Kitekintő

Kölnben áll forgalomba az első csuklós MAN Lion’s City E

A Volkswagen-birodalomhoz tartozó MAN Truck & Bus a napokban adta át a Kölner Verkehrs-Betriebe AG közlekedési vállalat részére azt a csuklós Lion’s City 18 E villanybuszt, amelyet a kölni fuvarozó immár valós üzemeltetési körülmények között tesztelhet az elkövetkezendő időszakban. A Kölnbe delegált csuklós demóbusz mellett hamarosan egy másik tesztjármű is megkezdi utasokkal végzett próbafutásait a barcelonai Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) közlekedési társaság kötelékében. A próbaüzemek elsődleges célja a tapasztalatszerzés, annak érdekében, hogy a sorozatgyártásra érett változat megbízhatóság szempontjából is méltó legyen az “oroszlános” márkától elvárt színvonalhoz.

Az MAN szeptemberben rántotta le hivatalosan a leplet legfontosabb tavalyi újdonságáról, a Lion’s City 18 E csuklós villanybuszról. Bár a nagyszabású bemutató a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az új típusra már április óta vesz fel megrendeléseket a gyártó. A Lion’s City E régóta várt csuklós változatának prototípusai azóta sikeresen átestek a gyári nyúzópróbákon, most pedig már a hosszú távú, immár valódi utasokkal, valós üzemi körülmények között végzett tesztfutásokon bizonyíthatnak. Az első két demóbusz Köln és Barcelona utcáin mutatkozik be, a bevezetőben említett Kölner Verkehrs-Betriebe AG, illetve Transports Metropolitans de Barcelona közlekedési társaságoknál. Kölnbe a napokban már meg is érkezett az egyik tesztbusz – ez a kocsi április elején a város legfontosabb viszonylatán, a 127-es jelzésű járaton áll szolgálatba -, hamarosan pedig Barcelonában is megkezdheti tesztköreit az oda szánt példány az MAN közlése szerint.

Az MAN akkumulátoros városi villanybuszainak sorozatgyártása 2020 októberében indult meg az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében. A sort a 12 méter hosszú szóló változat nyitotta, a 18 méteres csuklós kivitel első szériapéldányai várhatóan áprilisban gördülnek majd le a szerelősorról. Az első ügyféljárművek a nürnbergi VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft közlekedési vállalat részére készülnek, ezeket a svéd Gamla Uppsala Buss AB megrendelésére gyártott példányok követik.

A tisztán elektromos hajtású változat az új Lion’s City generáció többi modelljével azonos gyártósoron készül az MAN lengyelországi gyárában. Az elektromos hajtásrendszerhez igazodó új gyártási folyamatnak a meglévő rendszerbe való beintegrálásához az MAN strukturális átalakításokat végzett az üzemben, emellett szükség volt a szállítási technológiát, a készre szerelő sort és a biztonságot – különösképpen az akkumulátorok és más nagyfeszültségű komponensek kezelése kapcsán – érintő módosításokra is. A villanybuszoknak gyökeresen eltérő munkafázisokon kell átesniük, mint a belsőégésű motorral szerelt modelleknek. A különbségek nem csak gépészeti jellegűek, a Lion’s City E karosszériája 30-40%-ban különbözik a hagyományos változatokétól. A mindenre kiterjedő átalakítási munka mellett a starachowice-i létesítmény a továbbiakban is használható más hajtásláncú típusok előállítására is. Az MAN a villanybuszok gyártásának megkezdéséhez 27,4 millió eurós, átszámítva közel 8,9 milliárd forintos beruházással fejlesztette lengyel gyáregységét, az ott dolgozó 3500 munkatársát pedig széleskörű képzésben részesítette.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék