Kitekintő

Hivatalos gyári fényképeken az új MAN Lion’s City 18 E

Amint az szakmai körökben már május óta köztudott, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad a szeptember végére tervezett hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállítás, amely páros években hagyományosan az autóbuszos iparág legnagyobb európai seregszemléjének számít. A kialakult helyzethez igazodva az MAN egy terjedelmes sajtóanyagban foglalta össze, mi mindent láthattunk volna 2020-ban az oroszlános gyártó standján, ha a pandémia keresztül nem húzza a számításokat.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A Volkswagen-birodalomhoz tartozó haszongépjármű-gyártó idei legfontosabb újdonsága természetesen a Lion’s City 18 E csuklós villanybusz. A 18 méter hosszú, két központi villanymotorral és két, elektronikusan szinkronizált hajtott tengellyel (B, illetve C) rendelkező jármű legfeljebb 120 utast szállíthat. A motorok összesített névleges teljesítménye 320 kW, csúcsteljesítménye 480 kW. A manapság divatos kerékagymotorok helyett két nagyobb méretű, hagyományos felépítésű állandómágneses szinkron vontatómotorra építő koncepció egyszerűbb kialakítást és könnyebb karbantarthatóságot ígér, a szintén a villanymotorok által leadott vonóerő célszerű vezérlésével megvalósított nyomatékvektoros becsuklásgátló funkció pedig a menetbiztonságot is javítja. A két hajtott tengely értelemszerűen a regeneratív fékezéskor visszanyerhető elektromos energia nagyságát is jócskán megnöveli.

Hosszas hallgatás után végre az új csuklós utasteréről is közölt hivatalos képeket az MAN. A szóló változat beltere alaposan feladta a leckét a konkurenciának, és kimondottan átgondoltnak ígérkezik a csuklósé is. Az üléskiosztás a mindenkori megrendelő kívánságaitól függ, viszont a képek igazolni látszanak a várakozásokat, miszerint a kétmotoros elrendezés a második ajtóval szembeni területen jelent majd némi kötöttséget: a B-tengelyt meghajtó villanymotor és az őket összekötő kardán miatt itt törvényszerűen magasra kerülnek az utasülések, kiviteltől függetlenül.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

A gyártó a 640 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-koblat-oxid (NMC) akkumulátorcsomaggal szerelt csuklós verzió esetében is óvatosan bánik a számokkal, hiszen a szóló változatéval azonos, az üzemeltetési körülményektől függően 200-270 kilométeres hatótávot ígér az akkumulátorok teljes élettartama alatt. A kifejezetten városi közlekedéshez optimalizált termomenedzsment rendszerrel rendelkező, cégcsoporton belülről származó moduláris akkupakk a csuklós változat esetében nyolc egységből áll. Az egyes modulokat a szóló változathoz hasonlóan a tetőn helyezik el, amit a gyártó a jobb hozzáférhetőséggel és balesetvédelmi szempontokkal indokol. Az újdonságot egyelőre kizárólag CCS rendszerű konnektoros töltési lehetőséggel kínálja az MAN; a teljes töltöttség 100 kW átlagos- és 150 kW-os legnagyobb töltési teljesítménnyel kevesebb, mint négy óra alatt elérhető.

Bár a nagyszabású bemutató az ismert körülmények miatt elmaradt, az új típusra már április óta vesz fel megrendeléseket az MAN. Az első két demóbusz Köln és Barcelona utcáin mutatkozik be még az idei év folyamán a Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) és a Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) közlekedési társaságoknál. A Lion’s City 18 E sorozatgyártása a tervek szerint 2021 első felében kezdődik.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Érdekesség, hogy bár a villanybuszok elterjedése csak az utóbbi években kapott igazán lendületet, az MAN éppen 50 éve mutatta be első elektromos hajtású autóbuszát: az MAN 750 HO-M10 E jelű kísérleti jármű az RWE, a Bosch és a Varta cégekkel együttműködve készült, az akkumulátorok akkor még egy külön utánfutón kaptak helyet. A mindössze 50 kilométeres hatótávval rendelkező korai villanybuszt 1971 januárjától egy éven át Koblenz városában tesztelték, az 1972-es müncheni olimpián pedig a nyolc földgáz-üzemű kocsi mellett két elektromos autóbusz is szállította a sportolókat versenyhelyszínek és az olimpiai falu között.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék