Kitekintő

A Solaris 29 darab villanybuszt szállít Offenbach am Main városába

Huszonkilenc darab Solaris Urbino villanybusz szállításáról írt alá megállapodást a németországi Offenbach am Main közlekedési vállalata, az Offenbacher Verkehrs-Betriebe (OVB) és a Solaris német leányvállalata, a Solaris Deutschland GmbH. Az elkészült járműveket a megállapodás értelmében 2021 októberéig kell átadnia a gyártónak.

A Hessen szövetségi tartomány déli részén fekvő, közel 140 ezer lakosú város húsz darab 12 méteres Urbino 12 Electricet és kilenc darab csuklós, 18 méteres Urbino 18 Electricet rendelt a lengyel buszgyártótól mintegy nettó 17 millió euró értékben. Az autóbuszokat két tételben fogja szállítani a Solaris, az első példányok 2021 tavaszán érkeznek a közlekedési vállalathoz, az utolsó darabokat pedig a tervek szerint 2021 őszén adja át a gyártó a megrendelőnek.

A buszok Solaris High Energy+ akkumulátorcsomaggal érkeznek majd, amelyet azon ügyfelek számára ajánl a Solaris, akik legalább 200 kilométeres hatótávot igényelnek az út-, és időjárási viszonyoktól függetlenül

A Solarissal most megkötött szerződés az OVB cselekvési programjának része, amelynek célja, hogy 2022 végéig a 87 autóbuszból álló dízelüzemű járműpark 40%-át lokálisan zéró emissziósra cseréljék. Első lépésként az OVB 2019-ben összesen hét darab (hat szóló és egy csuklós) villanybusz vásárlására indított közbeszerzési eljárást, melyet akkor szintén a Solaris Deutschland nyert el – ennek a beszerzésnek az értéke nettó 4,2 millió euró volt. A tavaly novemberben megrendelt hét elektromos Solaris Urbinót várhatóan idén decemberben veheti át a közlekedési vállalat.

Az autóbuszokat nagy energiasűrűségű Solaris High Energy+ lítium-ion akkumulátorcsomaggal szállítja a gyártó. A szóló járművekbe négy modulból álló, 316 kWh-ás, a csuklósokba pedig hat modulos, 474 kWh összkapacitású akkucsomag kerül majd. A lemerült akkumulátorok feltöltésére CCS rendszerű plug-in töltőn és pantográfos gyorstöltőn keresztül is lesz lehetőség. A járművek mozgatásáról két darab, egyenként 125 kW maximális teljesítményű elektromos kerékagymotor felel majd a ZF AVE 130 típusú, portál rendszerű hátsó hídjába építve; a villamos vontatómotorok maximálisan leadható nyomatéka 2 x 485 Nm. Az utastér mindig kellemes hőmérsékletét elektromos fűtés és környezetbarát, CO2 hűtőközeggel működő hőszivattyús klímaberendezés biztosítja majd.

Offenbach am Mainbe 26 darab szóló, valamint 10 darab csuklós Solaris Urbino Electric érkezik 2021 végéig

Az OVB kérésének megfelelően a járműveket Mobileye Shield+ holttérfigyelő rendszerrel is felszerelik. Ez a rendszer az autóbusz oldalán elhelyezett kamerák segítségével figyelemmel kíséri a jármű holttereiben zajló eseményeket, és szükség esetén fény-, illetve hangjelzéssel figyelmezteti a buszvezetőt az itt tartózkodó gyalogosokra, kerékpárosokra és egyéb közlekedőkre. Mindkét típus felszereltsége a korszerű utastájékoztató rendszer mellett teljes LED-es világítást, valamint mobil eszközök töltésére szolgáló USB-csatlakozókat is magába foglal.

A Mobileye Shield+ nevű okos kamerarendszer a jármű holttereit figyeli

A Solaris elektromos autóbuszaival 2013 óta van jelen a német piacon, azóta több, mint 230 darab villanybuszt értékesített az országban. Németországban a helyileg zéró emissziós autóbuszok iránti egyre növekvő keresletet jól mutatja, hogy csak 2019-ben 120 darab elektromos Urbino leszállítására kapott megbízást a lengyel buszgyártó.

A képek illusztrációk, forrás: Solaris Bus & Coach

Címkék