Magazin

Negyvenkét vadonatúj MAN autóbusszal frissítheti a flottáját a V-Busz

Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft nyerte a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. tavaly decemberben kiírt, 28 szóló és 14 csuklós autóbusz beszerzésére irányuló közbeszerzését. Az önkormányzati tulajdonú közlekedési társaság a járművek megvásárlására két pályázatot is hirdetett; az ajánlattevőket a V-Busz nyílt végű lízing és adásvétel konstrukcióban is megversenyeztette – a kettő közül az utóbbit nyilvánította eredményesnek a napokban Veszprém város közgyűlése.

A pályázati kiírás két részből állt, az első 28 darab háromajtós, M3/I osztályú, azaz városi kivitelű szóló, a második pedig 14 darab négyajtós, szintén M3/I osztályú csuklós autóbusz beszerzésére vonatkozott. A pályázat szóló buszokra vonatkozó részére három ajánlat érkezett, ezeket az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft., az EvoBus GmbH hazai képviseletét ellátó Omnibus Hungária Kft., valamint a Scania Hungária Kft. nyújtotta be. A bíráló bizottság az értékelés során csak az MAN pályázatát találta érvényesnek, amely valamennyi részszempont tekintetében maximális pontszámot kapott. Az importőr a 28 szóló autóbuszt nettó 2 287 600 000 forint értékben szállítaná le, így a járművek egységára nettó 81 700 000 forint lenne.

Akár ilyenek is lehetnek Veszprém új buszai – feltéve, hogy a Lion’s City legújabb generációját szállítaná az MAN

A tender másik, 14 darab M3/I osztályú csuklós autóbuszra kiírt szakaszában is a fenti ajánlattevők mérették meg magukat, és ezúttal is az MAN Kamion és Kereskedelmi Kft. adta be az egyetlen érvényes ajánlatot. A cég nettó 1 552 600 000 forint értékű ajánlata ezúttal is valamennyi kritériumra a maximális pontszámot kapta. A leszállítandó csuklósok egységára nettó 110 900 000 forint. A megrendeléseket a nyertes ajánlatevő mindkét esetben a Volánbusz Zrt. bevonásával teljesítené.

A megajánlott Euro 6-os környezetvédelmi besorolású motorral szerelt autóbuszok rekuperációs, azaz mozgási energia-visszanyerő egységgel is rendelkeznek – az így termelt áram később a segédüzemek működtetésére használható, csökkentve ezzel a járművek tüzelőanyag-fogyasztását. A buszokat a nyertes ajánlattevő utastéri és vezetőtéri klímaberendezéssel, hővédő fóliával ellátott üvegezéssel, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel (a szükséges szoftverekkel együtt), nyitható ablakokkal, valamint az elsőajtós felszállási rend megvalósítását támogató ajtóvezérléssel szállítaná. A kocsik a meglévő, homogénnek egyáltalán nem nevezhető veszprémi buszpark flottaszínével megegyező lila (Pantone 259) fényezéssel, valamint ezzel harmonizáló színű üléskárpittal (Pantone 253) érkeznének.

Az eljárás ún. feltételes közbeszerzés. Ez jelen esetben annyit jelent, hogy a szerződéskötési moratórium május 27-i lejártát követően megkötött szerződés csak akkor léphet hatályba, ha buszok megvásárlásához szükséges anyagi fedezet 2021. május 31. napjáig rendelkezésre áll. A város közgyűlése ezért jóváhagyta, hogy a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. legfeljebb a meghosszabbításra kerülő közszolgáltatási szerződésének lejártáig, vagyis a 2033. december 31-ig terjedő időszakra éven túli visszafizetési kötelezettséggel járó hitelt vehessen fel, maximum 3,9 milliárd forint értékben. A hitelszerződés megkötésére a kormány jóváhagyására lesz szükség, ennek határideje éppen 2021. május 31-e. Amennyiben a kormány hozzájárul a hitel felvételéhez, akkor az autóbuszok legkésőbb 2021 végéig meg is érkeznének rendeltetési helyükre. Azt viszont hivatalosan még nem lehet tudni, hogy a típuscsalád legfrissebb, illusztrációinkon is látható nemzedékéből, vagy pedig a kifutó, de még rendelhető, a Volánbusz és a Volán Buszpark által is vásárolt elődmodellből származnak-e majd a V-Busz leendő „városi oroszlánjai” – az viszont, hogy a járművek mozgási energia-visszanyerő egységgel érkeznének majd, arra enged következtetni, hogy az MAN képviselete az újgenerációs, MAN EfficientHybrid modullal kiegészített modell szóló és csuklós kivitelét ajánlotta meg az eljárásban.

Marad a V-Busz is

Veszprém polgármestere a rendkívüli jogrend értelmében kapott felhatalmazása alapján még január végén döntött úgy, hogy az önkormányzat pályázatot ír ki a helyi közösségi közlekedés ellátására. A pályázati felhívás szerint a nyertes pályázóval tíz évre szóló, 2022. január elsejétől 2031. december 31-ig tartó közszolgáltatási szerződést kötött volna város. Az eljárást végül az önkormányzat eredménytelennek nyilvánította, mivel egyik pályázó sem tett a kiíró számára megfelelő ajánlatot.

A városi közgyűlés emellett megállapította, hogy a szolgáltatás-vásárlási költség, a szükséges önrész nagysága (buszvásárlás esetén), a várható üzemeltetési költségek és a pótlás/flottamegújítás költségeinek vizsgálata alapján 10 éves időtávban mind a hitelfelvétel útján történő járművásárlás, mind pedig a nyílt végű pénzügyi lízing költségvetési szempontból jelentősen kedvezőbb lehetőséget nyújt az autóbuszflotta megújítására, mint egy új közlekedési szolgáltató bevonása. A városvezetés a helyi menetrend szerinti közösségi közlekedés ellátási módjának meghatározása során azt a szempontot is figyelembe vette, hogy a hitelfelvétel, illetve a lízing konstrukció esetén az autóbuszok a V-Busz tulajdonába kerülhetnek, míg új közlekedési szolgáltató bevonása esetén azok a szolgáltató tulajdonában maradnak a szerződés lejártával.

A fentebb leírtak alapján a város úgy határozott – figyelembe véve az önkormányzat pénzügyi teherbíró képességét is -, hogy hitelfelvétellel történő járművásárlással kíván új autóbuszokat működésbe állítani a veszprémi közösségi közlekedésben.

Eredeti fotók: MAN Truck & Bus SE, montázs: MBI Grafika.

Címkék