Kitekintő

Mercedes-Benz és MAN villanybuszokat szerez be a hamburgi VHH

A Daimler Buses és az MAN nyerte a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) történetének eddigi legnagyobb, tisztán elektromos hajtású autóbuszokra kiírt tenderét, így az opciókkal együtt előbbi 250, utóbbi pedig 100 darab villanybuszt szállíthat a hamburgi szolgáltató számára. A beszerzéssel a VHH több, mint négyszeresére növeli tisztán elektromos hajtású buszainak számát.

A keretszerződés első járműveinek lehívásáról a közlekedési társaság mellett mindkét érintett gyártó is beszámolt, így a járművek specifikációjának egyes részleteibe is bepillantást nyerhetünk. A buszok egy feltöltéssel elérhető garantált hatótávolsága típustól függően 200 és 300 kilométer között lesz a VHH elmondása alapján.

Az MAN első körben 48 darabot szállít a közelmúltban a nemzetközi „Év Autóbusza 2023” címet is elnyert Lion’s City 12 E szóló modellből, ezek a kocsik a tervek szerint már 2023 és 2024 fordulóján megérkezhetnek rendeltetési helyükre. A hamburgi példányokba a szokásos hat modulból álló, 480 kWh összkapacitású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) vontatási akkupakk kerül, a légkondicionáló klímasemleges szén-dioxid hűtőközeget (R744) alkalmaz. Megemlítendő, hogy a VHH flottájában állt forgalomba a típus legelső, 17 darabos szériája is, majd a kedvező tapasztalatok hatására a társaság később további 20, tavaly pedig újabb 36 darabot vásárolt – ebből 30 kocsit szóló, hatot pedig csuklós kivitelben. Az oroszlános márka egyébként úgy számol, hogy 2025-re az értékesített városi autóbuszainak fele, újabb öt év múlva pedig már a 90%-a lokálisan emissziómentes hajtással rendelkezik majd.

A Mercedes-Benz mannheimi gyárából 47 szóló eCitaro és további 48 darab csuklós eCitaro G érkezik majd 2024 első felében. Ez a típuscsalád sem ismeretlen már Hamburgban, a VHH flottájában jelenleg összesen 37 példány közlekedik belőle, szólók és csuklósok egyaránt. A most megrendelt buszokba már a Akasol legújabb generációs, NMC 3 néven emlegetett akkumoduljait építik, a szóló kocsik esetében 490 kWh, a csuklósoknál pedig 588 kWh összkapacitással. Bár ez még mindig nem a lehetséges maximumot jelenti az egyes típusok esetében, a gyártó szerint a hamburgi viszonyok között elegendő lesz az egész napi zavartalan üzemhez. Ennek megfelelően a buszok töltése éjszakánként, a járműtelepen történik majd, a nagyobb rugalmasság érdekében a járművek mindkét oldalán, a mellső tengely felett elhelyezett CCS Combo 2 rendszerű plug-in töltőcsatlakozókon keresztül.

A csillagos buszok biztonsági felszereltsége is bőségesnek ígérkezik, ráadásul a különféle aktív balesetmegelőző elektronikák nem csak a bent ülőkre, hanem a forgalom többi résztvevőjére is vigyáznak. A listán az ESP és a csuklós buszoknál magától értetődő becsuklásgátló mellett a gyalogosok és kerékpárosok védelme érdekében a radaralapú fékasszisztens (Preventive Brake Assist) és Sideguard Assist holttérfigyelő kanyarodássegéd funkciók mellett a jármű közeledtére figyelmeztető hanggenerátor (Acoustic Vehicle Alerting System, AVAS) is szerepel.

A Hamburgban és környékén mintegy 670 autóbuszt és 170 viszonylatot üzemeltető VHH flottájában jelenleg összesen 86 darab tisztán elektromos hajtású autóbusz található, ezek állomáshelyéül főként a Bergedorf és a Schenefeld buszgarázsok szolgálnak. Az elkövetkezendő hetekben további 11 teljes méretű és 17 mini villanybusz (Mercedes-Benz eSprinter) érkezése várható, így 2023 második negyedévére már 114 darabosra bővül a társaság lokálisan zéró emissziós flottája. A cél az, hogy a 2030-as évekre az állományt a lehető legnagyobb mértékben lokálisan zéró emissziós hajtásmód(ok)ra állítsák át.

Címlapkép: MAN Truck & Bus SE

Címkék