Magazin

Menekültszállításra ajánlja fel régebbi járműveit a V-Busz

Március 4-én, pénteken rendkívüli közgyűlést tartottak Veszprémben, ahol döntés született a V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. forgalomból ideiglenesen kivont autóbuszainak az ukrajnai háborúhoz kapcsolódó humanitárius segítségnyújtásra történő felajánlásáról. Amint arról beszámoltunk, a társaság 2021 végén 28 darab szóló és további 14 darab csuklós kivitelű vadonatúj MAN Lion’s City EfficientHybrid forgalomba állításával teljes egészében lecserélte járműparkját, így a korábbi flottából megmaradó tartalék kocsikat leszámítva is jelentős mennyiségű autóbusz szabadult fel a királynék városában.

A Porga Gyula veszprémi polgármester által március 3-án benyújtott, és a városi közgyűlés által egy nappal később elfogadott előterjesztés értelmében a forgalomból jelenleg ideiglenesen kivont járműveket a város önkormányzata a Belügyminisztérium rendelkezésére bocsátja oly módon, hogy a buszok szükség esetén a mentést végző kormányzati szervek rendelkezésre állhassanak a menekülő személyek, illetve segélyszállítmányok mozgatásához. A járműpark rendkívüli hasznosítása tehát a kormány részéről jelzett igény alapján, és nem térítés ellenében történik majd. A rendelkezésre bocsátáshoz kapcsolódó fizikai és technikai feltételek biztosítása, valamint a szükséges felhatalmazások megadása a V-Busz Kft. feladata lesz.

A közgyűlés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Veszprém megyei jogú város önkormányzata elkötelezett mindennemű humanitárius segítség megadása mellett, amelyet feladat- és hatáskörében, a rendelkezésére álló költségvetés keretein belül megtehet. A közgyűlés ezért felkérte a V-Busz Kft. ügyvezetőjét, hogy vizsgálja meg és jelölje ki, hogy pontosan mely autóbuszok lehetnek alkalmasak a szállítási feladatok ellátására, valamint hogy igény esetén gondoskodjon a járművek újbóli forgalomba helyezéséről és a Belügyminisztériummal kössön haszonkölcsön szerződést.

A rendelkezésre álló és felajánlható járműpark az igények mentén, a műszakilag erre alkalmas buszok számáig biztosítható a város részéről. Az előterjesztés szerint összesen 42, korábban a veszprémi helyi járatokon szolgáló autóbusz felajánlásáról van szó, ezen belül tizenkét Solaris, nyolc Mercedes-Benz, hat MAN, öt Scania, négy Volvo és egy Neoplan gyártmányú szóló, valamint további hat darab Mercedes-Benz gyártmányú csuklós autóbusz vehet részt a mentési feladatokban.

Címlapkép: Garamvölgyi Gergő

Címkék