklós autóbusz is érkezik majd az Elba torkolatánál fekvő városba, ám ezek gyártója egyelőre nem ismert.

Elegáns megoldás, hogy a tetőbox integráns része a formatervnek

Mint korábban megírtuk, a Lion’s City E-ből jövőre egy 15 darabos nullszéria is turnézik majd teszt jelleggel Európa nagyobb városaiban, a VHH-nál azonban láthatóan bíznak az MAN újdonságában, hiszen még az utasokkal végzett próbafutások előtt hirdették ki győztesnek a fentebb említett tenderen. A buszok szállításáról szóló szerződést jelképesen az októberi Busworld 2019 kiállításon írták alá, de ennek tényét csak most hirdették ki szélesebb körben. A VHH egyébként részt vesz az európai tesztprogramban is, így az első Lion’s City E már december végén forgalomba áll Hamburgban, de ez még „csak” egy gyári demóbusz lesz. A sorozatpéldányok leszállítása a tervek szerint 2020 második felében kezdődik, az év végéig pedig mind a 17 új villanybusznak meg kell érkeznie a rendeltetési helyére.

Világosabb és barátságosabb a beltér a dízelmotoros alapmodell motortornya nélkül

Az egész napos töltésmentes üzem kontra végállomásokon való gyors rátöltés vitában az MAN egyértelműen a járműtelepen végzett éjszakai töltés mellett teszi le a garast, olyannyira, hogy egyelőre kizárólag plug-in rendszerű (CCS Combo 2 szabány szerinti, legfeljebb 150 kW-os) töltőt kínál a Lion’s City E-hez – bár az örök vetélytárs Mercedes-Benz fejlesztéseinek irányát elnézve nem lepődnénk meg, ha előbb-utóbb mégiscsak előállnának a pantográfos gyorstöltős változattal is. Az MAN villanybusza a strapabíróbbnak és egyszerűbbnek tartott központi motoros elrendezést követi, a karosszéria hátuljába beépített, 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor egy hagyományos portálfutóművet hajt meg. A Lion’s City E esetében a teljes, moduláris felépítésű akkumulátorcsomag a tetőn helyezkedik el, a maximális hatótávú változat esetében két nagyobb egység a mellső tengely vonala mögé, a harmadik pedig a tető hátsó részére kerül. A hamburgi kocsik egész napos működést támogató akkupakkot kapnak, ami a maga 480 kWh-ás összkapacitásával jelenleg abszolút a kategória élvonalába tartozik, ehhez mérten a gyártó szinte már óvatosnak tűnik az általa ígért, felhasználási jellemzőktől függően 200-270 kilométeres hatótávval – viszont biztosra mennek, ezt ugyanis bármilyen időjárási körülmények között, az akkumulátorok teljes élettartamára vállalják.

A tetőn sorakozó dobozok rejtik az akkumulátorokat, köztük a légkondi tetőegysége, az egyik inverter és az akkuhűtő

Az ötletes és kifinomult megoldások sorát felvonultató utastér kiviteltől függően akár 88 személy befogadására is alkalmas, ezen belül a motorsátor-mentes kialakításnak köszönhetően a dízelmotoros változatnál néggyel több, összesen akár 35 ülőhelyet kínál. A jövőre induló, utasokkal végzett tesztprogram keretében öt európai országban próbálhatják majd ki a potenciális vásárlók az MAN elektromos városi busztípusát, Hamburg, München, Wolfsburg, Köln, Antwerpen, Luxembourg és Barcelona mellett legalább egy, egyelőre meg nem nevezett franciaországi város is szerepel a naptárban.

Fotók: MAN Truck & Bus

Címkék