Magazin

Hamarosan elkészül a V-Busz 42 darabos MAN Lion’s City flottája

A napokban gyártásközi ellenőrzés járt Porga Gyula veszprémi polgármester, valamint a V-Busz Kft. vezetősége az MAN starachowice-i üzemében, ahol megtekintették a közlekedési társaság részére készülő 42 darabos MAN-flotta készülő példányait. A V-Busz a 14 darab csuklós és 28 darab szóló, EfficientHybrid modullal is kiegészített MAN Lion’s City megvásárlásáról egy eredményesen zárult közbeszerzési eljárást követően kötött megállapodást az MAN Truck & Bus hazai képviseletével.

A teljes hosszban alacsonypadlós, rekuperációs, azaz mozgási energia-visszanyerő egységgel is szerelt 12,2 méter hosszú szóló és 18,1 méteres csuklós MAN Lion’s City autóbuszokat az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-nek legkésőbb 2021. december 31-ig kell leszállítania a megrendelő részére. A beszerzés összértéke nettó 3,84 milliárd forint, a szóló járművek egységára nettó 81,7 millió, a csuklósok pedig nettó 110,9 millió forintos darabonkénti áron érkeznek a királynék városába. A szállítási ütemterv szerint az importőr mind a 42 kocsit december folyamán adja majd át az üzemeltetőnek.

A járműveket Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek megfelelő, 9 literes MAN D1556 LOH dízelmotorral – amelynek teljesítménye változattól függően 280-360 lóerő (191-265 kW) lehet – szállítja gyártó, amelyet egy kisfeszültségű, 48 V-on üzemelő rásegítő, úgynevezett gyenge (mild) hibrid modul is kiegészít, amivel akár 16%-os fogyasztáscsökkentés is elérhető. Az autóbuszok ezzel a hajtásrendszerrel a teljes értékű soros vagy párhuzamos hibrid hajtásoktól eltérően még átmeneti jelleggel sem lesznek  képesek tisztán elektromos üzemmódban haladni, a hajtáslánc elektromos részének szerepe és teljesítménye itt jóval kisebb – elsődleges feladata a belső égésű motor terhelésének csökkentése, illetve fékezésekkor a mozgási energia egy részének visszanyerése.

A közlekedési cég hamarosan megújuló flottájához 2022 tavaszán öt darab tisztán elektromos hajtású MAN Lion’s City 12 E is csatlakozik majd.

Címkék