Kitekintő

Forgalomba állt Elina, Hamburg első Volvo villanybusza

Megérkezett Hamburgba annak a 4 darab csuklós Volvo 7900 EA villanybusznak az egyike, melyeket még tavaly februárban rendelt meg a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) közlekedési vállalat a Volvo Busestól. A négy jármű – melyek egyben Hamburg első Volvo gyártmányú elektromos autóbuszai is – egy 32 darabos villanybusz beszerzés részeként érkeznek az Elba-parti városba: a csuklós 7900-asok mellett 10 csuklós és 10 szóló Lion’s City E-t, valamint 8 darab 12 méteres Irizar ie Bus-t is forgalomba állít a VHH a Hamburger Verkehrsverbund GmbH (HVV) közlekedésszervező viszonylatain.

A VHH 2019-ben kezdte meg  autóbusz-flottájának fokozatos villamosítását, mivel a város szenátusának döntésének értelmében 2020-tól kezdődően csak emissziómentes buszokat szerezhetnek be Hamburg közlekedési vállalatai, s lehetőség szerint a szolgáltatóknak 2030-ig teljes egészében közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli autóbuszokra kell cserélnie meglévő járműállományukat. Ezen elhatározás keretében a VHH első körben még 2019-ben 21 darab szóló és 17 darab csuklós eCitaro, valamint 17 darab szóló MAN Lion’s City 12 E villanybusz leszállítására adott le megbízást. Ezen járművek többsége már megérkezett a VHH kötelékébe, a tavaly megrendelt 32 darab elektromos autóbusz átadása pedig a következő hónapokban várható.

A most forgalomba helyezett, VHH rendeltetésű Volvo 7900 EA villanybusz a társasághoz korábban érkezett elektromos autóbuszhoz hasonlóan “elexity-Hamburg elektromosan utazik” felirattal lett ellátva, s emellett egy E betűvel kezdődő keresztnevet is visel – az „elexity” fantázianév magába foglalja a fenntartható mobilitás összes aspektusát – a raktári infrastruktúrától kezdve, a speciálisan kiképzett személyzeten át, egészen a teljesen zöld energiával meghajtott járművekig.

A VHH Észak-Németország második legnagyobb közlekedési vállalata, amely  2100 alkalmazottat foglalkoztat, s 667 darab autóbuszt üzemeltet. A hamburgi székhelyű vállalat évente 106,6 millió utast szállít el 160 vonalon.

Fotók: VHH

Címkék