Kitekintő

Megérkezett Hamburg első MAN Lion’s City 18 E csuklós villanybusza

Az MAN Truck & Bus a napokban leszállította Hamburgba annak a 10 darabos MAN Lion’s City 18 E villanybusz-flottának az első példányát, melyet még tavaly februárban rendelt meg a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) közlekedési vállalat a német haszongépjármű-gyártótól. Az autóbuszok egy 32 darabos villanybusz beszerzés részeként érkeznek az Elba-parti városba: a 10 csuklós Lion’s City E mellett 10 szóló elektromos városi oroszlánt, 8 darab 12 méteres Irizar ie Bus-t és négy csuklós Volvo 7900 EA modellt is forgalomba állít a VHH a Hamburger Verkehrsverbund GmbH (HVV) közlekedésszervező viszonylatain.

A VHH 2019-ben elsőként szavazott bizalmat az MAN elektromos modelljének; a típus szóló kiviteléből jelenleg 17 példány közlekedik a társaság kötelékében (Fotó: VHH)

A VHH 2019-ben kezdte meg  autóbusz-flottájának fokozatos villamosítását, ugyanis a város szenátusának döntésének értelmében 2020-tól kezdődően csak emissziómentes buszokat szerezhetnek be Hamburg közlekedési vállalatai, s lehetőség szerint a szolgáltatóknak 2030-ig teljes egészében közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli autóbuszokra kell cserélnie meglévő járműállományukat. Ezen elhatározás keretében a VHH első körben még 2019-ben 21 darab szóló és 17 darab csuklós eCitaro, valamint 17 darab szóló MAN Lion’s City 12 E villanybusz leszállítására adott le megbízást. Ezen járművek többsége már megérkezett a VHH kötelékébe, a tavaly megrendelt 32 darab elektromos autóbusz átadását pedig a következő hetekben kezdi meg a három tendernyertes.

A most befutott VHH-rendeltetésű zéró emissziós csuklós MAN Hamburg első Lion’s City 18 E villanybusza, amelyet további 9 példány fog követni a közeljövőben. Az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében készülő, 18 méteres autóbuszok mozgatásáról a típustól megszokott módon két elektronikusan szinkronizált központi villanymotor gondoskodik (vagyis a járművek B- és a C-tengelye is hajtott). A motorok összesített névleges teljesítménye 320 kW, csúcsteljesítménye 480 kW. A kocsikat cégcsoporton belülről (egész pontosan a svéd Northvolttól) származó, 8 egységből álló, 4,4 tonna tömegű, 640 kW összkapacitású nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó akkumulátorcsomaggal szerelik. Az akkupakk teljes kapacitásának 80%-os, azaz 512 kWh-nyi energia felhasználásával az oroszlános csuklósok a felhasználási jellemzőktől függően akár 400 kilométer megtételére is képesek az MAN szerint, de a 200-270 kilométeres hatótávot a gyártó bármilyen időjárási körülmények között garantálja. Az autóbuszokat kizárólag hagyományos plug-in töltővel, a mellső tengely felett jobb-, illetve baloldalon kialakított járműoldali interfészen keresztül lehet feltölteni; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető.

Címlapkép: Michel Schwartz 

Címkék