Kitekintő

A Solaris kapta az 530 darabos hamburgi villanybusz tender első megrendelését

Augusztusban adtunk hírt portálunkon arról, hogy Németország egyik legnagyobb helyi közlekedési vállalata, a Hamburger Hochbahn AG 2021 és 2025 között összesen 530 darab tisztán elektromos hajtású autóbuszt állít forgalomba az előzetes tervek szerint a hidak városában. A több, mint félezer autóbusz beszerzésére vonatkozó pályázati eljárást három neves gyártó, a Solaris, a Daimler Buses és az MAN nyerte el.

A Hamburger Hochbahn augusztusban mindhárom gyártóval keretszerződést kötött, de az egyes típusokból megrendelendő pontos darabszámokat akkor még nem véglegesítették, de német források szerint már az első két évben több, mint 140 autóbusz kerülhet lehívásra. Az eljárás során a kiválasztott három potenciális gyártó közül elsőként a Solaris kapott megbízást, első lépésben 5 darab szóló és ugyanennyi csuklós villanybuszt szállítására.

A Solaris 12 méteres elektromos típusából 2016 óta 18 darab közlekedik a cég flottájában

A lengyel buszgyártó és a közlekedési vállalat közötti partnerség 2014-ben kezdődött, a lengyelek azóta 20 darab hagyományos erőforrásal szerelt Urbinót, valamint 18 darab Urbino 12 Electric villanybuszt értékesítettek a Hamburger Hochbahn részére, teszt jelleggel pedig két darab hidrogén tüzelőanyag-cellás hatótávnövelővel felszerelt Solaris Urbino 18,75 is megfordult a cég flottájában. A társaság és a bolechowói gyártó között nemrég létrejött szállítási szerződésnek köszönhetően az 530 darabos keretszerződés terhére 10 darab Solaris elektromos autóbusz leszállítása lépett teljesítési szakaszba. A járművek várhatóan 2021 októberében érkeznek meg Hamburgba.

A Solaris az emissziómentes termékportfoliójából a már jól bejáratott Urbino sorozat 12, illetve 18 méter hosszú elektromos hajtású tagjaiból 5-5 darabot szállít a közeledési társaság részére, amely egyébként tavaly óta nem vásárolt belső égésű motorral szerelt autóbuszt. A járműveket a német BMZ-vel közösen kifejlesztett, nagy energiasűrűségű Solaris High Energy+ lítium-ion akkumulátorcsomaggal szereli a gyártó, feltöltésük CCS Combo 2 rendszerű plug-in csatlakozón keresztül történik majd. A villanybuszok időzíthető előkondicionálás funkcióval is rendelkezni fognak, amelynek segítségével a buszok beltere a reggeli indulás előtt, még a töltőn állva előre lehűthető, illetve felfűthető, értékes hatótáv-kilométereket spórolva meg ezáltal. Mindkét típus mozgatásáról a ZF AxTrax AVE típusú kerékagymotoros hátsó portálfutóműve gondoskodik, a szóló kocsik 70, a csuklósok pedig 107 utas szállítására lesznek alkalmasak.

A szállítandó szóló villanybuszoktól 270, míg a csuklósoktól 150-200 kilométeres garantált hatótávot vár el az üzemeltető

A vállalat 2025 végéig több részletben fogja megvásárolni a lokálisan nullemissziós járműveket. A jelenleg 113 autóbuszos vonalat és 1353 megállóhelyet kiszolgáló társaság több, mint 1000 autóbusszal rendelkezik, és évente mintegy 214 millió utast szállít. A cég igencsak komolyan veszi a környezetvédelem kérdését, hiszen 2030-ig teljes egészében közvetlen károsanyag-kibocsátás nélküli autóbuszokra szeretné cserélni meglévő járműállományát.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék