Kitekintő

Harminckilenc MAN Lion’s City E-t vásárol a VAG Nürnberg

Jelentős megrendelésnek örülhetnek az „oroszlános” márka háza táján: az MAN összesen 39 darab, ezen belül 11 szóló és 28 csuklós Lion’s City E villanybuszt szállíthat a nürnbergi VAG Verkehrs-Aktiengesellschaft közlekedési vállalat részére. Ez a német gyártó eddigi legnagyobb darabszámú megrendelése, ami a 2018-ban bemutatott, tisztán elektromos hajtású Lion’s City E típusra érkezett.

A 39 darab elektromos autóbusz beszerzésére vonatkozó keretmegállapodás részeként a VAG első körben 15 darab csuklós Lion’s City E-t hív le. A szerződés ezen felül további 11 szóló és 13 csuklós, lokálisan emissziómentes „városi oroszlán” megvásárlására nyújt lehetőséget a későbbiekben.

A csuklós MAN Lion’s City 18 E sorozatgyártása idén kezdődik el Lengyelországban

Mivel az MAN villanybuszai a strapabíróbbnak és kevésbé bonyolultnak tartott központi motoros elrendezést követik, így a szóló autóbuszok hátuljába egy 160 kW névleges- és 240 kW csúcsteljesítményű villanymotor kerül. A terjedelmesebb csuklós kivitel mozgatásáról két, elektronikusan szinkronizált centrális villanymotor gondoskodik majd, vagyis a B- és a C-tengely is hajtott lesz; a teljes rendszer együttesen 320 kW állandó- és 540 kW csúcsteljesítményt ad le, a motorok pedig egy-egy hagyományos portálfutóművet hajtanak meg. A két motor alkalmazása a jármű rekuperációs képességét is megnöveli, azaz a fékezések során a mozgási energia nagyobb része nyerhető vissza villamos energia formájában. Ezen kívül a villanymotorok által leadott vonóerő célszerű vezérlésével megvalósított nyomatékvektoros becsuklásgátló funkció javítja a menetbiztonságot is.

A VAG első körben 15 csuklós Lion’s City E-re adta le a megrendelését, a szólókra még várni kell

A járműveket a kategóriában kiemelkedően nagy kapacitású, egész napos működést támogató akkumulátorcsomagokkal szállítja a gyártó, a szóló kocsik 480 kW, a csuklósok pedig 640 kW összkapacitású, moduláris felépítésű nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkucsomaggal érkeznek. A cégcsoporton belülről (egész pontosan a Northvolttól) származó moduláris akkupakk a csuklós változat esetében nyolc, a szóló esetében pedig hat egységből áll, az egyes modulokat mindkét kivitelnél kizárólag a tetőn helyezik el. Az autóbuszok az üzemeltetési körülményektől függően 200-270 kilométert lesznek képesek megtenni, amit egyébként az év bármely szakaszában garantál az MAN az energiatárolók teljes életciklusa alatt. A lemerült energiatárolók kizárólag CCS rendszerű plug-in töltőberendezéssel lesznek feltölthetők, a gyártó állítása szerint 100 kW teljesítményű töltéssel a szólók esetében három, a csuklósoknál négy óra alatt. A 150 kW-os maximális töltési teljesítményt kihasználva ez az időtartam értelemszerűen tovább csökkenthető.

A Lion’s City 18 E tágas, jól átgondolt, motorsátor-mentes utastere

A nürnbergi rendeltetésű, közel 30 tonna legnagyobb megengedett össztömegű Lion’s City 18 E-k 120, a szóló Lion’s City 12 E-k pedig legfeljebb 88 fő befogadására lesznek alkalmasak.

A most megrendelt 15 darabos flotta első példányai várhatóan ez év nyarán állhatnak forgalomba a félmillió lakosú városban. Az MAN lengyelországi, starachowice-i üzemében tavaly év végén kezdődött meg a Lion’s City sorozat akkumulátoros szóló változatának sorozatgyártása. A típus 18 méteres csuklós kivitelének tesztfutásai még jelenleg is zajlanak, az első szériapéldányok 2021 első felében gördülhetnek majd le a szerelősorról.

Fotók: MAN Truck & Bus SE

Címkék