Kitekintő

Megkezdődött a „zöld városi oroszlán” sorozatgyártása Lengyelországban

Az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében október elején megkezdődött a Lion’s City sorozat akkumulátoros változatainak sorozatgyártása. A szerelősorról legördülő első villanybusz egy 12 méter hosszú Lion’s City 12 E volt, amely további 16 társával együtt hamarosan Hamburg felé veszi az irányt. A típus 18 méteres csuklós változatának sorozatgyártása legkésőbb hat hónapon belül, várhatóan 2021 első felében indul.

Az MAN városi típuscsaládjának tisztán elektromos meghajtású tagja 2018-as hannoveri IAA Nutzfahrzeuge kiállításon, az új generáció dízelmotoros kivitelével egyszerre mutatkozott be, az első sorozatgyártású példányok pedig szinte pontosan két évvel ezután, idén októberben készültek el a lengyelországi Starachowicében. Ezt az üzemet az MAN elsősorban villanybuszok gyártására állítja át a jövőben. Az „oroszlános” márkánál mindazonáltal egy kicsit bealudtak az elektromobilizáció terén, hiszen jóval a riválisok többsége után hozták ki a saját villanybuszukat – a csuklós kivitel, a Lion’s City 18 E szériagyártása csak jövőre kezdődik meg -, de az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthetjük, hogy megérte várni a Volkswagen-csoport buszos divíziójának első nullemissziós típusára, amely kimondottan ötletes és kifinomult megoldásokat vonultat fel.

A hamburgi VHH részére szállítandó kocsik készülnek el elsőként; a 17 villanybusznak év végéig kell megérkeznie rendeltetési helyére

Ennek megfelelően a premier után egy évvel, a brüsszeli Busworld 2019 seregszemlén is komoly érdeklődés kísérte a modellt. A nullemissziós típusra azóta már két megrendelés is érkezett Hamburgból a Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein (VHH) és a Hamburger Hochbahn AG vállalatok részéről, de szintén az MAN villanybuszának szavazott bizalmat a svéd Nobina Sverige AB is – utóbbi cég 22 darabot rendelt Malmö számára. A 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű központi villanymotorral, illetve 480 kWh összkapacitású Northvolt akkupakkal szerelt modell több sajátos vonással is rendelkezik: mivel a hivatalos kommunikáció szerint az MAN a járműtelepen végzett éjszakai töltésben látja a dízelbuszok hatékony kiváltásának kulcsát, várhatóan nem készül pantográfos gyorstöltésre alkalmas változat a típusból, amely a vetélytársak többségétől eltérően 800 V-os elektromos hajtásrendszerrel rendelkezik – érdekesség, hogy a jármű a Porsche Taycanban is megtalálható technikát alkalmazza, messzemenőkig kihasználva ezzel a Volkswagen-konszern adta lehetőségeket.

Az MAN Lion’s City új generációjának összes tagja egyetlen, közös gyártósoron készül

Az Lion’s City régóta várt elektromos változatának prototípusai időközben sikeresen átestek egy gyári, hideg éghajlati körülmények között megrendezett teszten az északi sarkkörön, valamint egy meleg égövi klímát szimuláló próbafutáson is a spanyolországi Sierra Nevadában. A szélsőséges környezeti viszonyok mellett végzett nyúzópróbákat idén a hosszú távú, immár valódi utasokkal, valós üzemeltetési körülmények között végzett vizsgálatok követték. A Lion’s City 12 E első két nullszériás gyári demókocsija egy évvel ezelőtt állt forgalomba Hamburgban a Hamburger Hochbahn és a VHH kötelékében az MAN tesztprogramjának részeként, 2020-ban pedig már egy összesen 15 darabos nullszéria kezdte meg utasokkal végzett próbafutásait Európa öt különböző országában. A program elsődleges célja a tapasztalatszerzés annak érdekében, hogy a sorozatgyártásra érett változat megbízhatóság szempontjából is méltó legyen az „oroszlános” márkától elvárt színvonalhoz.

A csuklós kivitel, a Lion’s City 18 E tesztfutásai jelenleg is zajlanak, gyártásba 2021 első felében kerülhet

A tisztán elektromos hajtású változat jelenleg az új Lion’s City generáció többi modelljével azonos gyártósoron készül. Ez lehetővé teszi, hogy nagy hatékonyságot és rugalmasságot érjenek el a termelésben, illetve hogy a gyártósor teljes kihasználtsággal fusson. Az elektromos hajtásrendszerhez igazodó új gyártási folyamatnak a meglévő rendszerbe való beintegrálásához természetesen szükség volt az üzem strukturális átalakítására, illetve a szállítási technológiát, a készre szerelő sort és a biztonságot – különösképpen az akkumulátorok és más nagyfeszültségű komponensek kezelése kapcsán – érintő módosításokra. A villanybuszoknak gyökeresen eltérő munkafázisokon kell átesniük, mint a belsőégésű motorral szerelt modelleknek. A különbségek nem csak gépészeti jellegűek, a Lion’s City E karosszériája 30-40%-ban különbözik a hagyományos változatokétól. A mindenre kiterjedő átalakítási munka mellett az MAN starachowice-i gyára a továbbiakban is használható lesz más hajtásláncú típusok előállítására is. Az MAN a villanybuszok gyártásának megkezdéséhez 27,4 millió eurós, átszámítva közel 8,9 milliárd forintos beruházással fejlesztette a lengyelországi gyáregységét, az ott dolgozók pedig széleskörű képzést kaptak.

A gyártó tesztprogramjának keretében 15 darab Lion’s City 12 E járja jelenleg is Európa útjait, és a típus szeptemberi villámlátogatása után hamarosan egy tesztbusz újra hazánkba érkezhet

A 3500 főnek munkát adó üzemben az MAN városi-elővárosi autóbuszainak, valamint intercity és turistabuszokhoz szánt alvázak gyártása folyik. Tavaly összesen 2300 komplett autóbusz és 1400 alváz hagyta el a gyárat. A létesítmény saját hegesztő oktatóközponttal, valamint mérő- és kémiai laboratóriumokkal is rendelkezik, és a gyártáshoz szükséges alkatrészek nagy részét is helyben készítik. A lengyel buszgyárak közül az MAN gyára az egyetlen, ahol ún. kataforetikus merülőalapozásos (KTL) festési eljárást alkalmaznak, melynek során a teljes nyers karosszériát vizes bázisú festékközegbe mártják és egyenáramot vezetnek bele. A KTL-festés hatékony és hosszan tartó, nagy hőállóságú és kiváló kémiai ellenállóképességgel rendelkező korrózióvédelmet biztosít.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék