Kitekintő

Bemutatta régóta várt hidrogénhajtású csuklós autóbuszát a Solaris

Hosszas beharangozást követően ma délben egy online sajtóesemény keretében hivatalosan is bemutatkozott a Solaris Bus & Coach nulla károsanyag-kibocsátású portfoliójának legújabb tagja, a 18 méter hosszú, hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtásrendszerrel szerelt Solaris Urbino 18 Hydrogen csuklós autóbusz. A bolechowói cég még 2019-ben dobta piacra első teljes értékű, a hidrogéngázt elsődleges energiaforrásként, és nem csak hatótávnövelésre használó szóló autóbuszát, a Solaris Urbino 12 Hydrogent, amely azóta már – a keretmegállapodásokat is beleértve – Európában egyedülálló módon közel 200 darabos rendelésállományt tudhat magáénak. A szóló modell sikerén felbuzdulva és az ilyen hajtásmódú járművek iránt növekvő igényekre reagálva fejlesztette ki a lengyel buszgyártó az egyelőre nemzetközi szinten is ritkaságszámba menő újdonságát, amely teljes valójában először az idei InnoTrans kiállításon lesz majd látható Berlinben.

Az Urbino 18 Hydrogen a lengyelek hidrogénhajtású termékvonalának második modellje, amelynek érkezéséről tervek szintjén már a szóló változat bemutatásakor, ennél konkrétabban pedig tavaly július óta lehetett tudni. A típus a Solaris elmúlt két évben bemutatott újdonságaihoz, név szerint a háromtengelyes Urbino 15 LE Electric villanybuszhoz, illetve annak 9 méteres testvérmodelljéhez hasonlóan a virtuális térben debütált a #SolarisTalks 2022 online konferencia keretében, a cég vezetőinek tolmácsolásában, egy Varsó utcáin forgatott látványos videóval. A buszt kívülről első pillantásra nem könnyű megkülönböztetni az elektromos változattól, érdemi eltérést a magasabb és más formájú, helyenként szellőzőrácsokkal ellátott tetőparaván jelent.

Bár a korábbi hírek még arról szóltak, hogy a 18 méteres csuklós hidrogénbusz nagymértékben a szóló változatban használt műszaki megoldásokra épül majd, vannak lényeges, konstrukciót érintő eltérések az Urbino 12 Hydrogen főegységeihez képest. A 12 méteres verzióban kizárólagosan alkalmazott kvázi-kerékagymotoros hajtást a csuklós esetében központi motoros konfiguráció váltotta fel egy 240 kW csúcsteljesítményű TSA TMF35-44-4 villanymotor főszereplésével, az opciós listán viszont továbbra is szerepel a ZF jól ismert AxTrax AVE fantázianevű, 2 x 125 kW csúcsteljesítményt leadó elektromos portálhídja is. Az utastérben megszabadultak a korábbi motortornyos kialakítástól, aminek köszönhetően lehetővé vált az ülőhelyek számának növelése, igaz, a leghátsó üléssor kifejezetten magasra került. Az M3/I (városi) és M3/II osztályú (elővárosi-helyközi) autóbuszként egyaránt specifikálható típus teljes utaskapacitása 138 fő a gyártó elmondása szerint, ebből ez ülőhelyek száma legfeljebb 53 lehet. A leendő ügyfelek 2-2-2-0, 1-2-2-0, 1-2-2-2 és 2-2-2-2 ajtóképletek közül választhatnak majd, a belépési padlómagasság valamennyi utasajtónál 320 mm.

A gépészeti jellemzőket természetesen a nagyobb méretű és tömegű kocsitesthez optimalizálták, így az Urbino 18 Hydrogen akár 350 kilométert is megtehet hidrogéntartályainak egyszeri feltöltésével. Az első kocsitest tetején összesen 51,2 kg hidrogéngáz tárolható nyolc darab speciális kompozit tartályban. Ezek közül öt, egyenként 312 liter térfogatú tartály a tető legelejében hosszirányban került elhelyezésre, a maradék három, darabonként 190 literes tartály pedig valamivel a B-tengely vonala előtt található, keresztirányban beépítve. A nagyobbik tartályegység megegyezik a szóló változatéval, így valószínűleg itt is a Hexagon Agility termékéről van szó. A töltőcsatlakozó(k) elhelyezésére háromféle lehetőség van, az interfész kerülhet a mellső tengely kerékjárati íve felett a jobb vagy a bal oldalra, illetve akár mindkét helyre egyszerre is. A gáztartályok teljes feltöltése nagyjából 20 percet vesz igénybe, bár a bemutatón 10 perces időtartam is elhangzott. Érdekesség, hogy a jármű infravörös adatátvitellel kommunikál a töltőberendezéssel, előkondicionálásra pedig még hideg időben sincs szükség.

A villamos energia előteremtését szolgáló, 100 kW teljesítményű üzemanyagcella a hátsó kocsitest tetejének végén kapott helyet. Bár a Solaris egyelőre nem nevezte meg a konkrét beszállítót, minden bizonnyal a Ballard Power Systems mostanság nagy népszerűségnek örvendő FCmove-HD+ cellamoduljának tetőre helyezhető változatáról van szó. A hajtásrendszerben közbenső energiatárolóként szolgáló lítium-titanát-oxid (LTO) akkumulátor kapacitása „mintegy” 60 kWh a Solaris sajtóanyagában olvasható megfogalmazás szerint.

A bemutatóbusz felszereltségéhez tartozik egyebek mellett a hőszivattyús klímaberendezés, a hagyományos visszapillantó tükröket kiváltó MirrorEye kamerarendszer, valamint a Mobileye Shield+ holttérfigyelő funkció is. Említést érdemelnek az ajtószárnyak belső élein futó függőleges LED-csíkok, amelyek a nyitás-záródás függvényében zöld vagy piros színben világítanak – ehhez hasonló megoldás más gyártók koncepcióbuszain is előfordult már az elmúlt években.

A Solaris Urbino 18 Hydrogen első példányait a tervek szerint 2023 második negyedévében szállítják le a megrendelőknek. Ezt megelőzően, még az idén forgalomba áll a lengyel gyártó kétezredik villanybusza, de az olasz, német, holland, svéd és lengyel üzemeltetők részére eddig átadott Solaris hidrogénbuszok száma is megközelíti már a százat, miközben a cég hamarosan újabb megrendeléseket teljesít Spanyolországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában. A Solaris több, mint 25 éves fennállása során már mintegy 22 000 autóbuszt értékesített Európa-szerte.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék