Magazin

Negyvenkét hibrid modullal szerelt MAN Lion’s City érkezik Veszprémbe az év végéig

Néhány hete számoltunk be arról, hogy az MAN hazai forgalmazója, az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. nyerte a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. decemberben meghirdetett 28 darab szóló és 14 darab csuklós, M3/I osztályú (városi) autóbusz beszerzésére kiírt tenderét. Akkor megírtuk, hogy a lefolytatott eljárás ún. feltételes közbeszerzés volt, vagyis az adásvételi szerződés aláírása, illetve már megkötött szerződés esetén annak hatályba lépése a járművek megvásárlásához szükséges anyagi fedezet legkésőbb 2021. május 31-ei rendelkezésre állásától függött. Ennek biztosítása érdekében a város közgyűlése hozzájárult, hogy az önkormányzati tulajdonú busztársaság legfeljebb 3,9 milliárd forint értékű hitelt vehessen fel. A hitelszerződés létrejöttéhez kormányzati jóváhagyására volt szükség, ez pedig a jelek szerint meg is történt, ugyanis a május 31-én a V-Busz és a tendergyőztes cég képviselőinek kézjegyével ellátott adásvételi szerződés még aznap hatályba is lépett.

A teljes hosszban alacsonypadlós, MAN EfficientHybrid modullal kiegészített 12,2 méter hosszú szóló és 18,1 méteres MAN Lion’s City autóbuszokat az MAN magyarországi képviseletének legkésőbb 2021. december 31-ig kell átadnia a megrendelő részére. A beszerzés összértéke nettó 3 840 200 000 forint, a szóló járművek egységára nettó 81 700 000 forint, a csuklósok pedig nettó 110 900 000 forintos darabonkénti áron érkeznek a királynék városába. A szállítási ütemterv szerint az importőr a teljes flottát december folyamán adná át.

Az Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek megfelelő, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotorral – amelynek teljesítménye változattól függően 280-360 lóerő (191-265 kW) lehet – szerelt járművek kisfeszültségű, 48 V-on üzemelő rásegítő, úgynevezett gyenge (mild) hibrid hajtással érkeznek, amivel a regeneratív fékezésnek köszönhetően akár 16%-os fogyasztáscsökkentés is elérhető a gyártó szerint. (Az MAN városi buszai ezzel a hajtásrendszerrel a teljes értékű soros vagy párhuzamos hibrid hajtásoktól eltérően még átmeneti jelleggel sem képesek tisztán elektromos üzemmódban haladni, a hajtáslánc elektromos részének szerepe és teljesítménye itt jóval kisebb – elsődleges feladata a belső égésű motor terhelésének csökkentése, illetve fékezésekkor a mozgási energia egy részének már említett visszanyerése.)

A buszokat a nyertes ajánlattevő utastéri és vezetőtéri klímaberendezéssel, hővédő fóliával ellátott üvegezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel (a szükséges szoftverekkel együtt), nyitható ablakokkal, valamint az elsőajtós felszállási rend megvalósítását támogató ajtóvezérléssel szállítja. A kocsik a jelenlegi, meglehetősen heterogén veszprémi buszpark flottaszínével megegyező lila (Pantone 259) fényezéssel, valamint ezzel harmonizáló színű üléskárpittal (Pantone 253) jönnek. A gyártó 24 hónapos teljes körű jótállás mellett a kocsiszekrény szerkezetének korrózióállóságára és a szilárdsági okból (váztörésből) adódó javításokra legalább 120 hónap garanciát vállal. A Lion’s City típuscsalád legújabb generációjából kikerülő autóbuszok az MAN starachowice-i üzemében készülnek majd.

Eredeti fotók: MAN Truck & Bus SE, montázs: MBI Grafika

Címkék