Kitekintő

A Daimler Buses, az MAN és a Solaris osztozik a hamburgi megatenderen

Az idei év egyik legnagyobb európai villanybusz-beszerzése Hamburg városához fűződik: a helyi járatú autóbuszpark nagy részét üzemeltető Hamburger Hochbahn AG vállalat 2021 és 2025 között összesen 530 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt – 12 méteres szóló és 18 méteres csuklós járműveket – állít forgalomba az előzetes tervek szerint. A nemrégiben zárult pályázati eljárás után a potenciálisan szóba jöhető buszgyártók listáját ma hirdették ki, ennek alapján a Daimler Buses (Mercedes-Benz), az MAN és a Solaris bízhat a további megrendelésekben.

A megajánlott típusokat illetően nincs különösebb meglepetés, a Daimler Buses csoportot képviselő Mercedes-Benz az eCitaro villanybuszt és annak csuklós változatát, az eCitaro G-t, oroszlános vetélytársa az MAN Lion’s City E szóló és a közvetlen riválishoz hasonlóan eddig csak fényképeken bemutatott csuklós kivitelét, a Solaris pedig a már jól bejáratott Urbino sorozat 12, illetve 18 méter hosszú elektromos hajtású tagjait szállítaná Hamburgba.

A Solaris lengyel buszgyártóként került be a németek által dominált klubba (Fotó: Solaris)

Egyik buszgyártó sem ismeretlen Németország második legnagyobb városában: a 2018-as hannoveri IAA seregszemlén bemutatott eCitaro éppen a Hamburger Hochbahn AG-től kapta első megrendelését. Jelenleg 20 példány fut a típusból a társaság kötelékében, hamarosan pedig további 25 darab érkezik belőle. A csillagos gyártó sajtóanyaga nem átall odabökni egyet a konkurenciának is, kiemelve, hogy a Mannheimben gyártott eCitaro az első és egyetlen német fejlesztésű villanybusz-típus, amely ténylegesen Németországban készül (utalva ezzel arra, hogy az MAN villanybuszait viszont a lengyelországi Starachowicében szerelik össze). Az MAN szintén Hamburgba szállított először új elektromos típusából, igaz, egy másik közlekedési társaságnak, tesztüzemben viszont már a Hamburger Hochbahnnál is bemutatkozott az új Lion’s City E. Ami a Solarist illeti, a lengyelek 2016 és 2019 között összesen 13 villanybuszt értékesítettek a társaság részére, teszt jelleggel pedig 2014-ben két hidrogén üzemanyagcellás csuklós Urbino is megfordult a cég flottájában.

Az MAN villanybuszával egyelőre csak tesztüzemben ismerkedik a Hamburger Hochbahn AG (Fotó: MAN SE)

A hagyományos lítium-ion akkumulátorokkal rendelkező járműveken kívül szilárdtest akkumulátorokkal szerelt autóbuszokat is beszerez a Hamburger Hochbahn a mostani projekt keretében. A szállítandó szóló villanybuszoktól 270, míg a csuklósoktól 150-200 kilométeres garantált hatótávot vár el az üzemeltető, az időjárási és egyéb külső körülményektől függetlenül.

A társaság tavaly óta nem vásárolt belső égésű motorral szerelt autóbuszt (Fotó: Solaris)

Az egyes típusokból megrendelendő pontos darabszámokat még nem véglegesítették. A Hamburger Hochbahn mindhárom gyártóval keretszerződést írt alá, ezek terhére német források szerint már az első két évben több, mint 140 autóbusz kerül lehívásra. A vállalat 2025 végéig több részletben fogja megvásárolni a lokálisan nullemissziós járműveket. A jelenleg 113 autóbuszos vonalat és 1353 megállóhelyet kiszolgáló társaság több, mint 1000 autóbusszal rendelkezik, és évente mintegy 214 millió utast szállít; flottájában pillanatnyilag 30 villanybusz közlekedik, ez a szám az év végéig további 30 kocsival bővül.

Címlapkép: Daimler Buses

Címkék