Magazin

Hétfőn állnak szolgálatba a V-Busz vadonatúj flottájának első példányai

A V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. átvette az első példányokat abból az összesen 42 darabos MAN Lion’s City flottából, amelynek beszerzéséről a közlekedési társaság még nyáron kötött megállapodást az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. Az első szóló járművek 2021. december 16-án és 17-én érkeznek a királynék városába, ahol várhatóan december 20-tól állnak forgalomba, január elsejétől pedig a teljes flotta Veszprém útjain lesz majd. Annak érdekében, hogy minél többen kipróbálhassák az új szerzeményeket, januárban mindenki számára ingyenes lesz az utazás a V-Busz járatain.

A V-Buszhoz 28 szóló és 14 csuklós kivitelű, ún. gyenge-, vagy más szóval lágy hibrid (mild hybrid) hajtással szerelt Lion’s City érkezik év végéig, ezek lesznek az első példányok az MAN városi-elővárosi típuscsaládjának 2018-ban bemutatott új generációjából Magyarországon. A beszerzéssel teljesen megújul a megyeszékhely jelenleg még igencsak heterogén járműparkja, amelyhez 2022 tavaszán öt darab tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E is csatlakozik majd.

Az autóbuszokat a város saját tulajdonú szolgáltatója, a V-Busz Kft. szerzi be, megvásárlásukhoz a közlekedési cég a közszolgáltatási szerződésének lejártáig, vagyis a 2033. december 31-ig terjedő időszakra éven túli visszafizetési kötelezettséggel járó hitelt vett fel 3,9 milliárd forint értékben.

Fotók: Porga Gyula, Óvádi Péter

Címkék